Sałatkę z ogórków na zimę robię z przepisu babci. Zawsze się udaje
Nie ma dobrych zapasów na zimę bez sałatki z ogórków do słoika. Przepisów na taki specjał jest tyle, że trudno wybrać coś konkretnego. Postaw więc na klasykę. Moja babcia sałatkę z ogórków szykowała z kilku prostych składników. Do dzisiaj odtwarzam ten przepis.
11.07.2024 14:12
Ta sałatka z ogórków do słoików na zimę łączy w sobie to, co wiele osób uwielbia, czyli świeżość ogórka z orzeźwiającymi nutami pietruszki i mocnym smakiem czosnku. Tak przygotowana sałatka z ogórków jest absolutnie genialna. To doskonały dodatek do obiadu zimową porą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa sałatka z ogórków na zimę. Prosta, bardzo wyrazista
Sałatka z ogórków na zimę dostarczy garści witamin, ale przypomni też, jak pachnie i smakuje lato. Nie ma lepszego sposobu na zatrzymanie smaku i zapachu ogórków niżeli sprowadzenie ich do roli domowego przetworu. Czy kiszone, czy konserwowe, czy w formie pysznej sałatki - każdy sposób jest dobry, by zimą sięgnąć po pyszne ogórki.
Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do pokrojonych ogórków wraz z innymi przyprawami możesz dodać nieco płatków chili. Natomiast fani estragonu, zwłaszcza występującego w duecie z ogórkiem, powinni wykorzystać w tym przepisie ocet estragonowy, który sprawdzi się lepiej niż doskonale.
Sałatka z ogórków na zimę. Przepis
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 1 główka czosnku,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki octu,
- pół szklanki cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka mielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Ogórki zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie je wyszoruj.
- Czyste i osuszone ogórki pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej wykorzystać w tym celu mandolinę (jeśli wolisz ogórki bez skórki, możesz je wcześniej obrać).
- Ogórki przerzuć do dużej miski. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, cukier, gorczycę. Całość zalej olejem i octem. Wymieszaj.
- Miskę z ogórkami przykryj cienką bawełnianą ściereczką lub gazą i odstaw na 3 godziny.
- Po tym czasie przełóż powstałą sałatkę wraz z sokiem do słoiczków (wyparzonych).
- Dobrze zakręcone słoiki pasteryzuj 20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie studź je odwrócone do góry dnem w cieple, np. pod kocem.
- Gotowe przełóż do zaciemnionego miejsca.