Zamiast ryżu, sięgnij po makaron. W połączeniu z jabłkami to ambrozja
Ryż z jabłkami to klasyczne danie, które w wielu osobach od razu obudzi wspomnienie z dzieciństwa. Przejaw pomysłowości gospodyń w czasach PRL do dziś żywy jest w wielu domach. Jeśli jednak nie byłeś fanem tego połączenia lub szukasz smacznej odmiany, sięgnij po makaronową zapiekankę z jabłkami.
11.08.2024 11:23
Kto powiedział, że makaronowa zapiekanka może być tylko z mięsem mielonym? Połączenie makaronu z jabłkami to coś pomiędzy obiadem na słodko a deserem typu szarlotka. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu to danie sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach. Warto sięgać po nie szczególnie późnym latem i jesienią, gdy jabłonki uginają się pod ciężarem owoców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekany makaron z jabłkami
Uwielbiają go dzieci, przepadają za nim dorośli. Jest tani i prosty w przygotowaniu, a połączenie jabłek z cynamonem to po prostu strzał w dziesiątkę. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się wspaniałym aromatem, który nie jest w stanie odtworzyć żadna świeczka zapachowa. Z serwowaniem lepiej jest się spieszyć, bo z każdą minutą burczenie w brzuchach staje się coraz głośniejsze. Zapiekany makaron z jabłkami to danie, które śmiało można nazwać naszym polskim "comfort food".
Zamiast świeżych jabłek możesz wykorzystać również jabłka ze słoika. Jeśli chcesz zaserwować to danie w formie deseru, możesz zwieńczyć je u góry kruszonką. Polecam dodać do niej wiórki kokosowe.
Składniki:
- 1 szklanka makaronu penne lub świderki,
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 60 g cukru,
- 3 jajka,
- 180 g śmietanki kremówki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli półtwardy.
- Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plastry.
- W misce roztrzep jajka z cukrem i cynamonem. Dodaj ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż makaron z jajkami do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż plasterki jabłek.
- Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj przez około 15 minut, aż wierzch będzie złoty, a jabłka staną się miękkie.
Zapiekankę serwuj na ciepło. Dodatkowo możesz udekorować ją kleksem kwaśnej śmietany lub porcją lodów śmietankowych. Smacznego!