Robert Makłowicz je frytki z ciekawym dodatkiem. Zupełnie inaczej niż większość Polaków

Robert Makłowicz pokazał, z czym je klasyczne frytki. Znany krytyk kulinarny sięga po popularny sos. Smakują jeszcze lepiej niż z ketchupem.

Frytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Canva, InstagramFrytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Frytki to klasyk, który doskonale znamy z restauracji, nadmorskich budek, czy po prostu z naszych własnych domów. Najczęściej serwuje się je w towarzystwie soli oraz ketchupu. Internauci zapytali jednak Roberta Makłowicza, na jaki dodatek do smażonych ziemniaków stawia. Znany krytyk kulinarny i twórca internetowy nie pozostawił cienia wątpliwości.

Czym są frytki belgijskie?

Ulubionymi frytkami Roberta Makłowicza są te w belgijskiej odsłonie. Przygotowuje się je z grubo krojonych ziemniaków, które następnie są dwukrotnie smażone. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą skórkę na zewnątrz oraz miękkie wnętrze. Pierwsze smażenie jest krótkie i pozwala na wstępne ugotowanie ziemniaków. Następnie ziemniaki wyjmowane są z oleju i zostawione do ostygnięcia. Gdy przestygną, są ponownie smażone, tym razem na wyższej temperaturze, aby uzyskać złocisty kolor i chrupiącą konsystencję. Tradycyjnie belgijki są podawane w papierowym rożku w towarzystwie sosu, takiego jak majonez, andaluzyjski, ketchup, czy czosnkowy. W Belgii popularne są również z dodatkami, takimi jak ketchup, musztarda lub stoofvlees (gulasz wołowy). Często można znaleźć je w foodtruckach, również w Polsce.

Obrazek
Pysznosci - Fot. Adobe Stock

Z czym zjeść smażone ziemniaki?

Robert Makłowicz na swoich profilach na portalach społecznościowych bardzo często wchodzi w interakcję ze swoimi obserwatorami. Jedną z popularniejszych form jest "Q&A" czyli seria pytań od fanów, na które Makłowicz udziela odpowiedzi. Na jednym z filmików padło pytanie, z czym najbardziej lubi jeść smażone w głębokim oleju ziemniaczki. Odpowiedzią nie był popularny ketchup, który większość z nas wybiera jako dodatek. Robert Makłowicz stawia na... majonez.

Jak są dobre frytki, a tutaj akurat są, bo tutaj są domowe frytki najczęściej, wiecie, jaka to jest rzadkość, żeby były domowe frytki? Belgijska klasyka to frytki i majonez i to wystarczy. Ale frytki, Belgowie wiedzą, pasują niemal do wszystkiego.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy