PrzepisPrzekąskiSałatkę z ogórków na zimę robię z przepisu babci. Zawsze się udaje

Sałatkę z ogórków na zimę robię z przepisu babci. Zawsze się udaje

Nie ma dobrych zapasów na zimę bez sałatki z ogórków do słoika. Przepisów na taki specjał jest tyle, że trudno wybrać coś konkretnego. Postaw więc na klasykę. Moja babcia sałatkę z ogórków szykowała z kilku prostych składników. Do dzisiaj odtwarzam ten przepis.

Sałatka z ogórków z przepisu mojej babci deklasuje inne
Sałatka z ogórków z przepisu mojej babci deklasuje inne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.07.2024 14:12

Ta sałatka z ogórków do słoików na zimę łączy w sobie to, co wiele osób uwielbia, czyli świeżość ogórka z orzeźwiającymi nutami pietruszki i mocnym smakiem czosnku. Tak przygotowana sałatka z ogórków jest absolutnie genialna. To doskonały dodatek do obiadu zimową porą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa sałatka z ogórków na zimę. Prosta, bardzo wyrazista

Sałatka z ogórków na zimę dostarczy garści witamin, ale przypomni też, jak pachnie i smakuje lato. Nie ma lepszego sposobu na zatrzymanie smaku i zapachu ogórków niżeli sprowadzenie ich do roli domowego przetworu. Czy kiszone, czy konserwowe, czy w formie pysznej sałatki - każdy sposób jest dobry, by zimą sięgnąć po pyszne ogórki.

Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do pokrojonych ogórków wraz z innymi przyprawami możesz dodać nieco płatków chili. Natomiast fani estragonu, zwłaszcza występującego w duecie z ogórkiem, powinni wykorzystać w tym przepisie ocet estragonowy, który sprawdzi się lepiej niż doskonale.

Zobacz, jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę
Zobacz, jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę© Pixabay

Sałatka z ogórków na zimę. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1 główka czosnku,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki octu,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ogórki zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie je wyszoruj.
  2. Czyste i osuszone ogórki pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej wykorzystać w tym celu mandolinę (jeśli wolisz ogórki bez skórki, możesz je wcześniej obrać).
  3. Ogórki przerzuć do dużej miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, cukier, gorczycę. Całość zalej olejem i octem. Wymieszaj.
  4. Miskę z ogórkami przykryj cienką bawełnianą ściereczką lub gazą i odstaw na 3 godziny.
  5. Po tym czasie przełóż powstałą sałatkę wraz z sokiem do słoiczków (wyparzonych).
  6. Dobrze zakręcone słoiki pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie studź je odwrócone do góry dnem w cieple, np. pod kocem.
  7. Gotowe przełóż do zaciemnionego miejsca.
Wybrane dla Ciebie