PrzepisZupyEwa Wachowicz dokłada do dyniowej. Jej zupa zachwyca smakiem

Ewa Wachowicz dokłada do dyniowej. Jej zupa zachwyca smakiem

Zupa dyniowa Ewy Wachowicz
Zupa dyniowa Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

09.10.2024 12:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ta zupa jest jednym z kulinarnych symboli jesieni. Jest aromatyczna, gęsta, doskonale rozgrzewa i ma intensywnie pomarańczowy kolor. Ewa Wachowicz, restauratorka i ekspertka kulinarna, dodaje do niej składnik, który sprawia, że zupa zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Zupa dyniowa to nie tylko jesienny klasyk, ale też danie pełne wartości odżywczych. A Ewa Wachowicz zdradziła swój sposób na to, jak jeszcze podnieść walory smakowe tego sezonowego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważne witaminy

Zupa dyniowa to prawdziwa bomba witaminowa. Dynia, która jest bazą tego dania, bogata jest w witaminy A, C i E, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Witamina A wspiera wzrok, a witaminy C i E działają jako silne przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.

Oprócz witamin, dynia zawiera także minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Potas jest kluczowy dla prawidłowej pracy serca, magnez wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, natomiast żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny. Warto też wspomnieć o błonniku, który wspiera trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Liczy się odmiana

Podstawowy składniki zupy to oczywiście dynia. Często polecana jest ta odmiany hokkaido, ale Ewa Wachowicz stawia na dynię olbrzymią. Słynie ona z dużej zawartości beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Do zupy będzie także potrzebny bulion warzywny, śmietana i przyprawy. Dynia ma łagodny smak, dlatego zupę łatwo przygotować zarówno w wersji delikatnej, jak i pikantnej.

Podkręca smak

Ewy Wachowicz postawiła na klasyczne przyprawy – czosnek, gałkę muszkatołową oraz oczywiście sól i pieprz. Sekret jej zupy kryje się w innym dodatku, który mistrzowsko podkręca smak zupy. To olej z pestek dyni, który ma mocno orzechowy aromat. Warto go kupić choćby do tej potrawy, ale jest świetny także do sałatek. Można zastąpić go oliwą, jednak wtedy dyniowa nuta będzie mniej podkręcona. Z czym Ewa Wachowicz podaje swoją zupę? Oczywiście z prażonym pestkami dyni, które także pogłębiają smak tego jesiennego warzywa.

Zupa dyniowa według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 kg dyni olbrzymiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • szklanka śmietany,
  • szklanki wywaru jarzynowego,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • prażone pestki dyni
  • łyżka oleju z pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Zalej ją bulionem.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Przesmażyć i przełóż do zupy.
  3. Zupę gotuj ok. pół godziny, gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją.
  4. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zabiel śmietaną zahartowaną odrobiną gorącego kremu.
  5. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  6. Zupę podawaj z pestkami dyni oraz olejem dyniowym.
zupazupa dyniowaewa wachowicz