Strudel z jabłkami jak z wiedeńskiej kawiarni. Przepis dostałam od znajomej Austriaczki

Strudel można zamówić w każdej wiedeńskiej kawiarni i zawsze smakuje wybitnie. Ten ulubiony deser Austriaków jest bardzo popularny w stolicy kraju. Jego smak da się odtworzyć w domu. Ze składnikami problemu nie będzie, ale lepiej uzbroić się w trochę cierpliwości.

Strudel z jabłkami pochodzi z Austrii. Strudel z jabłkami pochodzi z Austrii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

O tej porze roku wypieki z jabłkami są na topie. Polacy kochają szarlotkę, a Austriacy zawsze wybierają strudel. Często nazywa się go strudlem wiedeńskim, bo właśnie w tym mieście jest niezmiernie lubiany. I choć zajadają się nim wiedeńczycy już od czasów dynastii Habsburgów, to wcale nie znaczy, że są jedynymi autorami tego wspaniałego deseru. Przebył on do stolicy Austrii daleką drogę z Arabii przez Imperium Osmańskie i Bałkany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Ciasto wręcz przezroczyste

Co wyróżnia strudel wiedeński? Przede wszystkim ciasto, które jest niezwykle cienkie i delikatne. To zasługa bardzo starannego rozwałkowania. Moja znajoma, która od lat mieszka w Wiedniu, twierdzi, że powinno być tak cieniutkie, jak gazeta. Jest pracochłonne, nie ma co ukrywać. Dlatego w wielu przepisach jego zamiennikiem jest ciasto francuskie, gotowe. Taki wypiek jest bardzo smaczny, jednak nie da się o nim powiedzieć strudel wiedeński.

Ależ aromatyczne nadzienie

Druga istotna kwestia to doprawienie jabłek. Wiedeńczycy nie oszczędzają na dodatkach. Dodają rodzynki moczone w rumie, drobno pokrojone orzechy, a także cynamon. Dzięki temu jabłka są niezwykle aromatyczne. Choć deser sam w sobie jest przepyszny, to jeszcze podają go tak, że kubki smakowe szaleją z nadmiaru doznań. W Wiedniu strudel najczęściej serwowany jest na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych, bitej śmietany lub gęstego sosu waniliowego. Smakuje też po prostu posypany cukrem pudrem.

Strudel wiedeński — przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 90 ml zimnej wody,
  • 30 g zimnego masła,
  • szczypta soli,
  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 100 g cukru,
  • 50 g orzechów laskowych bez skórki,
  • łyżeczka cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 100 g roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej. Dodaj pokrojone masło, jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój na kawałki. Orzechy posiekaj. Nastaw piekarnik na temperaturę 190°C.
  3. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i rozciągnij na placek. Posmaruj go połową roztopionego masła.
  4. Jabłka wymieszaj z bułką tartą, orzechami, cukrem, cynamonem, kardamonem i resztą stopionego masła.
  5. Jabłka rozłóż na cieście, zostawiając na bokach 2 cm wolnego miejsca.
  6. Delikatnie zwiń w roladę. Końce załóż pod spód lub odetnij.
  7. Piecz na blasze przez ok. 30 minut, aż się zrumieni. Gdy przestygnie, posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne