Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta

Gdy zamiast tradycyjnej tarty postanowiłam przygotować francuskie galette z moim ulubionym, sezonowym warzywem, od razu przepadłam. W tej wersji ciasto jest bardziej kruche, całość pięknie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej

Galette z dynią, to elegancka, francuska tarta Galette z dynią, to elegancka, francuska tarta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Galette to rustykalna francuska tarta, która wyróżnia się swobodniejszą formą niż klasyczne wypieki. To, co znajdzie się w jej środku, zależy wyłącznie od Twoich upodobań i tego, co akurat masz w lodówce. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej, jak i z wykorzystaniem sezonowych warzyw – na przykład dyni. Tarta z tym dodatkiem, wzbogacona o cebulę, ser feta i zioła, tworzy wyjątkowo zgrane połączenie i świetnie sprawdza się zarówno na kolację, jak i jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Czym różni się galette od zwykłej tarty?

Od klasycznej tarty, galette różni przede wszystkim podejście. Zamiast dążyć do perfekcji, stawia na luz i prostotę. Klasyczna tarta wymaga formy, dokładnego wyklejenia ciasta, podpiekania spodu i zachowania proporcji. W przypadku galette nie używamy formy do pieczenia – zamiast tego własnoręcznie zawijamy brzegi ciasta tak, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby się udała. To ciasto, które wybacza niedoskonałości i za każdym razem wygląda trochę inaczej, ale zawsze smakuje równie dobrze.

Przepis na galette z dynią

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki razowej,
  • 100 g masła,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g dyni,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 3-4 gałązki świeżego,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 50g sera feta (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 jajko + 15 ml mleka do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj oba rodzaje mąki z ziołami prowansalskimi i szczyptą soli.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
  3. Następnie wlej zimną wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto.
  4. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  5. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w cienkie piórka.
  6. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w cienkie plasterki o grubości do 1 cm.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na okrąg o średnicy ok. 30 cm i grubości 5 mm.
  8. Przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Na środku ciasta ułóż dynię na przemian z cebulą, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu.
  10. Warzywa oprósz szczyptą soli, pieprzu, tymiankiem, skrop oliwą i posyp startym parmezanem.
  11. Brzegi ciasta delikatnie zawijaj do środka, lekko je dociskając.
  12. W kubeczku roztrzep jajko z mlekiem i posmaruj nim brzegi tarty.
  13. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni, a dynia będzie miękka.
  14. Przed podaniem możesz posypać tartę pokruszoną fetą. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową