PrzepisSłodkościZamiast dżemu, robię z tych owoców białą nutellę. Wystarczą trzy składniki i woda

Zamiast dżemu, robię z tych owoców białą nutellę. Wystarczą trzy składniki i woda

Nutellę znają i kochają niemal wszyscy, jednak nie da się ukryć, że nie jest to najzdrowsza przekąska. Domowa, biała wersja to jednak zupełnie inna bajka. Takim słodkim kremem zajadać się można bez wyrzutów sumienia.

Biała Nutella - Pyszności
Biała Nutella - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.08.2024 14:34

Nie ma tak dużo cukru jak oryginał i na próżno szukać w niej oleju palmowego. Domowa biała nutella bazuje w dużej mierze na prawdziwym skarbie polskich sadów - jabłkach. Żeby nie było zbyt nudno, to do słoiczka trafia biała czekolada. Prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się pysznym, zdrowym i domowym słodkim kremem przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na domową nutellę

Biała nutella z jabłek świetnie sprawdzi się do naleśników, chrupiących gofrów lub tostów, chociaż jest tak smaczna, że najczęściej można przyłapać domowników na wyjadaniu jej łyżeczką prosto ze słoiczka. Jabłka dostarczają wielu witamin i minerałów, a biała czekolada to przyjemność dla podniebienia.

Masło jabłkowe - Pyszności
Masło jabłkowe - Pyszności© Adobe Stock

Lista składników jest krótka, a przygotowanie naprawdę ekspresowe. Na dodatek smaczne jabłka kupić można przez cały rok, więc białą nutellę zrobić można w zasadzie od ręki, gdy najdzie nas ochota na słodkości. Cukier warto dodawać stopniowo, bo może się okazać, że jabłka będą tak słodkie, że podkręcanie nie będzie konieczne.

Składniki:

  • 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta),
  • 400 g białej czekolady,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/3 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Przełóż pokrojone jabłka do blendera i zmiksuj na gładki mus, dodając szklankę wody.
  3. Przenieś jabłkowy mus do garnka i dodaj cukier. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji dżemu.
  4. Połam białą czekoladę na mniejsze kawałki i dodaj do gotującego się musu jabłkowego. Mieszaj delikatnie, aż czekolada się całkowicie rozpuści i połączy z jabłkami.
  5. Gorącą masę przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Po ostudzeniu przechowuj w lodówce.

Możesz wzbogacić smak nutelli, dodając szczyptę cynamonu, ekstrakt waniliowy lub skórkę z cytryny. Idealna na deser, świetna do naleśników, placków, gofrów, a nawet do przełożenia ciasta. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie