Strudel z jabłkami jak z wiedeńskiej kawiarni. Przepis dostałam od znajomej Austriaczki
Strudel można zamówić w każdej wiedeńskiej kawiarni i zawsze smakuje wybitnie. Ten ulubiony deser Austriaków jest bardzo popularny w stolicy kraju. Jego smak da się odtworzyć w domu. Ze składnikami problemu nie będzie, ale lepiej uzbroić się w trochę cierpliwości.
31.08.2024 | aktual.: 31.08.2024 18:59
O tej porze roku wypieki z jabłkami są na topie. Polacy kochają szarlotkę, a Austriacy zawsze wybierają strudel. Często nazywa się go strudlem wiedeńskim, bo właśnie w tym mieście jest niezmiernie lubiany. I choć zajadają się nim wiedeńczycy już od czasów dynastii Habsburgów, to wcale nie znaczy, że są jedynymi autorami tego wspaniałego deseru. Przebył on do stolicy Austrii daleką drogę z Arabii przez Imperium Osmańskie i Bałkany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto wręcz przezroczyste
Co wyróżnia strudel wiedeński? Przede wszystkim ciasto, które jest niezwykle cienkie i delikatne. To zasługa bardzo starannego rozwałkowania. Moja znajoma, która od lat mieszka w Wiedniu, twierdzi, że powinno być tak cieniutkie, jak gazeta. Jest pracochłonne, nie ma co ukrywać. Dlatego w wielu przepisach jego zamiennikiem jest ciasto francuskie, gotowe. Taki wypiek jest bardzo smaczny, jednak nie da się o nim powiedzieć strudel wiedeński.
Ależ aromatyczne nadzienie
Druga istotna kwestia to doprawienie jabłek. Wiedeńczycy nie oszczędzają na dodatkach. Dodają rodzynki moczone w rumie, drobno pokrojone orzechy, a także cynamon. Dzięki temu jabłka są niezwykle aromatyczne. Choć deser sam w sobie jest przepyszny, to jeszcze podają go tak, że kubki smakowe szaleją z nadmiaru doznań. W Wiedniu strudel najczęściej serwowany jest na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych, bitej śmietany lub gęstego sosu waniliowego. Smakuje też po prostu posypany cukrem pudrem.
Strudel wiedeński — przepis
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- jajko,
- 90 ml zimnej wody,
- 30 g zimnego masła,
- szczypta soli,
- 1 kg kwaśnych jabłek,
- 100 g cukru,
- 50 g orzechów laskowych bez skórki,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 100 g roztopionego masła.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej. Dodaj pokrojone masło, jajko, wodę i sól. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.
- Jabłka obierz, wydrąż i pokrój na kawałki. Orzechy posiekaj. Nastaw piekarnik na temperaturę 190°C.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko i rozciągnij na placek. Posmaruj go połową roztopionego masła.
- Jabłka wymieszaj z bułką tartą, orzechami, cukrem, cynamonem, kardamonem i resztą stopionego masła.
- Jabłka rozłóż na cieście, zostawiając na bokach 2 cm wolnego miejsca.
- Delikatnie zwiń w roladę. Końce załóż pod spód lub odetnij.
- Piecz na blasze przez ok. 30 minut, aż się zrumieni. Gdy przestygnie, posyp cukrem pudrem.