Zamiast ryżu, sięgnij po makaron. W połączeniu z jabłkami to ambrozja

Ryż z jabłkami to klasyczne danie, które w wielu osobach od razu obudzi wspomnienie z dzieciństwa. Przejaw pomysłowości gospodyń w czasach PRL do dziś żywy jest w wielu domach. Jeśli jednak nie byłeś fanem tego połączenia lub szukasz smacznej odmiany, sięgnij po makaronową zapiekankę z jabłkami.

Makaron zapiekany z jabłkami - PysznościMakaron zapiekany z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kto powiedział, że makaronowa zapiekanka może być tylko z mięsem mielonym? Połączenie makaronu z jabłkami to coś pomiędzy obiadem na słodko a deserem typu szarlotka. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu to danie sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach. Warto sięgać po nie szczególnie późnym latem i jesienią, gdy jabłonki uginają się pod ciężarem owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Zapiekany makaron z jabłkami

Uwielbiają go dzieci, przepadają za nim dorośli. Jest tani i prosty w przygotowaniu, a połączenie jabłek z cynamonem to po prostu strzał w dziesiątkę. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się wspaniałym aromatem, który nie jest w stanie odtworzyć żadna świeczka zapachowa. Z serwowaniem lepiej jest się spieszyć, bo z każdą minutą burczenie w brzuchach staje się coraz głośniejsze. Zapiekany makaron z jabłkami to danie, które śmiało można nazwać naszym polskim "comfort food".

Krojenie jabłka
Krojenie jabłka © Pyszności

Zamiast świeżych jabłek możesz wykorzystać również jabłka ze słoika. Jeśli chcesz zaserwować to danie w formie deseru, możesz zwieńczyć je u góry kruszonką. Polecam dodać do niej wiórki kokosowe.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu penne lub świderki,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 60 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 180 g śmietanki kremówki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli półtwardy.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plastry.
  3. W misce roztrzep jajka z cukrem i cynamonem. Dodaj ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż makaron z jajkami do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż plasterki jabłek.
  5. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj przez około 15 minut, aż wierzch będzie złoty, a jabłka staną się miękkie.

Zapiekankę serwuj na ciepło. Dodatkowo możesz udekorować ją kleksem kwaśnej śmietany lub porcją lodów śmietankowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów