WideoPyszna zapiekanka warzywna z dynią i gorgonzolą. Po takim obiedzie zostaje tylko puste naczynie

Pyszna zapiekanka warzywna z dynią i gorgonzolą. Po takim obiedzie zostaje tylko puste naczynie

Sezon na dynie cały czas trwa, więc warto wykorzystać go w pełni. W szczególności, gdy można z nich zrobić obłędnie smaczną zapiekankę warzywną, której smak podkręca dodatek wyrazistego sera gorgonzola. Przygotowanie jest proste, a samo danie tak smaczne, że nikogo do dokładki nie trzeba będzie specjalnie zachęcać.

Zapiekanka warzywna z dynią
Zapiekanka warzywna z dynią
Źródło zdjęć: © Pyszności

Ta zapiekanka to pyszny sposób na przemycenie do codziennej diety więcej warzyw. Można ją podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, ale najlepiej smakuje w pierwszoplanowej roli. W środku dzieje się naprawdę dużo — pieczonym ziemniakom towarzyszy dynia, czerwona cebula oraz suszone pomidory. Dodatkową porcję smaku zapewnia gorgonzola, a dzięki orzechom mamy tutaj ciekawe, chrupiące akcenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Obiad bez mięsa

Ta zapiekanka to pyszny dowód na to, że nie potrzeba mięsa, by zachwycić smakiem. Wyrazista, pikantna gorgonzola świetnie komponuje się ze słodką dynią i pieczonymi ziemniakami. Całość dodatkowo wzbogacona jest o miód i rozmaryn, które dodają wyjątkowy aromat całemu daniu.

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

To naprawdę prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet amator. Rozgrzewająca, sycąca warzywna zapiekanka idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdy po powrocie do domu marzymy o czymś ciepłym i rozgrzewającym.

Składniki

  • 800 g ziemniaków,
  • ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 500 g dyni hokkaido,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 150 sera gorgonzoli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 garść orzechów pekan,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w mniejsze kawałki. Jeśli mają cienką skórkę, nie musisz ich obierać. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj olej z suszonych pomidorów oraz sól i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Ziemniaki z olejem
Ziemniaki z olejem© Pyszności

Krok 2. Dynię przekrój na pół i wydrąż ze środka pestki. Następnie pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki.

Dynia hokkaido
Dynia hokkaido© Pyszności

Krok 3. Dorzuć dynię do upieczonych ziemniaków. Dodaj suszone pomidory, kawałki gorgonzoli, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokruszone orzechy pekan. Polej całość miodem i dodaj gałązki rozmarynu. Wstaw na kolejne 20 minut do 180 stopni Celsjusza.

Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna© Pyszności

Krok 4. Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa. Serwuj ją na ciepło, możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zapiekanka warzywna z dynią
Zapiekanka warzywna z dynią© Pyszności

Wybrane dla Ciebie