Frytek nie robię ani z ziemniaków, ani z batatów. Wykorzystuję inne warzywo i są smaczniejsze

Frytki z ziemniaków i batatów to popularny wybór, ale jeśli chcesz spróbować czegoś innego, warto sięgnąć po dynię. Można ją w kuchni wykorzystać na wiele sposobów, a frytki z dyni są jedną z ciekawszych opcji. Są nie tylko smaczne, ale i proste do przygotowania. To doskonała alternatywa, która nadaje się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska.

Frytki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznej przekąskiFrytki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznej przekąski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MaianVivier

Dynia, oprócz tego, że jest bogata w witaminy A, C i E, ma również delikatny, lekko słodkawy smak, który świetnie komponuje się z różnymi przyprawami. Jej miękka konsystencja po upieczeniu sprawia, że frytki z dyni stają się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. To idealna opcja dla osób, które chcą spróbować czegoś innego niż klasyczne frytki ziemniaczane czy batatowe, a jednocześnie zależy im na zdrowym i lekkim posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z jakiej dyni zrobisz zupę krem i deser? Jest jedna pyszna odmiana

Przepis na frytki z dyni

Frytki z dyni są lżejsze, łatwe w przygotowaniu i pełne wartości odżywczych. Idealne na szybki obiad, przekąskę czy dodatek do dań głównych.

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido (lub piżmowa),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku.

Frytki z dyni są lżejszą alternatywą dla tradycyjnych frytek, ponieważ dynia ma niższą zawartość węglowodanów i kalorii. Jest bogata w błonnik, co wspomaga trawienie, a także dostarcza wielu cennych witamin. Jej delikatny smak idealnie komponuje się z przyprawami, co sprawia, że można je dostosować do swoich upodobań.

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie umyj, obierz (jeśli używasz dyni piżmowej, hokkaido można piec ze skórką) i kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm.
  2. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami: wędzoną paprykę, sól, pieprz oraz suszony tymianek.
  3. Pokrojone frytki z dyni wrzuć do miski i dokładnie mieszaj, aby wszystkie kawałki pokryły się przyprawami.
  4. Następnie frytki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby kawałki się nie dotykały.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20-25 minut, aż frytki będą złociste i chrupiące na brzegach.

Dodatkowe wskazówki:

  • Frytki z dyni najlepiej smakują podane na ciepło, prosto z piekarnika. Można je podać z ulubionymi sosami, takimi jak jogurtowy dip czosnkowy czy domowy ketchup.
  • Aby frytki były jeszcze bardziej chrupiące, warto pod koniec pieczenia na kilka minut włączyć termoobieg lub funkcję grill w piekarniku.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to warzywo, które warto włączyć do diety ze względu na jej liczne wartości odżywcze. Jest niskokaloryczna, ale bogata w błonnik, co wspomaga trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Zawiera duże ilości witaminy A, która wspiera zdrowie oczu i skóry oraz witaminy C, wzmacniającej odporność. Dynia dostarcza również antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi i wszechstronności w kuchni dynia jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, od zup po zdrowe przekąski, takie jak frytki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości