PoradyStawia na nogi lepiej niż babciny rosołek. Niezastąpiona zupa na jesienne chłody

Stawia na nogi lepiej niż babciny rosołek. Niezastąpiona zupa na jesienne chłody

Taka zupa ma działanie przeciwzapalne.
Taka zupa ma działanie przeciwzapalne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

30.09.2024 08:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ledwo zaczęła się jesień, a samopoczucie nie jest najlepsze? Kaszel, katar, ból głowy to objawy przeziębienia, o które teraz bardzo łatwo. Gdy ciebie lub twoich bliskich dopadnie infekcja, warto ugotować rozgrzewającą zupę. Jest pyszna i działa przeciwzapalnie.

Początek jesieni i już pierwsza infekcja? To się często zdarza. Dzieci wracają zarażone ze szkół i przedszkoli, łatwo też złapać "wirusa" w komunikacji miejskiej czy w pracy. Dlatego o tej porze roku szczególnie warto zadbać o odpowiednią dietę. A gdy już choroba się pojawi, odpowiednio przygotowane potrawy mogą zminimalizować jej skutki i przyspieszyć leczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o rosole

Kiedyś podczas choroby serwowano rosół. Wiadomo, rozgrzewa i wzmacnia. Teraz jednak dietetycy zwracają uwagę, że to ciężkostrawna zupa. Gdy jesteśmy osłabieni, nie ma co dodatkowo obciążać układu trawiennego. Lepiej przygotować coś lżejszego, ale także o działaniu rozgrzewającym i dodającym energii. Jednym z takich dań jest warzywna zupa na kurczaku z odpowiednio dobranym przyprawami.

Wspomagaj organizm

Podczas infekcji postaw na posiłki, które wspomogą osłabiony organizm. Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, na którą rośnie zapotrzebowanie przy przeziębieniu i grypie. Znajdziesz ją we wszystkich świeżych warzywach i owocach. W nich znajduje się także prowitamina A, dzięki której możliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. Chorując, wzbogać swoją dietę w produkty bogate w cynk – jego obniżony poziom wiąże się ze zmniejszeniem liczby komórek obronnych organizmu. Ważne są też produkty o działaniu przeciwzapalnym, jak czosnek, cebula, kurkuma, imbir, cytryna, pietruszka czy jarmuż. Wszystkie można wykorzystać do zupy.

Zupa, która sprawdzi się podczas infekcji

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 łodygi selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 200 g jarmużu lub szpinaku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • łyżka startego imbiru,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka oczyść z błon i pokrój na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka, a następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę.
  3. Pozostałe warzywa obierz, pokrój i dodaj do kurczaka. Podsmażaj przez 5 minut.
  4. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i zalej całość 6 szklankami wody.
  5. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj jarmuż oraz sok z cytryny.
  6. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
zupainfekcjedieta