Wystarczy łyżeczka do owsianki. Odgrzybi organizm i wzmocni odporność przed jesienią

Owsianka z malinami, jeżynami czy borówkami to ulubione leśne śniadanie. Jednak ważne są nie tylko dodatki smakowe. Podczas takiego posiłku można też zadbać o zdrowie. Wystarczy do owsianki dołożyć niepozorne ziarenka.

Dodaj do owsianki czarnuszkę. Twój organizm ci podziękujeDodaj do owsianki czarnuszkę. Twój organizm ci podziękuje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Nie zachwyca cię smak płatków owsianych? Faktycznie solo są nieco mdłe, dlatego tak ważny jest dobór odpowiednich dodatków do owsianki. Warto postawić na takie, które nie tylko poprawią jej smak, ale jeszcze spotęgują dobroczynne działanie tego dania. Co powiesz na ziarenka czarnuszki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Co zawiera czarnuszka?

Te niepozorne, czarne ziarenka robią teraz karierę. Można je spotkać w pieczywie, serach, sałatkach. Nic dziwnego, bo czarnuszka zawiera szereg witamin (A, E, F i te z grupy B) oraz minerałów (cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen). Dzięki tym składnikom:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • wspiera układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami,
  • obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
  • wspomaga trawienie,
  • ogranicza rozwój grzybów Candida Albicans (przy niskiej odporności wywołują problemy z układem pokarmowym) i odgrzybia organizm,
  • wspiera pracę wątroby,
  • łagodzi objawy trądziku.

Na słodko i słono

Jest więc wiele powodów, by dołączyć czarnuszkę do swoich posiłków. Jej polecana ilość to do 3 łyżeczek w ciągu dnia. Dodawanie jej do owsianki to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza że pasuje do tego dania w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Na słodko łatwiej ją skomponować, bo wystarczy sięgnąć po owoce. Mniej popularna jest owsianka na słono. Możesz dorzucić do niej sezonowe warzywa.

Wytrawna owsianka z czarnuszką — przepis

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli.

Dodatki:

  • drobno posiekana dymka ze szczypiorkiem,
  • łyżka startego parmezanu, cheddaru lub innego, ulubionego sera,
  • łyżeczka oliwy,
  • 1 pomidor,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w wodzie, aż staną się miękkie. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
  2. Do owsianki dosyp ser i wymieszaj.
  3. Do miseczki wyłóż owsiankę, ułóż na niej plasterki pomidora.
  4. Posyp całość szczypiorkiem i czarnuszką.
  5. Na koniec polej oliwą i dopraw do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby