Zamiast ryżu, sięgnij po makaron. W połączeniu z jabłkami to ambrozja

Ryż z jabłkami to klasyczne danie, które w wielu osobach od razu obudzi wspomnienie z dzieciństwa. Przejaw pomysłowości gospodyń w czasach PRL do dziś żywy jest w wielu domach. Jeśli jednak nie byłeś fanem tego połączenia lub szukasz smacznej odmiany, sięgnij po makaronową zapiekankę z jabłkami.

Makaron zapiekany z jabłkami - PysznościMakaron zapiekany z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kto powiedział, że makaronowa zapiekanka może być tylko z mięsem mielonym? Połączenie makaronu z jabłkami to coś pomiędzy obiadem na słodko a deserem typu szarlotka. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu to danie sprawdzi się w kryzysowych sytuacjach. Warto sięgać po nie szczególnie późnym latem i jesienią, gdy jabłonki uginają się pod ciężarem owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Zapiekany makaron z jabłkami

Uwielbiają go dzieci, przepadają za nim dorośli. Jest tani i prosty w przygotowaniu, a połączenie jabłek z cynamonem to po prostu strzał w dziesiątkę. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się wspaniałym aromatem, który nie jest w stanie odtworzyć żadna świeczka zapachowa. Z serwowaniem lepiej jest się spieszyć, bo z każdą minutą burczenie w brzuchach staje się coraz głośniejsze. Zapiekany makaron z jabłkami to danie, które śmiało można nazwać naszym polskim "comfort food".

Krojenie jabłka
Krojenie jabłka © Pyszności

Zamiast świeżych jabłek możesz wykorzystać również jabłka ze słoika. Jeśli chcesz zaserwować to danie w formie deseru, możesz zwieńczyć je u góry kruszonką. Polecam dodać do niej wiórki kokosowe.

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu penne lub świderki,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 60 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 180 g śmietanki kremówki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli półtwardy.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w plastry.
  3. W misce roztrzep jajka z cukrem i cynamonem. Dodaj ugotowany makaron i delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż makaron z jajkami do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż plasterki jabłek.
  5. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Zapiekaj przez około 15 minut, aż wierzch będzie złoty, a jabłka staną się miękkie.

Zapiekankę serwuj na ciepło. Dodatkowo możesz udekorować ją kleksem kwaśnej śmietany lub porcją lodów śmietankowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej