Prawdziwe skutki jedzenia jabłek. Większość z nas nie ma o nich pojęcia

Na straganach można teraz w tych owocach przebierać. Każdy znajdzie swój ulubiony gatunek i smak. Najlepsze są na surowo. Mają wtedy mnóstwo wartości odżywczych. O tym, że są zdrowe wie każdy, ale niektóre zalety jabłek mogą zaskakiwać.

Prawdziwe skutki jedzenia jabłek. Większość z nas nie ma o nich pojęciaJabłka to najpopularniejsze owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. W dodatku ich ceny też nie są przerażające. Naprawdę nie ma powodów, by nie zjeść choćby jednego jabłka dziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Jabłka poprawiają trawienie

Jabłka są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Regularne spożywanie błonnika wspomaga perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom i wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.

Dzięki jabłkom poprawisz odporność

Jabłka dostarczają organizmowi licznych witamin i minerałów, które mają istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Zawierają witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witaminę K, która pełni kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Znajdziemy w nich również szeroki wachlarz witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm energetyczny organizmu oraz poprawiają stan skóry i włosów.

To może zaskakiwać!

  • Pektyny z jabłek mają zbawienny wpływ na pracę jelit. Ich regularne spożywanie prowadzi do poprawy mikrobioty jelitowej dzięki czemu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć cholesterol, a flawonoidy i polifenole regulują ciśnienie krwi.
  • Kwercetyna, silny przeciwutleniacz, w który bogate są jabłka, łagodzi stany zapalne. Jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w komórkach.
  • Kwercetyna chroni także mózg przed zwyrodnieniami prowadzącymi między innymi do demencji i choroby Alzheimera, a flawonoidy obniżają ryzyko udaru mózgu.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie