Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Kulki mocy największą popularność zyskały dzięki Annie Lewandowskiej. W tym wydaniu smakują jednak najlepiej. Czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi skrywa w sobie pyszny i prosty środek z truskawki. Jest słodko, owocowo i przepysznie.

Czekoladowo-kokosowe kulki z niespodziankąCzekoladowo-kokosowe kulki z niespodzianką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kokosowo-czekoladowe kulki to deser w sam raz na raz. Wystarczy postawić na stole talerz z tymi ciasteczkami, aby po chwili znaleźć tylko okruszki. Chociaż wyglądają dość niepozornie, to pieszczą nasze kubki smakowe różnymi aromatami. Jest nuta kakao, rajski kokos, pobudzająca kawa, a na dodatek jeszcze soczysta truskawka w środku.

Kokosowo-czekoladowe kulki z truskawką

Te ciasteczka to słodka niespodzianka z truskawką w środku, której nie da się oprzeć. Wyglądają uroczo, a ich smak sprawia, że wszyscy rozpływają się z zachwytu. Możesz podać je swoim dzieciom, zaserwować na spotkaniu ze znajomymi, zabrać ze sobą do pracy czy też poczęstować nawet najbardziej wybredną teściową. Każdy po ugryzieniu robi "wow", a potem słychać już tylko prośby o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe kulki z pyszną niespodzianką. Takiego deseru nie da się odmówić

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła,
  • 20 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 800 g płatków owsianych,
  • 100 ml kawy czarnej,
  • 300 g truskawek,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski przekładam miękkie masło. Dodaję kakao, cukier wanilinowy oraz płatki owsiane. Parzę 100 ml czarnej kawy - im mocniejsza będzie, tym intensywniej czuć będzie ją w cieście. Studzę i dolewam do masy z masłem. Miksuję, aż składniki się połączą. Używam końcówki z hakiem do ciasta, ale możesz zagnieść masę ręcznie.

Krok 2. Z powstałego ciasta formuję kulę i owijam ją folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na 20 minut.

Ciasto
Ciasto © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie myję truskawki, osuszam i odcinam szypułki. Gdy ciasto już się schłodzi, wyjmuję je z lodówki i odwijam z folii. Odrywam kawałki ciasta, spłaszczam w dłoniach, kładę truskawkę i otulam ją ciastem, formując kulkę.

Zawijanie kulek
Zawijanie kulek © Pyszności

Krok 4. Kulki obtaczam w wiórkach kokosowych i wstawiam do lodówki na 20 minut. Po tym czasie są już gotowe. Smacznego!

Zawijanie kulek
Zawijanie kulek © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej