Zapomnij o kotletach. Polonezy ze schabu Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata
Co znowu wymyśliła Ewa Wachowicz? Ekspertka kulinarna doskonale wie, że kochamy schabowe, ale czasami trochę się nam nudzą. Postawiła więc na polonezy, czyli roladki z wieprzowiny z dodatkiem, który także doskonale znamy. To połączenie zawsze się sprawdza!
03.09.2024 10:26
Polonezy schabowe to roladki z wieprzowiny z nadzieniem, często kojarzą się z menu weselnym. Jednak wcale nie ma z nimi dużo pracy. Warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz także domu. Nie należy do trudnych, a danie będzie gotowe w porównywalnym czasie do usmażenia klasycznych schabowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najwięcej smaku
Na polonezy, tak samo jak na schabowe kup wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby przygotować to danie w dniu zakupu mięsa. Na pewno sprawdzi się schab środkowy. Polonezy można podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pasują do nich wszystkie surówki, ale najlepiej sprawdzą się te proste, na przykład z marchewki lub kapusty.
Polonezy według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g schabu,
- mąka do obtoczenia,
- masło klarowane do smażenia,
- 500 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 1 łyżka ostrej musztardy miodowej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
- Na patelni rozgrzej masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj pieczarki.
- Smaż aż całość ładnie zarumieni się.
- Następnie dodaj musztardę i przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wszystko wymieszaj, a kiedy składniki połączą się, odstaw farsz do ostygnięcia.
- Schab pokrój w plastry i rozbij je podobnie jak kotlety. Dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy plaster mięsa połóż łyżkę farszu, następnie zawiń kawałki schabu w roladki.
- Obtocz je w mące i smaż na gorącym maśle. Smacznego!