PrzepisSłodkościProste ciasto z wiśniami i kruszonką to przepis na najlepszy deser. Tak piekła je moja babcia

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką to przepis na najlepszy deser. Tak piekła je moja babcia

Ciasto wiśniowe z kruszonką
Ciasto wiśniowe z kruszonką
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

28.07.2024 11:35, aktual.: 29.07.2024 23:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kruche ciasto, wiśniowa warstwa i wykończenie z kruszonki i cukru pudru to połączenie po prostu idealne. Słodkość świetnie równoważy się z nieco cierpkim smakiem wiśni. Tak właśnie wygląda najlepsze ciasto na lato.

Kiedy nadchodzi sezon na wiśnie, warto wykorzystać je do przygotowania smakowitych wypieków. Jednym z przepisów, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, jest ciasto z wiśniami na kruchym spodzie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i cały czas cieszy się ogromnym powodzeniem — nie zostają po nim nawet okruszki.

Ciasto z wiśniami jak u babci

Pamiętacie smak babcinych ciast? To ciasto z wiśniami przeniesie wprost do dzieciństwa. Wyjątkowa w tym placku jest pyszna masa wiśniowa z dodatkiem budyniu, dzięki czemu nabiera kremowej konsystencji. Ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Kiedy nadchodzi sezon na wiśnie to znak, że czas zabrać się za pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z wiśniami i kruszonką — przepis

Składniki:

Kruszonka: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy.

Spód: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie wiśniowe: 

  • 300 ml soku z wiśni,
  • 50 g cukru, 
  • 1 budyń śmietankowy.

Dodatkowe składniki: 

  • 200 g drylowanych wiśni.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć kruszonkę. Wstaw do lodówki na pół godziny.

Kruszonka
Kruszonka© Licencjodawca

Krok 2. Do garnka wlej sok z wiśni, dodaj cukier oraz budyń śmietankowy i podgrzewaj, aż zgęstnieje.

Sok z budyniem
Sok z budyniem© Pyszności

Krok 3. Przejdź do ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier biały i waniliowy, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło i zagnieć kruche ciasto.

Krok 4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej jej dno oraz część brzegu kawałkami ciasta. Nakłuj spód widelcem.

Kruche ciasto
Kruche ciasto© Pyszności

Krok 5. Wlej przestudzony budyń wiśniowy i dodaj wydrylowane wiśnie. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 40 minut.

Placek z wiśniami i kruszonką
Placek z wiśniami i kruszonką© Licencjodawca

Krok 6. Gotowe ciasto po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Placek z wiśniami i kruszonką
Placek z wiśniami i kruszonką© Pyszności

Ciasto z wiśniami można podawać również na ciepło, najlepiej w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Ten placek to idealny przepis na urodziny, imieniny, rodzinne uroczystości lub po prostu weekendową zachciankę na coś słodkiego.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także