WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Jeden garnek, porcja kurczaka i tanie, sezonowe cudo. To obiad, którym naje się cała rodzina

Jak się nie narobić, a zrobić smakowitą porcję obiadową? Odpowiedź to jednogarnkowe danie - gęsta zupa dyniowa z dodatkiem gotowanego kurczaka. Całość jest aromatyczna, sycąca i banalna do przygotowania.

Zupa dyniowa z aromatycznymi przyprawami i kurczakieZupa dyniowa z aromatycznymi przyprawami i kurczakie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Magdalena Pomorska

Jesienią w mojej kuchni regularnie pojawiają się dania z dynią. Łącze ją z mięsem, innymi warzywami, a także słodkimi dodatkami. W odpowiednich warunkach to produkt, który dobrze się przechowuje nawet do zimy, więc kiedy tylko trafię na okazję cenową, robię zakupy na zapas. Tylko którą dynię wybrać jako najbardziej uniwersalną?

Jakie odmiany dyni warto jeść?

Odmian dyni jest sporo, dlatego warto zorientować się, jak używać ich do gotowania ze względu na właściwości. Dynia hokkaido, znana również jako kabocza, to jedna z najczęściej wybieranych odmian dyni do gotowania. Jej największą zaletą jest skórka, której nie trzeba obierać – po upieczeniu staje się ona wystarczająco miękka, by można ją było spożyć bez problemu. Dynia Hokkaido jest mała, waży zazwyczaj od 1 do 3 kilogramów, co sprawia, że jest łatwa w obróbce. W kuchni równie wszechstronna jest dynia piżmowa jak hokkaido. Można ją wykorzystać do zup kremów, risotto, pieczonych warzyw czy nawet do słodkich wypieków. Jej delikatny, orzechowy smak doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, a dzięki naturalnej słodyczy idealnie nadaje się do deserów. Dynia piżmowa jest także świetnym dodatkiem do dań mięsnych, nadając im wyjątkowy, lekko słodkawy aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę

Przepis na jednogarnkową potrawkę dyniową z kurczakiem

Porcja warzyw, mięsny dodatek i aromatyczne, rozgrzewające przyprawy. Lepszego zestawu na jesienny obiad nie znajdziesz.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 1 szalotka,
  • 2-cm korzenia imbiru (sprawdź: kto nie może jeść imbiru),
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki i natka,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki, pietruszkę, marchewki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Z dyni wydrąż miąższ z pestkami i również pokrój na mniejsze części. 
  3. Imbir, szalotkę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
  4. Rozgrzej masło klarowane, przesmaż najpierw szalotkę, a po chwili dorzuć czosnek i imbir. Ogień lub moc palnika nie mogą być za duże, bo spalisz czosnek i danie będzie gorzkie.
  5. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dorzuć ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, przesmażaj chwilę mieszając, aby nie przywarło do dna.
  6. Wlej ok. 1,5 litra wody, dorzuć dynię i kurczaka. Zagotuj, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a dynia zacznie się rozpadać.
  7. Wyjmij pierś z kurczaka, ziele i liść. Zupę zblenduj, nie musisz robić tego na idealny krem.
  8. Dolej śmietankę i gotuj 2-3 minuty.
  9. Na desce dwoma widelcami podziel kurczaka na mniejsze kawałki, delikatnie "szarpiąc" włókna.
  10. Posiekaj natkę pietruszki.
  11. Podawaj w miseczkach z porcją kurczaka i zieleniny.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler