Prawdziwe skutki jedzenia jabłek. Większość z nas nie ma o nich pojęcia

Jabłka to najpopularniejsze owoce.
Jabłka to najpopularniejsze owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.09.2024 16:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na straganach można teraz w tych owocach przebierać. Każdy znajdzie swój ulubiony gatunek i smak. Najlepsze są na surowo. Mają wtedy mnóstwo wartości odżywczych. O tym, że są zdrowe wie każdy, ale niektóre zalety jabłek mogą zaskakiwać.

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. W dodatku ich ceny też nie są przerażające. Naprawdę nie ma powodów, by nie zjeść choćby jednego jabłka dziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłka poprawiają trawienie

Jabłka są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Regularne spożywanie błonnika wspomaga perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom i wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.

Dzięki jabłkom poprawisz odporność

Jabłka dostarczają organizmowi licznych witamin i minerałów, które mają istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Zawierają witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witaminę K, która pełni kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Znajdziemy w nich również szeroki wachlarz witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm energetyczny organizmu oraz poprawiają stan skóry i włosów.

To może zaskakiwać!

  • Pektyny z jabłek mają zbawienny wpływ na pracę jelit. Ich regularne spożywanie prowadzi do poprawy mikrobioty jelitowej dzięki czemu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć cholesterol, a flawonoidy i polifenole regulują ciśnienie krwi.
  • Kwercetyna, silny przeciwutleniacz, w który bogate są jabłka, łagodzi stany zapalne. Jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w komórkach.
  • Kwercetyna chroni także mózg przed zwyrodnieniami prowadzącymi między innymi do demencji i choroby Alzheimera, a flawonoidy obniżają ryzyko udaru mózgu.
jabłkadietaowoce