W domu zrobisz gofry, które będą smaczniejsze niż te nad morzem. Sekret tkwi w prostym triku

Chrupiące gofry bez wychodzenia z domu? To możliwe! Wystarczy, że unikniesz jednego popularnego błędu, a twoje gofry będą tak pyszne, że te nad morzem mogą się schować. Poznaj sekret idealnie chrupiących gofrów i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

W domu zrobisz gofry, które będą smaczniejsze niż te nad morzem. Sekret tkwi w prostym trikuW domu zrobisz gofry, które będą smaczniejsze niż te nad morzem. Sekret tkwi w prostym triku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gofry to przysmak, który kojarzy się z wakacyjnymi wyjazdami nad morze i słodkimi chwilami beztroski. Niestety, domowe gofry często nie dorównują tym kupionym w budkach. Są gumowe i miękkie, zamiast chrupiące i lekkie. Okazuje się jednak, że istnieje prosty trik, który sprawi, że gofry zrobione w domu będą smakować jeszcze lepiej niż te nadmorskie. Wystarczy przestać robić jeden bardzo popularny błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W spiżarni zajmują honorowe miejsce. Ogórki w chińskiej zalewie robię na okrągło

Dlaczego gofry domowe często są gumowe i miękkie?

Wielu z nas posiada w swoich kuchniach gofrownice, ale nie zawsze udaje nam się uzyskać na nich idealne gofry. Często wychodzą one gumowe i miękkie, a nie chrupiące jak te z nadmorskich budek. Dzieje się tak z dwóch głównych powodów:

  1. Otwieranie gofrownicy podczas pieczenia: to jeden z najczęstszych błędów! Gdy wlejesz ciasto do formy i zamkniesz klapkę, nie podnoś jej co chwilę, aby sprawdzać stan gofrów. To tylko pogarsza sprawę i sprawia, że tracą one chrupkość.
  2. Układanie gorących gofrów na talerzu: gotowe gofry nie powinny lądować od razu na talerzu. Zamiast tego wyłóż je na kratkę, aby mogły swobodnie stygnąć. W przeciwnym razie zaczną "pocić się" i szybko zmiękną.

Jak zrobić gofry idealnie chrupiące?

Pamiętając o tych dwóch zasadach, możesz z łatwością uzyskać domowe gofry, które będą równie pyszne, a nawet smaczniejsze niż te nad morzem. Wystarczy tylko postępować zgodnie z poniższymi krokami:

  1. Przygotuj ciasto na gofry. Użyj sprawdzonego przepisu, np. tego, który znajdziesz poniżej. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby nie było grudek.
  2. Rozgrzej gofrownicę. Upewnij się, że gofrownica jest odpowiednio rozgrzana przed wlaniem ciasta.
  3. Wlej ciasto na gofrownicę. Nie nakładaj go zbyt dużo, aby gofry nie były zbyt grube.
  4. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez 3-5 minut. Nie otwieraj gofrownicy w trakcie pieczenia!
  5. Wyjmij gofry z gofrownicy i odłóż na kratkę. Poczekaj, aż lekko ostygną, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Przepis na idealnie chrupiące gofry domowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 490 ml mleka,
  • 80 ml oleju,
  • 325 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • masło do wysmarowania gofrownicy.

Przygotowanie:

  1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól.
  2. W drugiej misce wbij jajka i połącz je z mlekiem oraz olejem.
  3. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj całość trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
  4. Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją masłem.
  5. Wlej porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę.
  6. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez 3-5 minut, nie otwierając jej w tym czasie.
  7. Gotowe gofry wyjmij z gofrownicy i odłóż na kratkę.
  8. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z bitą śmietaną, owocami, syropem klonowym lub czekoladą.

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz dodać do ciasta na gofry różne aromaty, np. ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny lub cynamon.
  • Jeśli chcesz uzyskać gofry o bardziej wyrazistym smaku, możesz dodać do ciasta szczyptę soli.
  • Gotowe gofry możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej