Robert Makłowicz tak robi frytki. To dlatego wychodzą pyszne i chrupiące

Chociaż frytki wydają się być prostą potrawą, to stworzenie idealnych nie jest takie łatwe. Robert Makłowicz ma na to swój sprawdzony patent.

Frytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Pixabay, InstagramFrytki Roberta Makłowicza- Pyszności, źródło: Pixabay, Instagram
Ewa

Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, złociste, z odrobiną soli- tak powinny wyglądać idealne ziemniaczane słupki. Chociaż mogłoby się wydawać, że w smażeniu frytek nie ma większej filozofii, to stworzenie tych perfekcyjnych już tak proste nie jest. Z pomocą przychodzi Robert Makłowicz, którego wskazówki sprawią, że najlepsze fryteczki zjesz od tej pory w swoim własnym domu.

Przepis prosto z Belgii

Legenda mówi, że frytki zostały wynalezione już w XVIII wieku, w jednym z belgijskich miast. Mieszkańcy smażyli małe rybki na gorącym tłuszczu, jednak w zimie, gdy woda w jeziorze zamarzała, nie było to możliwe. Chrupiące rybki stały się inspiracją do zanurzenia w oleju również ziemniaczanych słupków. W czasie I wojny światowej Anglicy, wspierający wtedy militarnie Belgię, rozkochali się we frytkach i tak zaczęła się ich europejska kariera.

Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva
Jak smażyć frytki- Pyszności/ źródło: Canva

Frytki według Roberta Makłowicza

Sposób przygotowywania idealnych frytek Robert Makłowicz podpatrzył właśnie u Belgów. Sekrety ich przygotowywania są dwa. Po pierwsze, kluczem jest dobór odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się typu C, który zawiera w sobie najwięcej skrobi, a jednocześnie najmniej wody. Nie rozpadną się w czasie smażenie, a ich wnętrze będzie miękkie i pyszne. Do odmian tego typu zaliczamy między innymi Bryzę, Pokusę czy Borynę.

Drugim sekretem jest podwójne smażenie. Dzięki temu frytki nie wchłoną tak dużo tłuszczu i pozostaną chrupiące.

Idealne frytki belgijskie

Składniki:

      
  • 1 kilogram ziemniaków
  • olej roślinny
  • 1 łyżka cukru
  • zimna woda
Obrazek
Jak zrobić idealne frytki? - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

         
  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość grube słupki.
  2. W misce połącz zimną wodę z cukrem i wrzuć pokrojone ziemniaki. Odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie wylej wodę i osusz ziemniaki przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. Olej rozgrzej do 150 st. Celsjusza i wrzuć porcję frytek. Zmniejsz moc i smaż do momentu, aż ziemniaki staną się delikatnie żółte.
  5. Wyjmij je z oleju i odsącz.
  6. Następnie rozgrzej olej do 180 st. Celsjusza i ponownie wrzuć frytki. Smaż, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Ziemniaki wyjmij z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser