Wystarczą trzy składniki, by zrobić pyszne ciasteczka. Nie zostanie nawet okruszek

Proste, kruche ciasteczka to słodkie wspomnienie wizyt u babci. Zawsze pojawiały się na stole w towarzystwie kawy, herbaty lub szklanki mleka. Przygotowanie ich to bułka z masłem, bo wystarczą zaledwie trzy składniki, które masz w domu.

Proste ciasteczka - PysznościProste ciasteczka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 岩見 真樹
Ewa Malinowska

Chociaż sklepowe półki uginają się pod wyborem przeróżnych ciast, ciasteczek i wafelków, to żadne z nich nie umywają się nawet do domowych wypieków. Przygotowanie kruchych, maślanych ciasteczek to naprawdę prosta sprawa i zajmuje to zaledwie kilka chwil. Cały dom wypełnia się słodkim aromatem w czasie pieczenia, który nie może się równać z żadnym innym zapachem. To właśnie takie drobne rzeczy, jak wspólne pieczenie ciasteczek, budują piękne wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W wakacje zajadam się tą sałatką na okrągło. Ma wszystko to, co potrzebne latem do szczęścia

Przepis na proste ciasteczka

Są pyszne, słodkie i kruche, a do ich przygotowania potrzebne są zaledwie trzy składniki, które większość z nas stale ma w swojej kuchni. Są idealne do popołudniowej kawy, leniwego weekendu z kubkiem kakao czy jako słodki poczęstunek dla gości.

Kruche ciastka - Pyszności
Kruche ciastka - Pyszności © Canva | N8tureGrl

Bazowy przepis można urozmaicać, np. obtaczając przed pieczeniem w cukrze lub posypując cynamonem czy też kakao. Świetnie smakują zarówno w podstawowej wersji, jak i udekorowane czekoladową polewą. Kiedy piekę je moim bliskim, znikają z talerza tak szybko, że aż ciężko uwiecznić je na zdjęciu. Nie ma po nich śladu nawet w postaci małego okruszka.

Ciasteczka maślane z 3 składników

Gotowe ciasteczka są chrupiące, słodkie i rozpływają się w ustach. Wystarczą zaledwie trzy składniki: masło, mąka i cukier. Swoim składem biją na głowę gotowce ze sklepu, nie wspominając nawet o smaku.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj cukier, cukier z wanilią (jeśli używasz) i przesianą mąkę.
  2. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z kuli ciasta odrywaj fragmenty wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce, zachowując między nimi odstępy.
  4. Piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza, aż ciasteczka będą lekko złociste.
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Do ciasta możesz dodać ekstrakt waniliowy lub skórkę z cytryny dla podkręcenia smaku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej