PoradyRobert Makłowicz tak robi frytki. To dlatego wychodzą pyszne i chrupiące

Robert Makłowicz tak robi frytki. To dlatego wychodzą pyszne i chrupiące

Frytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Pixabay, Instagram
Frytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Pixabay, Instagram
Ewa
03.06.2023 12:37, aktualizacja: 20.03.2024 11:23

Chociaż frytki wydają się być prostą potrawą, to stworzenie idealnych nie jest takie łatwe. Robert Makłowicz ma na to swój sprawdzony patent.

Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, złociste, z odrobiną soli- tak powinny wyglądać idealne ziemniaczane słupki. Chociaż mogłoby się wydawać, że w smażeniu frytek nie ma większej filozofii, to stworzenie tych perfekcyjnych już tak proste nie jest. Z pomocą przychodzi Robert Makłowicz, którego wskazówki sprawią, że najlepsze fryteczki zjesz od tej pory w swoim własnym domu.

Przepis prosto z Belgii

Legenda mówi, że frytki zostały wynalezione już w XVIII wieku, w jednym z belgijskich miast. Mieszkańcy smażyli małe rybki na gorącym tłuszczu, jednak w zimie, gdy woda w jeziorze zamarzała, nie było to możliwe. Chrupiące rybki stały się inspiracją do zanurzenia w oleju również ziemniaczanych słupków. W czasie I wojny światowej Anglicy, wspierający wtedy militarnie Belgię, rozkochali się we frytkach i tak zaczęła się ich europejska kariera.

Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva

Frytki według Roberta Makłowicza

Sposób przygotowywania idealnych frytek Robert Makłowicz podpatrzył właśnie u Belgów. Sekrety ich przygotowywania są dwa. Po pierwsze, kluczem jest dobór odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się typu C, który zawiera w sobie najwięcej skrobi, a jednocześnie najmniej wody. Nie rozpadną się w czasie smażenie, a ich wnętrze będzie miękkie i pyszne. Do odmian tego typu zaliczamy między innymi Bryzę, Pokusę czy Borynę.

Drugim sekretem jest podwójne smażenie. Dzięki temu frytki nie wchłoną tak dużo tłuszczu i pozostaną chrupiące.

Idealne frytki belgijskie

Składniki:

      
  • 1 kilogram ziemniaków
  • olej roślinny
  • 1 łyżka cukru
  • zimna woda
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

         
  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość grube słupki.
  2. W misce połącz zimną wodę z cukrem i wrzuć pokrojone ziemniaki. Odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie wylej wodę i osusz ziemniaki przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Olej rozgrzej do 150 st. Celsjusza i wrzuć porcję frytek. Zmniejsz moc i smaż do momentu, aż ziemniaki staną się delikatnie żółte.
  5. Wyjmij je z oleju i odsącz.
  6. Następnie rozgrzej olej do 180 st. Celsjusza i ponownie wrzuć frytki. Smaż, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Ziemniaki wyjmij z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także