Kuzynka robi szarlotkę na zimno. Dobrze, że podzieliła się przepisem, bo jest rewelacyjna
W upalne dni piekarnik nie jest naszym sprzymierzeńcem. Co zrobić jednak, gdy mamy wielki apetyt na szarlotkę? Wtedy sprawdzi się przepis, który dostałam od mojej kuzynki. To rewelacyjna szarlotka na zimno, która znika w ciągu jednego wieczoru.
18.08.2024 11:08
Zaczął się sezon na wczesne jabłka, a wraz z nim coraz częściej mamy ochotę na szarlotkę. To już trochę jesienne klimaty, a za oknem wciąż letnia pogoda. Jak to pogodzić? Przygotować deser z jabłkami na zimno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do szarlotki na zimno wykorzystaj mus
Ciasta i desery z jabłkami kojarzą się z wrześniem, bo wtedy wybór tych owoców jest największy. Ale wcale nie trzeba czekać jeszcze kilku tygodni. Jabłka, które pojawiają się jako pierwsze, w tym papierówki, idealnie sprawdzają się na słodko. Są delikatne, lekko kwaskowate. Dlatego gdy spróbowałam szarlotki na zimno u mojej kuzynki, byłam pewna, że to papierówki. I trafiłam w punkt, był to mus z ubiegłego roku. Dlatego jeśli zostały wam zapasy przetworów z ubiegłego sezonu, to świetny sposób, by je wykorzystać.
Domowy mus jabłkowy jest najlepszy, ale jeśli nie masz własnych przetworów, wykorzystaj gotowy. W sklepach jest ich spory wybór i łatwo można wybrać taki z krótkim składem. Przy okazji kup okrągłe biszkopty, dwie galaretki oraz śnieżkę, z której powstanie śmietankowa warstwa deseru. Świetnie komponuje się w nim aż trzy warstwy: owocowa, śmietankowa i czekoladowa. Jest lekki i pyszny.
Szarlotka na zimno mojej kuzynki
Składniki:
- 1 paczka biszkoptów okrągłych,
- 1 słoik musu jabłkowego (ok. 2,5 szklanki),
- 1 opakowanie śnieżki,
- 2 opakowania galaretki - cytrynowa i przezroczysta- winogronowa,
- pół szklanki mleka,
- pół tabliczki mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż warstwę biszkoptów jeden obok drugiego.
- Mus jabłkowy podgrzej. Kiedy się zagotuje wsyp do niego galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Gdy wystygnie, rozprowadź go na biszkoptach i przykryj go koleją warstwą biszkoptów. Wstaw do lodówki do wychłodzenia.
- Rozpuść galaretkę przezroczystą w 200 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
- Ubij śnieżkę w 0,5 szklanki zimnego mleka i dodaj do niej chłodną galaretką.
- Masę ze śnieżką wyłóż na biszkopty, wyrównaj powierzchnię. Deser wstaw ponownie do lodówki.
- Po godzinie posyp ciasto startą mleczną czekoladą.
- Ciasto schładzaj jeszcze kilka godzin.