Robert Makłowicz tak robi frytki. To dlatego wychodzą pyszne i chrupiące
03.06.2023 12:37, aktual.: 20.03.2024 11:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż frytki wydają się być prostą potrawą, to stworzenie idealnych nie jest takie łatwe. Robert Makłowicz ma na to swój sprawdzony patent.
Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, złociste, z odrobiną soli- tak powinny wyglądać idealne ziemniaczane słupki. Chociaż mogłoby się wydawać, że w smażeniu frytek nie ma większej filozofii, to stworzenie tych perfekcyjnych już tak proste nie jest. Z pomocą przychodzi Robert Makłowicz, którego wskazówki sprawią, że najlepsze fryteczki zjesz od tej pory w swoim własnym domu.
Przepis prosto z Belgii
Legenda mówi, że frytki zostały wynalezione już w XVIII wieku, w jednym z belgijskich miast. Mieszkańcy smażyli małe rybki na gorącym tłuszczu, jednak w zimie, gdy woda w jeziorze zamarzała, nie było to możliwe. Chrupiące rybki stały się inspiracją do zanurzenia w oleju również ziemniaczanych słupków. W czasie I wojny światowej Anglicy, wspierający wtedy militarnie Belgię, rozkochali się we frytkach i tak zaczęła się ich europejska kariera.
Frytki według Roberta Makłowicza
Sposób przygotowywania idealnych frytek Robert Makłowicz podpatrzył właśnie u Belgów. Sekrety ich przygotowywania są dwa. Po pierwsze, kluczem jest dobór odpowiedniego gatunku ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się typu C, który zawiera w sobie najwięcej skrobi, a jednocześnie najmniej wody. Nie rozpadną się w czasie smażenie, a ich wnętrze będzie miękkie i pyszne. Do odmian tego typu zaliczamy między innymi Bryzę, Pokusę czy Borynę.
Drugim sekretem jest podwójne smażenie. Dzięki temu frytki nie wchłoną tak dużo tłuszczu i pozostaną chrupiące.
Idealne frytki belgijskie
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- olej roślinny
- 1 łyżka cukru
- zimna woda
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość grube słupki.
- W misce połącz zimną wodę z cukrem i wrzuć pokrojone ziemniaki. Odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie wylej wodę i osusz ziemniaki przy pomocy ręcznika papierowego.
- Olej rozgrzej do 150 st. Celsjusza i wrzuć porcję frytek. Zmniejsz moc i smaż do momentu, aż ziemniaki staną się delikatnie żółte.
- Wyjmij je z oleju i odsącz.
- Następnie rozgrzej olej do 180 st. Celsjusza i ponownie wrzuć frytki. Smaż, aż staną się złociste i chrupiące.
- Ziemniaki wyjmij z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.