Zapomniany deser, który przygotujesz w 15 minut. Pod chrupiącą skorupką jest aksamitny krem
Kto w dzieciństwie nie lubił tego deseru? Mistrzyniami w jego przygotowaniu były babcie. Tak, chodzi o popularny kiedyś kogel-mogel. Teraz można do niego wrócić i zapiec w nim sezonowe owoce. To takie proste i takie pyszne.
26.06.2024 13:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To jeden z tych deserów, które zawsze się udają i zawsze robią wrażenie. Przygotuj go na spotkanie ze znajomymi, a usłyszysz o nim dużo dobrego. Na pewno to, że smakuje jak z restauracji.
Najlepsze maliny
Kogel-mogel jest pyszny.... a po zapieczeniu to już przechodzi sam siebie. Ma aksamitną konsystencję, a na jego powierzchni tworzy się chrupiąca skórka. Zatopione w nim owoce smakują bajecznie i dodają mu odświeżenia. Nadają się praktycznie każde, ale według nas najlepsze będą maliny lub mieszanka owoców. Ważne jest to, by je umyć wcześniej i bardzo dokładnie osuszyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekstremalnie świeże
Kogel mogel, wiadomo potrzebne będą jajka, a konkretnie żółtka. W przypadku tego deseru trzeba postawić na te najwyższej jakości od kur z wolnego wybiegu, ze sprawdzonego źródła. Powinny być ekstremalnie świeże. Przed użyciem umyj jajka i sparz skorupki wrzątkiem. Wbij je do miseczki, oddzielając żółtka od białek. Białka nie będą potrzebne, ale z powodzeniem wykorzystasz je do bezy czy innego ciasta lub je zamrozić. Do żółtek dodaj cukier i wystarczy utrzeć masę. Babcie czy mamy używały do tego łyżki, i oczywiście szybciej i sprawniej zrobisz to za pomocą miksera. Kiedy całkiem rozetrzesz cukier, to znak, że kogel-mogel jest już gotowy.
Włosi też to lubią
Teraz wystarczy takim kremem zalać owoce w kokilkach i wstawić do piekarnika. Podobny deser znajdziesz w kuchni włoskiej. Zabaglione, zabaione lub zabajone - bo pod takimi nazwami można go spotkać, powstaje na bazie ubitych żółtek z cukrem i odrobiną wina. Smakiem i wyglądem przypomina właśnie kogel-mogel. Jest tak samo lekki i puszysty. Włosi swój tradycyjny deser podają zazwyczaj sos ze świeżymi owocami lub pokruszonymi ciasteczkami.
Owoce zapiekane pod koglem moglem
Składniki:
- 200 g malin lub mieszanych owoców sezonowych,
- 4 żółtka,
- pół szklanki cukru pudru,
- łyżka cukru w wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 200 stopni.
- Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Zajmuje to około 7 minut. Na koniec dodaj ekstrakt.
- Na dnie kokilek ułóż owoce, zalej masą.
- Kokilki wstaw do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. Wierzch deseru powinien być ładnie przyrumieniony.