Prawdziwe skutki jedzenia jabłek. Większość z nas nie ma o nich pojęcia

Na straganach można teraz w tych owocach przebierać. Każdy znajdzie swój ulubiony gatunek i smak. Najlepsze są na surowo. Mają wtedy mnóstwo wartości odżywczych. O tym, że są zdrowe wie każdy, ale niektóre zalety jabłek mogą zaskakiwać.

Jabłka to najpopularniejsze owoce. Jabłka to najpopularniejsze owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. W dodatku ich ceny też nie są przerażające. Naprawdę nie ma powodów, by nie zjeść choćby jednego jabłka dziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Jabłka poprawiają trawienie

Jabłka są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Regularne spożywanie błonnika wspomaga perystaltykę jelit, co zapobiega zaparciom i wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.

Dzięki jabłkom poprawisz odporność

Jabłka dostarczają organizmowi licznych witamin i minerałów, które mają istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Zawierają witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witaminę K, która pełni kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi. Znajdziemy w nich również szeroki wachlarz witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm energetyczny organizmu oraz poprawiają stan skóry i włosów.

To może zaskakiwać!

  • Pektyny z jabłek mają zbawienny wpływ na pracę jelit. Ich regularne spożywanie prowadzi do poprawy mikrobioty jelitowej dzięki czemu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
  • Błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć cholesterol, a flawonoidy i polifenole regulują ciśnienie krwi.
  • Kwercetyna, silny przeciwutleniacz, w który bogate są jabłka, łagodzi stany zapalne. Jedzenie jednego jabłka dziennie zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w komórkach.
  • Kwercetyna chroni także mózg przed zwyrodnieniami prowadzącymi między innymi do demencji i choroby Alzheimera, a flawonoidy obniżają ryzyko udaru mózgu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę