PrzepisDietaWystarczy łyżeczka do owsianki. Odgrzybi organizm i wzmocni odporność przed jesienią

Wystarczy łyżeczka do owsianki. Odgrzybi organizm i wzmocni odporność przed jesienią

Owsianka z malinami, jeżynami czy borówkami to ulubione leśne śniadanie. Jednak ważne są nie tylko dodatki smakowe. Podczas takiego posiłku można też zadbać o zdrowie. Wystarczy do owsianki dołożyć niepozorne ziarenka.

Dodaj do owsianki czarnuszkę. Twój organizm ci podziękuje
Dodaj do owsianki czarnuszkę. Twój organizm ci podziękuje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 09:34

Nie zachwyca cię smak płatków owsianych? Faktycznie solo są nieco mdłe, dlatego tak ważny jest dobór odpowiednich dodatków do owsianki. Warto postawić na takie, które nie tylko poprawią jej smak, ale jeszcze spotęgują dobroczynne działanie tego dania. Co powiesz na ziarenka czarnuszki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zawiera czarnuszka?

Te niepozorne, czarne ziarenka robią teraz karierę. Można je spotkać w pieczywie, serach, sałatkach. Nic dziwnego, bo czarnuszka zawiera szereg witamin (A, E, F i te z grupy B) oraz minerałów (cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen). Dzięki tym składnikom:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • wspiera układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami,
  • obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
  • wspomaga trawienie,
  • ogranicza rozwój grzybów Candida Albicans (przy niskiej odporności wywołują problemy z układem pokarmowym) i odgrzybia organizm,
  • wspiera pracę wątroby,
  • łagodzi objawy trądziku.

Na słodko i słono

Jest więc wiele powodów, by dołączyć czarnuszkę do swoich posiłków. Jej polecana ilość to do 3 łyżeczek w ciągu dnia. Dodawanie jej do owsianki to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza że pasuje do tego dania w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Na słodko łatwiej ją skomponować, bo wystarczy sięgnąć po owoce. Mniej popularna jest owsianka na słono. Możesz dorzucić do niej sezonowe warzywa.

Wytrawna owsianka z czarnuszką — przepis

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli.

Dodatki:

  • drobno posiekana dymka ze szczypiorkiem,
  • łyżka startego parmezanu, cheddaru lub innego, ulubionego sera,
  • łyżeczka oliwy,
  • 1 pomidor,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w wodzie, aż staną się miękkie. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
  2. Do owsianki dosyp ser i wymieszaj.
  3. Do miseczki wyłóż owsiankę, ułóż na niej plasterki pomidora.
  4. Posyp całość szczypiorkiem i czarnuszką.
  5. Na koniec polej oliwą i dopraw do smaku.
owsiankaowsianka przepisczarnuszka
Wybrane dla Ciebie