Zapomnij o kotletach. Polonezy ze schabu Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Co znowu wymyśliła Ewa Wachowicz? Ekspertka kulinarna doskonale wie, że kochamy schabowe, ale czasami trochę się nam nudzą. Postawiła więc na polonezy, czyli roladki z wieprzowiny z dodatkiem, który także doskonale znamy. To połączenie zawsze się sprawdza!

Ewa Wachowicz wie, co zrobić na obiad, gdy znudzą się schabowe.Ewa Wachowicz wie, co zrobić na obiad, gdy znudzą się schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Polonezy schabowe to roladki z wieprzowiny z nadzieniem, często kojarzą się z menu weselnym. Jednak wcale nie ma z nimi dużo pracy. Warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz także domu. Nie należy do trudnych, a danie będzie gotowe w porównywalnym czasie do usmażenia klasycznych schabowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Najwięcej smaku

Na polonezy, tak samo jak na schabowe kup wieprzowinę wysokiej jakości. Lepiej nie przechowywać jej zbyt długo w lodówce, bo najwięcej smaku ma schab świeży. Idealnie byłoby przygotować to danie w dniu zakupu mięsa. Na pewno sprawdzi się schab środkowy. Polonezy można podać z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pasują do nich wszystkie surówki, ale najlepiej sprawdzą się te proste, na przykład z marchewki lub kapusty.

Polonezy według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • mąka do obtoczenia,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 1 łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a kiedy zeszkli się, dodaj pieczarki.
  3. Smaż aż całość ładnie zarumieni się.
  4. Następnie dodaj musztardę i przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Dokładnie wszystko wymieszaj, a kiedy składniki połączą się, odstaw farsz do ostygnięcia.
  5. Schab pokrój w plastry i rozbij je podobnie jak kotlety. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na każdy plaster mięsa połóż łyżkę farszu, następnie zawiń kawałki schabu w roladki.
  7. Obtocz je w mące i smaż na gorącym maśle. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar