Wystarczą trzy składniki, by zrobić pyszne ciasteczka. Nie zostanie nawet okruszek
Proste, kruche ciasteczka to słodkie wspomnienie wizyt u babci. Zawsze pojawiały się na stole w towarzystwie kawy, herbaty lub szklanki mleka. Przygotowanie ich to bułka z masłem, bo wystarczą zaledwie trzy składniki, które masz w domu.
11.07.2024 10:28
Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem przeróżnych ciast, ciasteczek i wafelków, to żadne z nich nie umywają się nawet do domowych wypieków. Przygotowanie kruchych, maślanych ciasteczek to naprawdę prosta sprawa i zajmuje to zaledwie kilka chwil. Cały dom wypełnia się słodkim aromatem w czasie pieczenia, który nie może się równać z żadnym innym zapachem. To właśnie takie drobne rzeczy, jak wspólne pieczenie ciasteczek, budują piękne wspomnienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na proste ciasteczka
Są pyszne, słodkie i kruche, a do ich przygotowania potrzebne są zaledwie trzy składniki, które większość z nas stale ma w swojej kuchni. Są idealne do popołudniowej kawy, leniwego weekendu z kubkiem kakao czy jako słodki poczęstunek dla gości.
Bazowy przepis można urozmaicać, np. obtaczając przed pieczeniem w cukrze lub posypując cynamonem czy też kakao. Świetnie smakują zarówno w podstawowej wersji, jak i udekorowane czekoladową polewą. Kiedy piekę je moim bliskim, znikają z talerza tak szybko, że aż ciężko uwiecznić je na zdjęciu. Nie ma po nich śladu nawet w postaci małego okruszka.
Ciasteczka maślane z 3 składników
Gotowe ciasteczka są chrupiące, słodkie i rozpływają się w ustach. Wystarczą zaledwie trzy składniki: masło, mąka i cukier. Swoim składem biją na głowę gotowce ze sklepu, nie wspominając nawet o smaku.
Składniki:
- 120 g zimnego masła,
- 160 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj cukier, cukier z wanilią (jeśli używasz) i przesianą mąkę.
- Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z kuli ciasta odrywaj fragmenty wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce, zachowując między nimi odstępy.
- Piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza, aż ciasteczka będą lekko złociste.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Do ciasta możesz dodać ekstrakt waniliowy lub skórkę z cytryny dla podkręcenia smaku. Smacznego!