Ewa Wachowicz dokłada do dyniowej. Jej zupa zachwyca smakiem

Ta zupa jest jednym z kulinarnych symboli jesieni. Jest aromatyczna, gęsta, doskonale rozgrzewa i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Ewa Wachowicz, restauratorka i ekspertka kulinarna, dodaje do niej składnik, który sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Zupa dyniowa Ewy WachowiczZupa dyniowa Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Dorota Gepert

Zupa dyniowa to nie tylko jesienny klasyk, ale też danie pełne wartości odżywczych. A Ewa Wachowicz zdradziła swój sposób na to, jak jeszcze podnieść walory smakowe tego sezonowego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Ważne witaminy

Zupa dyniowa to prawdziwa bomba witaminowa. Dynia, która jest bazą tego dania, bogata jest w witaminy A, C i E, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Witamina A wspiera wzrok, a witaminy C i E działają jako silne przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.

Oprócz witamin, dynia zawiera także minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Potas jest kluczowy dla prawidłowej pracy serca, magnez wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, natomiast żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny. Warto też wspomnieć o błonniku, który wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Liczy się odmiana

Podstawowy składniki zupy to oczywiście dynia. Często polecana jest ta odmiany hokkaido, ale Ewa Wachowicz stawia na dynię olbrzymią. Słynie ona z dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Do zupy będzie także potrzebny bulion warzywny, śmietana i przyprawy. Dynia ma łagodny smak, dlatego zupę łatwo przygotować zarówno w wersji delikatnej, jak i pikantnej.

Podkręca smak

Ewy Wachowicz postawiła na klasyczne przyprawy – czosnek, gałkę muszkatołową oraz oczywiście sól i pieprz. Sekret jej zupy kryje się w innym dodatku, który mistrzowsko podkręca smak zupy. To olej z pestek dyni, który ma mocno orzechowy aromat. Warto go kupić choćby do tej potrawy, ale jest świetny także do sałatek. Można zastąpić go oliwą, jednak wtedy dyniowa nuta będzie mniej podkręcona. Z czym Ewa Wachowicz podaje swoją zupę? Oczywiście z prażonym pestkami dyni, które także pogłębiają smak tego jesiennego warzywa.

Zupa dyniowa według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg dyni olbrzymiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • szklanka śmietany,
  • szklanki wywaru jarzynowego,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • prażone pestki dyni
  • łyżka oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej ją bulionem.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Przesmażyć i przełóż do zupy.
  3. Zupę gotuj ok. pół godziny, gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją.
  4. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zabiel śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu.
  5. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  6. Zupę podawaj z pestkami dyni oraz olejem dyniowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem