Pyszna zapiekanka warzywna z dynią i gorgonzolą. Po takim obiedzie zostaje tylko puste naczynie
Sezon na dynie cały czas trwa, więc warto wykorzystać go w pełni. W szczególności, gdy można z nich zrobić obłędnie smaczną zapiekankę warzywną, której smak podkręca dodatek wyrazistego sera gorgonzola. Przygotowanie jest proste, a samo danie tak smaczne, że nikogo do dokładki nie trzeba będzie specjalnie zachęcać.
02.11.2024 | aktual.: 02.11.2024 12:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ta zapiekanka to pyszny sposób na przemycenie do codziennej diety więcej warzyw. Można ją podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, ale najlepiej smakuje w pierwszoplanowej roli. W środku dzieje się naprawdę dużo — pieczonym ziemniakom towarzyszy dynia, czerwona cebula oraz suszone pomidory. Dodatkową porcję smaku zapewnia gorgonzola, a dzięki orzechom mamy tutaj ciekawe, chrupiące akcenty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiad bez mięsa
Ta zapiekanka to pyszny dowód na to, że nie potrzeba mięsa, by zachwycić smakiem. Wyrazista, pikantna gorgonzola świetnie komponuje się ze słodką dynią i pieczonymi ziemniakami. Całość dodatkowo wzbogacona jest o miód i rozmaryn, które dodają wyjątkowy aromat całemu daniu.
Zapiekanka ziemniaczana z dynią
To naprawdę prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet amator. Rozgrzewająca, sycąca warzywna zapiekanka idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdy po powrocie do domu marzymy o czymś ciepłym i rozgrzewającym.
Składniki
- 800 g ziemniaków,
- ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka soli,
- 500 g dyni hokkaido,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 150 sera gorgonzoli,
- 1 czerwona cebula,
- 1 garść orzechów pekan,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w mniejsze kawałki. Jeśli mają cienką skórkę, nie musisz ich obierać. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj olej z suszonych pomidorów oraz sól i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Krok 2. Dynię przekrój na pół i wydrąż ze środka pestki. Następnie pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki.
Krok 3. Dorzuć dynię do upieczonych ziemniaków. Dodaj suszone pomidory, kawałki gorgonzoli, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokruszone orzechy pekan. Polej całość miodem i dodaj gałązki rozmarynu. Wstaw na kolejne 20 minut do 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa. Serwuj ją na ciepło, możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!