Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta

Gdy zamiast tradycyjnej tarty postanowiłam przygotować francuskie galette z moim ulubionym, sezonowym warzywem, od razu przepadłam. W tej wersji ciasto jest bardziej kruche, całość pięknie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej

Galette z dynią, to elegancka, francuska tarta Galette z dynią, to elegancka, francuska tarta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Galette to rustykalna francuska tarta, która wyróżnia się swobodniejszą formą niż klasyczne wypieki. To, co znajdzie się w jej środku, zależy wyłącznie od Twoich upodobań i tego, co akurat masz w lodówce. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej, jak i z wykorzystaniem sezonowych warzyw – na przykład dyni. Tarta z tym dodatkiem, wzbogacona o cebulę, ser feta i zioła, tworzy wyjątkowo zgrane połączenie i świetnie sprawdza się zarówno na kolację, jak i jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Czym różni się galette od zwykłej tarty?

Od klasycznej tarty, galette różni przede wszystkim podejście. Zamiast dążyć do perfekcji, stawia na luz i prostotę. Klasyczna tarta wymaga formy, dokładnego wyklejenia ciasta, podpiekania spodu i zachowania proporcji. W przypadku galette nie używamy formy do pieczenia – zamiast tego własnoręcznie zawijamy brzegi ciasta tak, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby się udała. To ciasto, które wybacza niedoskonałości i za każdym razem wygląda trochę inaczej, ale zawsze smakuje równie dobrze.

Przepis na galette z dynią

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki razowej,
  • 100 g masła,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g dyni,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 3-4 gałązki świeżego,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 50g sera feta (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko + 15 ml mleka do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki z ziołami prowansalskimi i szczyptą soli.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
  3. Następnie wlej zimną wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  4. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  5. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka.
  6. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki o grubości do 1 cm.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na okrąg o średnicy ok. 30 cm i grubości 5 mm.
  8. Przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Na środku ciasta ułóż dynię na przemian z cebulą, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu.
  10. Warzywa oprósz szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem, skrop oliwą i posyp startym parmezanem.
  11. Brzegi ciasta delikatnie zawijaj do środka, lekko je dociskając.
  12. W kubeczku roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj nim brzegi tarty.
  13. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni, a dynia będzie miękka.
  14. Przed podaniem możesz posypać tartę pokruszoną fetą. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇