PrzepisDietaRujnują trzustkę. Tych produktów unikaj jak ognia

Rujnują trzustkę. Tych produktów unikaj jak ognia

Tłuste i smażone potrawy nie służą trzustce.
Tłuste i smażone potrawy nie służą trzustce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.08.2024 16:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gdy zaczyna boleć, to wiadomo, że sporo dietetycznych wykroczeń mamy na koncie. Dieta ma duży wpływ na ten niepozorny narząd, który pełni ogromnie ważne funkcje w organizmie. Jak jeść, by mu nie szkodzić i czego unikać, by trzustka mogła dobrze funkcjonować? Podpowiadamy.

Trzustka jest niewielka, ale jej rola jest nie do przecenienia. Bez jej dobrego funkcjonowania nie ma mowy o dobrym trawieniu, wytwarza także hormony, ma wpływ na regulowanie poziomu cukru we krwi. Gdy jej kondycja się pogarsza, od razu to odczuwamy. Co ograniczyć w diecie, by jej nie obciążać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tego jej nie serwuj

Mięso i podroby zwierzęce. Mięso, zwłaszcza to tłuste i czerwone oraz podroby jedzone często i w dużych ilościach, nie służą trzustce. Podobnie jak wędliny, a zwłaszcza kiełbasy i parówki, które najczęściej są mocno przetworzone. Jeśli do tego są smażone, to już cios dla trzustki. Takie dania zawierają bardzo dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.

Przetworzona żywność. Wraz z nią dostarczamy sobie dużo tłuszczu i soli, które mają negatywy wpływ na trzustkę. Takie produkty są też bogate w węglowodany rafinowane, czyli np. białą mąkę, czy cukier to kolejny powód, dla którego lepiej omijać śmieciowe jedzenie. Powodują one szybkie uwalnianie prostych cukrów do krwioobiegu i wzrost poziomu glukozy we krwi, a to oznacza konieczność wytwarzania ogromnych ilości insuliny, która zneutralizuje problem. Słodkie napoje, słodycze, produkty z białej mąki ze znikomą ilością błonnika, są dla trzustki dużym wyzwaniem i szybko ją obciążają.

Tłuste potrawy. Nadmiar tłuszczu kryje się w wielu produktach, nie tylko w mięsie i daniach typu typu fast food. Trzeba uważać także na nadmiar majonezu, serów, śmietany. Trzustka produkuje m.in. lipazę, dzięki której organizm może poradzić sobie z przetwarzaniem lipidów. Gdy posiłek zawierają zbyt dużo tłuszczu, trzustka sobie z tym przestaje radzić.

Alkohol. Nadmierne spożywanie alkoholu jest bardzo szkodliwe i może nawet prowadzić do trwałych uszkodzeń tkanek trzustki. Alkohol prowadzi do ostrych stanów zapalnych trzustki, których skutki mogą być nieodwracalne.

Cukier. Jego nadmiar w diecie może doprowadzić nawet do stanów zapalnych trzustki. To prosta droga do cukrzycy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także