Jest bardziej wartościowy niż zwykły miód. Jednak mało kto o nim słyszał
Jak to możliwe skoro miód jest taki zdrowy? To wszystko dzięki unikalnemu połączeniu miodu z ziołami. Ziołomiód ma właściwości obu swoich niezwykłych składników. Warto dołączyć go do swojej diety, szczególnie jesienią i zimą.
07.10.2024 10:55
Ziołomiód jest niczym innym jak mieszanką miodu i ziół. Dlatego posiada znacznie więcej właściwości niż tradycyjny miód. Zasługuje na miano produktu wzbogaconego ze względu na sposób jego wytwarzania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak powstaje ziołomiód?
Ziołomiód powstaje z roślin, które naturalnie nie przyciągają pszczół, gdyż nie produkują pyłku. Tutaj wkracza człowiek, przygotowując pożywkę składającą się z ziół, roślin i owoców, którą następnie przetwarzają pszczoły. Aby to zrobić, odpowiednie rośliny miesza się z syropem cukrowym i wodą. Istotne jest zachowanie proporcji, zbyt duża ilość cukru może spowodować fermentację, przez co pożywka nie będzie przyciągać pszczół.
Dlaczego warto sięgać po ziołomiód?
Pracowite pszczoły dodają swoje enzymy do pożywki, co prowadzi do powstania ziołomiodu. W porównaniu do standardowego miodu, ziołomiód zawiera więcej minerałów i witamin, takich jak magnez, wapń, miedź, cynk, nikiel i żelazo – wszystkie w wyższym stężeniu niż w tradycyjnym miodzie.
Rodzaje ziołomiodów
- Leczące przeziębienia i wzmacniające odporność: malinowy, sosnowy, macierzankowy, porzeczkowy.
- Wzmacniające organizm: pokrzywowy, głogowy, aroniowy, mniszkowy.
- Na bezsenność i stres: melisowy, rumiankowy, lawendowy.
- Wspomagające trawienie: nagietkowy, miętowy.
- Pomocne przy nerwicy, stanach lękowych oraz bezsenności, a także u kobiet w zespole napięcia przedmiesiączkowego i w dolegliwościach występujących przy menopauzie: lawendowy.
- Na odporność: malinowy, aloesowy, aroniowy.
Jedną z zalet ziołomiodu jest to, że nie wymaga skomplikowanej obróbki. Można go dodać do herbaty lub wody (tylko, by napój nie przekraczał 40 stopni, inaczej straci swoje właściwości), czy jako dodatek do owsianki, naleśników lub kanapek. Chociaż ziołomiody nie są tak popularne jak miody, warto zwrócić na nie uwagę ze względu na ich cenne właściwości.