Zapomnij o kotletach. Polonezy ze schabu Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Co znowu wymyśliła Ewa Wachowicz? Ekspertka kulinarna doskonale wie, że kochamy schabowe, ale czasami trochę się nam nudzą. Postawiła więc na polonezy, czyli roladki z wieprzowiny z dodatkiem, który także doskonale znamy. To połączenie zawsze się sprawdza!

Ewa Wachowicz wie, co zrobić na obiad, gdy znudzą się schabowe.Ewa Wachowicz wie, co zrobić na obiad, gdy znudzą się schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Polonezy schabowe to roladki z wieprzowiny z nadzieniem, często kojarzą się z menu weselnym. Jednak wcale nie ma z nimi dużo pracy. Warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz także domu. Nie należy do trudnych, a danie będzie gotowe w porównywalnym czasie do usmażenia klasycznych schabowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Najwięcej smaku

Na polonezy, tak samo jak na schabowe kup wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby przygotować to danie w dniu zakupu mięsa. Na pewno sprawdzi się schab środkowy. Polonezy można podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pasują do nich wszystkie surówki, ale najlepiej sprawdzą się te proste, na przykład z marchewki lub kapusty.

Polonezy według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • mąka do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj pieczarki.
  3. Smaż aż całość ładnie zarumieni się.
  4. Następnie dodaj musztardę i przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wszystko wymieszaj, a kiedy składniki połączą się, odstaw farsz do ostygnięcia.
  5. Schab pokrój w plastry i rozbij je podobnie jak kotlety. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na każdy plaster mięsa połóż łyżkę farszu, następnie zawiń kawałki schabu w roladki.
  7. Obtocz je w mące i smaż na gorącym maśle. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀