PrzepisProste przepisyJeden garnek, porcja kurczaka i tanie, sezonowe cudo. To obiad, którym naje się cała rodzina

Jeden garnek, porcja kurczaka i tanie, sezonowe cudo. To obiad, którym naje się cała rodzina

Zupa dyniowa z aromatycznymi przyprawami i kurczakie
Zupa dyniowa z aromatycznymi przyprawami i kurczakie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Magdalena Pomorska

25.09.2024 08:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak się nie narobić, a zrobić smakowitą porcję obiadową? Odpowiedź to jednogarnkowe danie - gęsta zupa dyniowa z dodatkiem gotowanego kurczaka. Całość jest aromatyczna, sycąca i banalna do przygotowania.

Jesienią w mojej kuchni regularnie pojawiają się dania z dynią. Łącze ją z mięsem, innymi warzywami, a także słodkimi dodatkami. W odpowiednich warunkach to produkt, który dobrze się przechowuje nawet do zimy, więc kiedy tylko trafię na okazję cenową, robię zakupy na zapas. Tylko którą dynię wybrać jako najbardziej uniwersalną?

Jakie odmiany dyni warto jeść?

Odmian dyni jest sporo, dlatego warto zorientować się, jak używać ich do gotowania ze względu na właściwości. Dynia hokkaido, znana również jako kabocza, to jedna z najczęściej wybieranych odmian dyni do gotowania. Jej największą zaletą jest skórka, której nie trzeba obierać – po upieczeniu staje się ona wystarczająco miękka, by można ją było spożyć bez problemu. Dynia Hokkaido jest mała, waży zazwyczaj od 1 do 3 kilogramów, co sprawia, że jest łatwa w obróbce. W kuchni równie wszechstronna jest dynia piżmowa jak hokkaido. Można ją wykorzystać do zup kremów, risotto, pieczonych warzyw czy nawet do słodkich wypieków. Jej delikatny, orzechowy smak doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, a dzięki naturalnej słodyczy idealnie nadaje się do deserów. Dynia piżmowa jest także świetnym dodatkiem do dań mięsnych, nadając im wyjątkowy, lekko słodkawy aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na jednogarnkową potrawkę dyniową z kurczakiem

Porcja warzyw, mięsny dodatek i aromatyczne, rozgrzewające przyprawy. Lepszego zestawu na jesienny obiad nie znajdziesz.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 1 szalotka,
  • 2-cm korzenia imbiru (sprawdź: kto nie może jeść imbiru),
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki i natka,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki, pietruszkę, marchewki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Z dyni wydrąż miąższ z pestkami i również pokrój na mniejsze części. 
  3. Imbir, szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  4. Rozgrzej masło klarowane, przesmaż najpierw szalotkę, a po chwili dorzuć czosnek i imbir. Ogień lub moc palnika nie mogą być za duże, bo spalisz czosnek i danie będzie gorzkie.
  5. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dorzuć ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, przesmażaj chwilę mieszając, aby nie przywarło do dna.
  6. Wlej ok. 1,5 litra wody, dorzuć dynię i kurczaka. Zagotuj, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a dynia zacznie się rozpadać.
  7. Wyjmij pierś z kurczaka, ziele i liść. Zupę zblenduj, nie musisz robić tego na idealny krem.
  8. Dolej śmietankę i gotuj 2-3 minuty.
  9. Na desce dwoma widelcami podziel kurczaka na mniejsze kawałki, delikatnie "szarpiąc" włókna.
  10. Posiekaj natkę pietruszki.
  11. Podawaj w miseczkach z porcją kurczaka i zieleniny.