PrzepisDietaDynia nie dla każdego. Sprawdź, kto powinien unikać jej jak ognia

Dynia nie dla każdego. Sprawdź, kto powinien unikać jej jak ognia

Jesienią dynia króluje w kuchni. Można ją wykorzystać do wielu potraw, od zup po ciasta. Ma też wiele walorów zdrowotnych. Jednak nie zawsze można sobie na nią pozwolić. W jakich przypadkach dynia jest niewskazana?

Dynia i jej właściwości
Dynia i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Pixabay

19.10.2024 06:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dynia słynie z wartości odżywczych. Pomimo niskiej kaloryczności – bo w 100 gramach dyni znajduje się zaledwie około 30 kalorii – jest bogata w błonnik, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości. Dynia to także cenne źródło witamin A, C i E, które pełnią kluczowe role w utrzymaniu zdrowia skóry, oczu i układu odpornościowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wartości odżywcze dyni i jej właściwości

Witaminy A i C działają jako silne przeciwutleniacze, neutralizując wolne rodniki i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Potas, którego w dyni jest pod dostatkiem, pomaga regulować ciśnienie krwi, co przekłada się na zdrowie serca. Magnez i żelazo wspierają funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, a także zapobiegają anemii. To wszystko sprawia, że dynia jest nie tylko smacznym, ale i niezwykle wartościowym składnikiem w codziennej diecie.

Działa przeciwzapalnie

Jednym z największych atutów dyni jest jej działanie przeciwzapalne. Beta-karoten, zawarty w niej, pomaga redukować stany zapalne w organizmie. Spożywanie dyni wspiera również zdrowie serca — dzięki wysokiej zawartości potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Jest również niskosodowa, co jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Karotenoidy zawarte w dyni chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, a jej wysoka zawartość wody pomaga utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry od wewnątrz. Dodatkowo dynia wspomaga zdrowie układu odpornościowego, co jesienią i zimą jest szczególnie ważne.

Dynia to wartościowe warzywo
Dynia to wartościowe warzywo © Pixabay | domena publiczna

Kto i kiedy powinien unikać dyni?

Mimo tylu zalet czasami dynia jest niewskazana lub trzeba ją ograniczać.

  1. Dynia ma wysoki indeks glikemiczny, aż 75. Zawiera dużo cukrów prostych, dlatego szybko podnosi stężenie glukozy we krwi. Nie jest więc zalecana cukrzykom oraz osobom chorującym na insulinooporność. Nie trzeba jej jednak na stałe wykreślać z diety. Ważne, by dynia była składnikiem posiłku, w którym znajdą się również białko i tłuszcz.
  2. Przeciwwskazaniem do jedzenia dyni jest przyjmowanie leków na bazie litu. Lit zwiększa uwalnianie serotoniny, przez co ma działanie przeciwdepresyjne. Dynia może zaburzyć wydalanie litu, co prowadzi do wzrostu jego poziomu w organizmie. Dlatego osoby przyjmujące leki z litem powinny unikać jedzenia dyni w większych ilościach.
  3. Wysoki poziom potasu we krwi wymaga diety ubogopotasowej, i wtedy właśnie lepiej zrezygnować z dyni. Ma ona dużo potasu, bo 100 g zawiera aż 340 mg potasu. Potas wspiera działanie układu krwionośnego, jednak w przypadku osób na diecie ubogiej w potas, nadmiar tego pierwiastka może być groźny. Może doprowadzić m.in. do zaburzenia rytmu serca.
  4. Alergia na dynię jest bardzo rzadka. W jej przypadku trzeba zrezygnować nie tylko z dyni, ale również z pestek i oleju z nich tłoczonych.