Pyszna zapiekanka warzywna z dynią i gorgonzolą. Po takim obiedzie zostaje tylko puste naczynie

Sezon na dynie cały czas trwa, więc warto wykorzystać go w pełni. W szczególności, gdy można z nich zrobić obłędnie smaczną zapiekankę warzywną, której smak podkręca dodatek wyrazistego sera gorgonzola. Przygotowanie jest proste, a samo danie tak smaczne, że nikogo do dokładki nie trzeba będzie specjalnie zachęcać.

Zapiekanka warzywna z dyniąZapiekanka warzywna z dynią
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ta zapiekanka to pyszny sposób na przemycenie do codziennej diety więcej warzyw. Można ją podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, ale najlepiej smakuje w pierwszoplanowej roli. W środku dzieje się naprawdę dużo — pieczonym ziemniakom towarzyszy dynia, czerwona cebula oraz suszone pomidory. Dodatkową porcję smaku zapewnia gorgonzola, a dzięki orzechom mamy tutaj ciekawe, chrupiące akcenty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Obiad bez mięsa

Ta zapiekanka to pyszny dowód na to, że nie potrzeba mięsa, by zachwycić smakiem. Wyrazista, pikantna gorgonzola świetnie komponuje się ze słodką dynią i pieczonymi ziemniakami. Całość dodatkowo wzbogacona jest o miód i rozmaryn, które dodają wyjątkowy aromat całemu daniu.

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

To naprawdę prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet amator. Rozgrzewająca, sycąca warzywna zapiekanka idealnie sprawdzi się na jesienny obiad, gdy po powrocie do domu marzymy o czymś ciepłym i rozgrzewającym.

Składniki

  • 800 g ziemniaków,
  • ¼ szklanki oleju z suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 500 g dyni hokkaido,
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 150 sera gorgonzoli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 garść orzechów pekan,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w mniejsze kawałki. Jeśli mają cienką skórkę, nie musisz ich obierać. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj olej z suszonych pomidorów oraz sól i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Ziemniaki z olejem
Ziemniaki z olejem © Pyszności

Krok 2. Dynię przekrój na pół i wydrąż ze środka pestki. Następnie pokrój ją w średniej wielkości kostkę. Dyni hokkaido nie musisz obierać ze skórki.

Dynia hokkaido
Dynia hokkaido © Pyszności

Krok 3. Dorzuć dynię do upieczonych ziemniaków. Dodaj suszone pomidory, kawałki gorgonzoli, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokruszone orzechy pekan. Polej całość miodem i dodaj gałązki rozmarynu. Wstaw na kolejne 20 minut do 180 stopni Celsjusza.

Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna © Pyszności

Krok 4. Po tym czasie zapiekanka jest już gotowa. Serwuj ją na ciepło, możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zapiekanka warzywna z dynią
Zapiekanka warzywna z dynią © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem