Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić
01.07.2024 07:25, aktual.: 03.07.2024 11:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kulki mocy największą popularność zyskały dzięki Annie Lewandowskiej. W tym wydaniu smakują jednak najlepiej. Czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi skrywa w sobie pyszny i prosty środek z truskawki. Jest słodko, owocowo i przepysznie.
Kokosowo-czekoladowe kulki to deser w sam raz na raz. Wystarczy postawić na stole talerz z tymi ciasteczkami, aby po chwili znaleźć tylko okruszki. Chociaż wyglądają dość niepozornie, to pieszczą nasze kubki smakowe różnymi aromatami. Jest nuta kakao, rajski kokos, pobudzająca kawa, a na dodatek jeszcze soczysta truskawka w środku.
Kokosowo-czekoladowe kulki z truskawką
Te ciasteczka to słodka niespodzianka z truskawką w środku, której nie da się oprzeć. Wyglądają uroczo, a ich smak sprawia, że wszyscy rozpływają się z zachwytu. Możesz podać je swoim dzieciom, zaserwować na spotkaniu ze znajomymi, zabrać ze sobą do pracy czy też poczęstować nawet najbardziej wybredną teściową. Każdy po ugryzieniu robi "wow", a potem słychać już tylko prośby o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 220 g miękkiego masła,
- 20 g cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 800 g płatków owsianych,
- 100 ml kawy czarnej,
- 300 g truskawek,
- 200 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski przekładam miękkie masło. Dodaję kakao, cukier wanilinowy oraz płatki owsiane. Parzę 100 ml czarnej kawy - im mocniejsza będzie, tym intensywniej czuć będzie ją w cieście. Studzę i dolewam do masy z masłem. Miksuję, aż składniki się połączą. Używam końcówki z hakiem do ciasta, ale możesz zagnieść masę ręcznie.
Krok 2. Z powstałego ciasta formuję kulę i owijam ją folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 20 minut.
Krok 3. W międzyczasie myję truskawki, osuszam i odcinam szypułki. Gdy ciasto już się schłodzi, wyjmuję je z lodówki i odwijam z folii. Odrywam kawałki ciasta, spłaszczam w dłoniach, kładę truskawkę i otulam ją ciastem, formując kulkę.
Krok 4. Kulki obtaczam w wiórkach kokosowych i wstawiam do lodówki na 20 minut. Po tym czasie są już gotowe. Smacznego!