Były hitem szkolnych sklepików. Jesienią smakują lepiej niż szarlotka
W sklepikach szkolnych ciastka francuskie z jabłkami leżały tuż obok pączków, kusząc zgłodniałych uczniów. Wystarczyła jedna dłuższa przerwa, by nie pozostał po nich żaden ślad. Chrupiący i słodki deser z jesiennym owocem w roli głównej z łatwością przygotujesz w swoim domu.
21.08.2024 12:46
Ciasto francuskie to naprawdę bardzo wdzięczny produkt. Przygotować z niego można wiele prostych i efektownych przekąsek zarówno w słodkiej, jak i słonej wersji. Gdy tylko z drzew zaczynają spadać jabłka, czas na pyszne, chrupiące rożki z listkującego ciasta. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet amator.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka francuskie z jabłkami
Ciasto francuskie z jabłkami to klasyk, który zawsze smakuje. Bez względu na to, czy podajesz go swoim bliskim na podwieczorek, serwujesz znajomym czy zabierasz na drugie śniadanie do pracy. Świetnie smakuje na zimno, a po podgrzaniu i podaniu z gałką lodów zastąpi czasochłonną w przygotowaniu szarlotkę.
Nie mogło zabraknąć również szczypty cynamonu, który wprowadza jesienny aromat i świetnie komponuje się z jabłkami. To połączenie podbije podniebienia każdego łasucha! Przygotujesz je w kilka chwil, a efekt zachwyci wszystkich. To idealny przepis, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz za dużo czasu na przygotowanie.
Składniki:
- 5 dużych jabłek,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 jajko
- cukier trzcinowy do posypania
Sposób przygotowania:
- Obierz jabłka, pokrój w niezbyt dużą kostkę i podsmaż na patelni z cynamonem i cukrem, aż zmiękną. Ilość cukru dopasuj do swoich preferencji oraz tego, jak słodkie jabłka uda ci się trafić.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję jabłek i zlepi brzegi.
- Posmaruj ciastka rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza, aż się zarumienią.
Możesz całość polać dodatkowo lukrem. Są gotowe do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciastka francuskie z jabłkami pachną jak pierwsze, jesienne dni. Do jabłkowej masy możesz dorzucić również posiekane orzechy włoskie lub rodzynki. Smacznego!