Jest bardziej wartościowy niż zwykły miód. Jednak mało kto o nim słyszał

Jak to możliwe skoro miód jest taki zdrowy? To wszystko dzięki unikalnemu połączeniu miodu z ziołami. Ziołomiód ma właściwości obu swoich niezwykłych składników. Warto dołączyć go do swojej diety, szczególnie jesienią i zimą.

Jesienią miód powinien być w naszej diecie. Jesienią miód powinien być w naszej diecie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ziołomiód jest niczym innym jak mieszanką miodu i ziół. Dlatego posiada znacznie więcej właściwości niż tradycyjny miód. Zasługuje na miano produktu wzbogaconego ze względu na sposób jego wytwarzania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak powstaje ziołomiód?

Ziołomiód powstaje z roślin, które naturalnie nie przyciągają pszczół, gdyż nie produkują pyłku. Tutaj wkracza człowiek, przygotowując pożywkę składającą się z ziół, roślin i owoców, którą następnie przetwarzają pszczoły. Aby to zrobić, odpowiednie rośliny miesza się z syropem cukrowym i wodą. Istotne jest zachowanie proporcji, zbyt duża ilość cukru może spowodować fermentację, przez co pożywka nie będzie przyciągać pszczół.

Dlaczego warto sięgać po ziołomiód?

Pracowite pszczoły dodają swoje enzymy do pożywki, co prowadzi do powstania ziołomiodu. W porównaniu do standardowego miodu, ziołomiód zawiera więcej minerałów i witamin, takich jak magnez, wapń, miedź, cynk, nikiel i żelazo – wszystkie w wyższym stężeniu niż w tradycyjnym miodzie.

Rodzaje ziołomiodów

  • Leczące przeziębienia i wzmacniające odporność: malinowy, sosnowy, macierzankowy, porzeczkowy.
  • Wzmacniające organizm: pokrzywowy, głogowy, aroniowy, mniszkowy.
  • Na bezsenność i stres: melisowy, rumiankowy, lawendowy.
  • Wspomagające trawienie: nagietkowy, miętowy.
  • Pomocne przy nerwicy, stanach lękowych oraz bezsenności, a także u kobiet w zespole napięcia przedmiesiączkowego i w dolegliwościach występujących przy menopauzie: lawendowy.
  • Na odporność: malinowy, aloesowy, aroniowy.

Jedną z zalet ziołomiodu jest to, że nie wymaga skomplikowanej obróbki. Można go dodać do herbaty lub wody (tylko, by napój nie przekraczał 40 stopni, inaczej straci swoje właściwości), czy jako dodatek do owsianki, naleśników lub kanapek. Chociaż ziołomiody nie są tak popularne jak miody, warto zwrócić na nie uwagę ze względu na ich cenne właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀