PrzepisDania mięsneSchab z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny. Nawet nie trzeba używać noża

Schab z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny. Nawet nie trzeba używać noża

Schab pieczony
Schab pieczony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

20.07.2024 18:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W tak gorące dni, jakie mamy w lipcu, nawet najwięksi wielbiciele klasycznych schabowych, odpuszczają. Kto by stał nad rozgrzaną patelnią? Warto też pamiętać, że dietetycy nie polecają smażonych dań, a już szczególnie w upały. Mam jednak alternatywny przepis na schab. Jest szansa, że z piekarnika zasmakuje ci bardziej niż ten w klasycznym wydaniu.

Obawiasz się, że schab przygotowany w piekarniku będzie zbyt suchy? Niepotrzebnie. Po pierwsze trzeba wybrać odpowiedni kawałek mięsa, a po drugie odpowiednio je potraktować. Ten sposób jest prosty, a efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Najlepszy kawałek mięsa

Na tę potrawę najlepiej wybierz schab sprzedawany luzem, na wagę. Zwróć też uwagę na jego kolor – powinien być jasnoróżowy. Zbyt ciemny będzie twardy i suchy, a blady zbyt miękki. Ponadto mięso nie powinno być zbyt chude, bo to tłuszcz zapewnia soczystość kotletom. Dobrze, gdy delikatna warstwa tłuszczu jest regularnie rozłożona. Dobrze sprawdzi się schab środkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważny dodatek

Gdy już mamy kawałek schabu w domu, trzeba pokroić go na plastry. A następnie każdy z nich ponacinać, na ukos w kratkę. Dzięki temu masło, które położysz na każdej porcji szybko wniknie w strukturę mięsa. To właśnie ten dodatek sprawi, że wieprzowina będzie idealnie miękka, krucha, wręcz rozpływająca się w ustach. Tak przygotowany schab można zapiekać z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje po prostu ze świeżym rozmarynem, który nadaje mu ziołowego aromatu. Gdy chcesz bardziej wzbogacić to danie dodaj pieczarki, pomidorki koktajlowe, ser.

Zapiekany schab w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 200 g masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Dodatki opcjonalne:

  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g sera np. mozzarella,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój na plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster nacinaj na ukos w kratkę. Następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dopraw schab solą i pieprzem. Połóż po sporym kawałku masła na każdy plaster i lekko go rozsmaruj.
  3. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 25 minut. Na ostatnie 15 minut dołóż gałązki rozmarynu.
  4. Kiedy chcesz przygotować schab z dodatkami, na plastrach schabu rozłóż konserwowe pieczarki, plasterki cebuli.
  5. Ser zetrzyj na tarce, dodaj jajko i majonez, wymieszaj. Sos dopraw do smaku i nałóż go na plastry schabu.
  6. Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także