Jest bardziej wartościowy niż zwykły miód. Jednak mało kto o nim słyszał

Jak to możliwe skoro miód jest taki zdrowy? To wszystko dzięki unikalnemu połączeniu miodu z ziołami. Ziołomiód ma właściwości obu swoich niezwykłych składników. Warto dołączyć go do swojej diety, szczególnie jesienią i zimą.

Jesienią miód powinien być w naszej diecie. Jesienią miód powinien być w naszej diecie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ziołomiód jest niczym innym jak mieszanką miodu i ziół. Dlatego posiada znacznie więcej właściwości niż tradycyjny miód. Zasługuje na miano produktu wzbogaconego ze względu na sposób jego wytwarzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak powstaje ziołomiód?

Ziołomiód powstaje z roślin, które naturalnie nie przyciągają pszczół, gdyż nie produkują pyłku. Tutaj wkracza człowiek, przygotowując pożywkę składającą się z ziół, roślin i owoców, którą następnie przetwarzają pszczoły. Aby to zrobić, odpowiednie rośliny miesza się z syropem cukrowym i wodą. Istotne jest zachowanie proporcji, zbyt duża ilość cukru może spowodować fermentację, przez co pożywka nie będzie przyciągać pszczół.

Dlaczego warto sięgać po ziołomiód?

Pracowite pszczoły dodają swoje enzymy do pożywki, co prowadzi do powstania ziołomiodu. W porównaniu do standardowego miodu, ziołomiód zawiera więcej minerałów i witamin, takich jak magnez, wapń, miedź, cynk, nikiel i żelazo – wszystkie w wyższym stężeniu niż w tradycyjnym miodzie.

Rodzaje ziołomiodów

  • Leczące przeziębienia i wzmacniające odporność: malinowy, sosnowy, macierzankowy, porzeczkowy.
  • Wzmacniające organizm: pokrzywowy, głogowy, aroniowy, mniszkowy.
  • Na bezsenność i stres: melisowy, rumiankowy, lawendowy.
  • Wspomagające trawienie: nagietkowy, miętowy.
  • Pomocne przy nerwicy, stanach lękowych oraz bezsenności, a także u kobiet w zespole napięcia przedmiesiączkowego i w dolegliwościach występujących przy menopauzie: lawendowy.
  • Na odporność: malinowy, aloesowy, aroniowy.

Jedną z zalet ziołomiodu jest to, że nie wymaga skomplikowanej obróbki. Można go dodać do herbaty lub wody (tylko, by napój nie przekraczał 40 stopni, inaczej straci swoje właściwości), czy jako dodatek do owsianki, naleśników lub kanapek. Chociaż ziołomiody nie są tak popularne jak miody, warto zwrócić na nie uwagę ze względu na ich cenne właściwości.

Wybrane dla Ciebie

Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku