Schab z tego przepisu wychodzi bardzo delikatny. Nawet nie trzeba używać noża

W tak gorące dni, jakie mamy w lipcu, nawet najwięksi wielbiciele klasycznych schabowych, odpuszczają. Kto by stał nad rozgrzaną patelnią? Warto też pamiętać, że dietetycy nie polecają smażonych dań, a już szczególnie w upały. Mam jednak alternatywny przepis na schab. Jest szansa, że z piekarnika zasmakuje ci bardziej niż ten w klasycznym wydaniu.

Schab pieczonySchab pieczony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz
Dorota Gepert

Obawiasz się, że schab przygotowany w piekarniku będzie zbyt suchy? Niepotrzebnie. Po pierwsze trzeba wybrać odpowiedni kawałek mięsa, a po drugie odpowiednio je potraktować. Ten sposób jest prosty, a efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Najlepszy kawałek mięsa

Na tę potrawę najlepiej wybierz schab sprzedawany luzem, na wagę. Zwróć też uwagę na jego kolor – powinien być jasnoróżowy. Zbyt ciemny będzie twardy i suchy, a blady zbyt miękki. Ponadto mięso nie powinno być zbyt chude, bo to tłuszcz zapewnia soczystość kotletom. Dobrze, gdy delikatna warstwa tłuszczu jest regularnie rozłożona. Dobrze sprawdzi się schab środkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Ważny dodatek

Gdy już mamy kawałek schabu w domu, trzeba pokroić go na plastry. A następnie każdy z nich ponacinać, na ukos w kratkę. Dzięki temu masło, które położysz na każdej porcji szybko wniknie w strukturę mięsa. To właśnie ten dodatek sprawi, że wieprzowina będzie idealnie miękka, krucha, wręcz rozpływająca się w ustach. Tak przygotowany schab można zapiekać z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje po prostu ze świeżym rozmarynem, który nadaje mu ziołowego aromatu. Gdy chcesz bardziej wzbogacić to danie dodaj pieczarki, pomidorki koktajlowe, ser.

Zapiekany schab w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 200 g masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu.

Dodatki opcjonalne:

  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g sera np. mozzarella,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Schab pokrój na plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster nacinaj na ukos w kratkę. Następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dopraw schab solą i pieprzem. Połóż po sporym kawałku masła na każdy plaster i lekko go rozsmaruj.
  3. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 25 minut. Na ostatnie 15 minut dołóż gałązki rozmarynu.
  4. Kiedy chcesz przygotować schab z dodatkami, na plastrach schabu rozłóż konserwowe pieczarki, plasterki cebuli.
  5. Ser zetrzyj na tarce, dodaj jajko i majonez, wymieszaj. Sos dopraw do smaku i nałóż go na plastry schabu.
  6. Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.


Wybrane dla Ciebie

Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Z serka wiejskiego i marchewki robię placki. Smaczniejsze i zdrowsze niż ziemniaczane
Eleganckie danie, które robi się prościej, niż wygląda. Goście na pewno docenią
Eleganckie danie, które robi się prościej, niż wygląda. Goście na pewno docenią