Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego
To nie jest kolejny sernik czy ciasto czekoladowe. Jogurtowy pychotek kradnie serca zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają nieco nowości w słodkim menu.
11.08.2024 11:13
Pychotek to deser, koło którego nie da się przejść obojętnie. Kiedy pojawia się na stole, sięgają po kawałek nawet ci, którzy mówią, że już nie mają miejsca na deser. Spód z kruchego ciasta, wiśnie i jogurtowa masa świetnie sprawdzą się na mniejsze i większe okazje.
Jogurtowy pychotek z owocami
Jogurtowe ciasto z wiśniami to jeden z tych deserów, które zawsze smakują doskonale. Do jego przygotowania wykorzystać można zarówno świeże wiśnie, jak i te wyjęte z kompotu. Nie bez powodu nosi nazwę Pychotek - nie zostają po nim nawet okruszki. Sekret tkwi w jogurtowej chmurce, tworzącej puszystą warstwę między owocami a kruszonką. To ciasto w stylu "dobre, nie za słodkie".
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka,
- 80 g cukru pudru,
- 80 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 500 g jogurtu greckiego,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 3 białka,
- 100 g cukru.
Dodatki:
- 500 g wiśni drylowanych ze słoika lub świeżych.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieść żółtka, dodaj cukier puder i wymieszaj. Wlej roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając masę.
Krok 2. Oderwij kawałek ciasta (ok. 1/3) i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Pozostałym ciastem wyłóż formę do tarty o średni ok. 23 cm, wylepiając też brzegi. Wstaw do lodówki.
Krok 3. Jogurt grecki przełóż do miski i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka wraz z cukrem. Do ubitej piany dodawaj po łyżce jogurtu, mieszając całość.
Krok 4. Na spodzie tarty ułóż wydrylowane wiśnie i przykryj je pianą z jogurtu i białek. Na wierzch zetrzyj odłożony wcześniej do zamrażarki kawałek ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 40 minut.
Krok 5. Po upieczeniu przełóż ciasto na talerz, odwracając je do góry nogami. Następnie zrób to ponownie, aby część z kruszonką znajdowała się na górze. Zerknij na film na początku artykułu, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!