Były hitem szkolnych sklepików. Jesienią smakują lepiej niż szarlotka

W sklepikach szkolnych ciastka francuskie z jabłkami leżały tuż obok pączków, kusząc zgłodniałych uczniów. Wystarczyła jedna dłuższa przerwa, by nie pozostał po nich żaden ślad. Chrupiący i słodki deser z jesiennym owocem w roli głównej z łatwością przygotujesz w swoim domu.

Ciastka francuskie z jabłkami - PysznościCiastka francuskie z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to naprawdę bardzo wdzięczny produkt. Przygotować z niego można wiele prostych i efektownych przekąsek zarówno w słodkiej, jak i słonej wersji. Gdy tylko z drzew zaczynają spadać jabłka, czas na pyszne, chrupiące rożki z listkującego ciasta. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet amator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciasto francuskie z jabłkami to klasyk, który zawsze smakuje. Bez względu na to, czy podajesz go swoim bliskim na podwieczorek, serwujesz znajomym czy zabierasz na drugie śniadanie do pracy. Świetnie smakuje na zimno, a po podgrzaniu i podaniu z gałką lodów zastąpi czasochłonną w przygotowaniu szarlotkę.

ciasto francuskie
ciasto francuskie © Getty Images | vinicef

Nie mogło zabraknąć również szczypty cynamonu, który wprowadza jesienny aromat i świetnie komponuje się z jabłkami. To połączenie podbije podniebienia każdego łasucha! Przygotujesz je w kilka chwil, a efekt zachwyci wszystkich. To idealny przepis, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz za dużo czasu na przygotowanie.

Składniki:

  • 5 dużych jabłek,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Obierz jabłka, pokrój w niezbyt dużą kostkę i podsmaż na patelni z cynamonem i cukrem, aż zmiękną. Ilość cukru dopasuj do swoich preferencji oraz tego, jak słodkie jabłka uda ci się trafić.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję jabłek i zlepi brzegi.
  3. Posmaruj ciastka rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem.
  4. Piecz przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza, aż się zarumienią.

Możesz całość polać dodatkowo lukrem. Są gotowe do zjedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciastka francuskie z jabłkami pachną jak pierwsze, jesienne dni. Do jabłkowej masy możesz dorzucić również posiekane orzechy włoskie lub rodzynki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥