Stawia na nogi lepiej niż babciny rosołek. Niezastąpiona zupa na jesienne chłody
Ledwo zaczęła się jesień, a samopoczucie nie jest najlepsze? Kaszel, katar, ból głowy to objawy przeziębienia, o które teraz bardzo łatwo. Gdy ciebie lub twoich bliskich dopadnie infekcja, warto ugotować rozgrzewającą zupę. Jest pyszna i działa przeciwzapalnie.
30.09.2024 08:11
Początek jesieni i już pierwsza infekcja? To się często zdarza. Dzieci wracają zarażone ze szkół i przedszkoli, łatwo też złapać "wirusa" w komunikacji miejskiej czy w pracy. Dlatego o tej porze roku szczególnie warto zadbać o odpowiednią dietę. A gdy już choroba się pojawi, odpowiednio przygotowane potrawy mogą zminimalizować jej skutki i przyspieszyć leczenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapomnij o rosole
Kiedyś podczas choroby serwowano rosół. Wiadomo, rozgrzewa i wzmacnia. Teraz jednak dietetycy zwracają uwagę, że to ciężkostrawna zupa. Gdy jesteśmy osłabieni, nie ma co dodatkowo obciążać układu trawiennego. Lepiej przygotować coś lżejszego, ale także o działaniu rozgrzewającym i dodającym energii. Jednym z takich dań jest warzywna zupa na kurczaku z odpowiednio dobranym przyprawami.
Wspomagaj organizm
Podczas infekcji postaw na posiłki, które wspomogą osłabiony organizm. Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, na którą rośnie zapotrzebowanie przy przeziębieniu i grypie. Znajdziesz ją we wszystkich świeżych warzywach i owocach. W nich znajduje się także prowitamina A, dzięki której możliwe jest utrzymanie prawidłowego stanu nabłonka wyścielającego drogi oddechowe. Chorując, wzbogać swoją dietę w produkty bogate w cynk – jego obniżony poziom wiąże się ze zmniejszeniem liczby komórek obronnych organizmu. Ważne są też produkty o działaniu przeciwzapalnym, jak czosnek, cebula, kurkuma, imbir, cytryna, pietruszka czy jarmuż. Wszystkie można wykorzystać do zupy.
Zupa, która sprawdzi się podczas infekcji
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 mała cukinia,
- 2 łodygi selera,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 200 g jarmużu lub szpinaku,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- łyżka startego imbiru,
- łyżeczka kurkumy,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka oczyść z błon i pokrój na małe kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka, a następnie dodaj posiekany czosnek i cebulę.
- Pozostałe warzywa obierz, pokrój i dodaj do kurczaka. Podsmażaj przez 5 minut.
- Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i zalej całość 6 szklankami wody.
- Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj jarmuż oraz sok z cytryny.
- Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.