Robert Makłowicz tak robi frytki. To dlatego wychodzą pyszne i chrupiące
Chociaż frytki wydają się być prostą potrawą, to stworzenie idealnych nie jest takie łatwe. Robert Makłowicz ma na to swój sprawdzony patent.
03.06.2023 | aktual.: 20.03.2024 11:23
Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, złociste, z odrobiną soli- tak powinny wyglądać idealne ziemniaczane słupki. Chociaż mogłoby się wydawać, że w smażeniu frytek nie ma większej filozofii, to stworzenie tych perfekcyjnych już tak proste nie jest. Z pomocą przychodzi Robert Makłowicz, którego wskazówki sprawią, że najlepsze fryteczki zjesz od tej pory w swoim własnym domu.
Przepis prosto z Belgii
Legenda mówi, że frytki zostały wynalezione już w XVIII wieku, w jednym z belgijskich miast. Mieszkańcy smażyli małe rybki na gorącym tłuszczu, jednak w zimie, gdy woda w jeziorze zamarzała, nie było to możliwe. Chrupiące rybki stały się inspiracją do zanurzenia w oleju również ziemniaczanych słupków. W czasie I wojny światowej Anglicy, wspierający wtedy militarnie Belgię, rozkochali się we frytkach i tak zaczęła się ich europejska kariera.
Frytki według Roberta Makłowicza
Sposób przygotowywania idealnych frytek Robert Makłowicz podpatrzył właśnie u Belgów. Sekrety ich przygotowywania są dwa. Po pierwsze, kluczem jest dobór odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się typu C, który zawiera w sobie najwięcej skrobi, a jednocześnie najmniej wody. Nie rozpadną się w czasie smażenie, a ich wnętrze będzie miękkie i pyszne. Do odmian tego typu zaliczamy między innymi Bryzę, Pokusę czy Borynę.
Drugim sekretem jest podwójne smażenie. Dzięki temu frytki nie wchłoną tak dużo tłuszczu i pozostaną chrupiące.
Idealne frytki belgijskie
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- olej roślinny
- 1 łyżka cukru
- zimna woda
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość grube słupki.
- W misce połącz zimną wodę z cukrem i wrzuć pokrojone ziemniaki. Odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie wylej wodę i osusz ziemniaki przy pomocy ręcznika papierowego.
- Olej rozgrzej do 150 st. Celsjusza i wrzuć porcję frytek. Zmniejsz moc i smaż do momentu, aż ziemniaki staną się delikatnie żółte.
- Wyjmij je z oleju i odsącz.
- Następnie rozgrzej olej do 180 st. Celsjusza i ponownie wrzuć frytki. Smaż, aż staną się złociste i chrupiące.
- Ziemniaki wyjmij z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.