Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego

To nie jest kolejny sernik czy ciasto czekoladowe. Jogurtowy pychotek kradnie serca zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają nieco nowości w słodkim menu.

Jogurtowe ciasto odwracane z owocamiJogurtowe ciasto odwracane z owocami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Pychotek to deser, koło którego nie da się przejść obojętnie. Kiedy pojawia się na stole, sięgają po kawałek nawet ci, którzy mówią, że już nie mają miejsca na deser. Spód z kruchego ciasta, wiśnie i jogurtowa masa świetnie sprawdzą się na mniejsze i większe okazje.

Jogurtowy pychotek z owocami

Jogurtowe ciasto z wiśniami to jeden z tych deserów, które zawsze smakują doskonale. Do jego przygotowania wykorzystać można zarówno świeże wiśnie, jak i te wyjęte z kompotu. Nie bez powodu nosi nazwę Pychotek - nie zostają po nim nawet okruszki. Sekret tkwi w jogurtowej chmurce, tworzącej puszystą warstwę między owocami a kruszonką. To ciasto w stylu "dobre, nie za słodkie".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pychotek z owocami zachwyci nawet wybredną teściową. Nie będziesz piec nic innego

Składniki:

Ciasto: 

  • 3 żółtka,
  • 80 g cukru pudru, 
  • 80 g masła, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 200 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 

  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 50 g skrobi kukurydzianej,
  • 3 białka, 
  • 100 g cukru.

Dodatki:

  • 500 g wiśni drylowanych ze słoika lub świeżych.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W misce umieść żółtka, dodaj cukier puder i wymieszaj. Wlej roztopione i przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając masę.

Ciasto
Ciasto © Pyszności

Krok 2. Oderwij kawałek ciasta (ok. 1/3) i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Pozostałym ciastem wyłóż formę do tarty o średni ok. 23 cm, wylepiając też brzegi. Wstaw do lodówki.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 3. Jogurt grecki przełóż do miski i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka wraz z cukrem. Do ubitej piany dodawaj po łyżce jogurtu, mieszając całość.

Jogurtowa chmurka
Jogurtowa chmurka © Pyszności

Krok 4. Na spodzie tarty ułóż wydrylowane wiśnie i przykryj je pianą z jogurtu i białek. Na wierzch zetrzyj odłożony wcześniej do zamrażarki kawałek ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na ok. 40 minut.

Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe © Pyszności

Krok 5. Po upieczeniu przełóż ciasto na talerz, odwracając je do góry nogami. Następnie zrób to ponownie, aby część z kruszonką znajdowała się na górze. Zerknij na film na początku artykułu, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto Pychotek
Ciasto Pychotek © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej