Robert Makłowicz je frytki z ciekawym dodatkiem. Zupełnie inaczej niż większość Polaków

Robert Makłowicz pokazał, z czym je klasyczne frytki. Znany krytyk kulinarny sięga po popularny sos. Smakują jeszcze lepiej niż z ketchupem.

Frytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Canva, InstagramFrytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Frytki to klasyk, który doskonale znamy z restauracji, nadmorskich budek, czy po prostu z naszych własnych domów. Najczęściej serwuje się je w towarzystwie soli oraz ketchupu. Internauci zapytali jednak Roberta Makłowicza, na jaki dodatek do smażonych ziemniaków stawia. Znany krytyk kulinarny i twórca internetowy nie pozostawił cienia wątpliwości.

Czym są frytki belgijskie?

Ulubionymi frytkami Roberta Makłowicza są te w belgijskiej odsłonie. Przygotowuje się je z grubo krojonych ziemniaków, które następnie są dwukrotnie smażone. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą skórkę na zewnątrz oraz miękkie wnętrze. Pierwsze smażenie jest krótkie i pozwala na wstępne ugotowanie ziemniaków. Następnie ziemniaki wyjmowane są z oleju i zostawione do ostygnięcia. Gdy przestygną, są ponownie smażone, tym razem na wyższej temperaturze, aby uzyskać złocisty kolor i chrupiącą konsystencję. Tradycyjnie belgijki są podawane w papierowym rożku w towarzystwie sosu, takiego jak majonez, andaluzyjski, ketchup, czy czosnkowy. W Belgii popularne są również z dodatkami, takimi jak ketchup, musztarda lub stoofvlees (gulasz wołowy). Często można znaleźć je w foodtruckach, również w Polsce.

Obrazek
Pysznosci - Fot. Adobe Stock

Z czym zjeść smażone ziemniaki?

Robert Makłowicz na swoich profilach na portalach społecznościowych bardzo często wchodzi w interakcję ze swoimi obserwatorami. Jedną z popularniejszych form jest "Q&A" czyli seria pytań od fanów, na które Makłowicz udziela odpowiedzi. Na jednym z filmików padło pytanie, z czym najbardziej lubi jeść smażone w głębokim oleju ziemniaczki. Odpowiedzią nie był popularny ketchup, który większość z nas wybiera jako dodatek. Robert Makłowicz stawia na... majonez.

Jak są dobre frytki, a tutaj akurat są, bo tutaj są domowe frytki najczęściej, wiecie, jaka to jest rzadkość, żeby były domowe frytki? Belgijska klasyka to frytki i majonez i to wystarczy. Ale frytki, Belgowie wiedzą, pasują niemal do wszystkiego.

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża