PoradyStawia na nogi lepiej niż babciny rosołek. Niezastąpiona zupa na jesienne chłody

Stawia na nogi lepiej niż babciny rosołek. Niezastąpiona zupa na jesienne chłody

Ledwo zaczęła się jesień, a samopoczucie nie jest najlepsze? Kaszel, katar, ból głowy to objawy przeziębienia, o które teraz bardzo łatwo. Gdy ciebie lub twoich bliskich dopadnie infekcja, warto ugotować rozgrzewającą zupę. Jest pyszna i działa przeciwzapalnie.

Taka zupa ma działanie przeciwzapalne.
Taka zupa ma działanie przeciwzapalne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout

30.09.2024 08:11

Początek jesieni i już pierwsza infekcja? To się często zdarza. Dzieci wracają zarażone ze szkół i przedszkoli, łatwo też złapać "wirusa" w komunikacji miejskiej czy w pracy. Dlatego o tej porze roku szczególnie warto zadbać o odpowiednią dietę. A gdy już choroba się pojawi, odpowiednio przygotowane potrawy mogą zminimalizować jej skutki i przyspieszyć leczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o rosole

Kiedyś podczas choroby serwowano rosół. Wiadomo, rozgrzewa i wzmacnia. Teraz jednak dietetycy zwracają uwagę, że to ciężkostrawna zupa. Gdy jesteśmy osłabieni, nie ma co dodatkowo obciążać układu trawiennego. Lepiej przygotować coś lżejszego, ale także o działaniu rozgrzewającym i dodającym energii. Jednym z takich dań jest warzywna zupa na kurczaku z odpowiednio dobranym przyprawami.

Wspomagaj organizm

Podczas infekcji postaw na posiłki, które wspomogą osłabiony organizm. Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, na którą rośnie zapotrzebowanie przy przeziębieniu i grypie. Znajdziesz ją we wszystkich świeżych warzywach i owocach. W nich znajduje się także prowitamina A, dzięki której możliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. Chorując, wzbogać swoją dietę w produkty bogate w cynk – jego obniżony poziom wiąże się ze zmniejszeniem liczby komórek obronnych organizmu. Ważne są też produkty o działaniu przeciwzapalnym, jak czosnek, cebula, kurkuma, imbir, cytryna, pietruszka czy jarmuż. Wszystkie można wykorzystać do zupy.

Zupa, która sprawdzi się podczas infekcji

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 łodygi selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 200 g jarmużu lub szpinaku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • łyżka startego imbiru,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka oczyść z błon i pokrój na małe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka, a następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę.
  3. Pozostałe warzywa obierz, pokrój i dodaj do kurczaka. Podsmażaj przez 5 minut.
  4. Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i zalej całość 6 szklankami wody.
  5. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj jarmuż oraz sok z cytryny.
  6. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
zupainfekcjedieta
Wybrane dla Ciebie