Proste ciasto z wiśniami i kruszonką to przepis na najlepszy deser. Tak piekła je moja babcia
Kruche ciasto, wiśniowa warstwa i wykończenie z kruszonki i cukru pudru to połączenie po prostu idealne. Słodkość świetnie równoważy się z nieco cierpkim smakiem wiśni. Tak właśnie wygląda najlepsze ciasto na lato.
28.07.2024 | aktual.: 29.07.2024 23:30
Kiedy nadchodzi sezon na wiśnie, warto wykorzystać je do przygotowania smakowitych wypieków. Jednym z przepisów, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, jest ciasto z wiśniami na kruchym spodzie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i cały czas cieszy się ogromnym powodzeniem — nie zostają po nim nawet okruszki.
Ciasto z wiśniami jak u babci
Pamiętacie smak babcinych ciast? To ciasto z wiśniami przeniesie wprost do dzieciństwa. Wyjątkowa w tym placku jest pyszna masa wiśniowa z dodatkiem budyniu, dzięki czemu nabiera kremowej konsystencji. Ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Kiedy nadchodzi sezon na wiśnie to znak, że czas zabrać się za pieczenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z wiśniami i kruszonką — przepis
Składniki:
Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy.
Spód:
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 70 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie wiśniowe:
- 300 ml soku z wiśni,
- 50 g cukru,
- 1 budyń śmietankowy.
Dodatkowe składniki:
- 200 g drylowanych wiśni.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć kruszonkę. Wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 2. Do garnka wlej sok z wiśni, dodaj cukier oraz budyń śmietankowy i podgrzewaj, aż zgęstnieje.
Krok 3. Przejdź do ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier biały i waniliowy, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło i zagnieć kruche ciasto.
Krok 4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej jej dno oraz część brzegu kawałkami ciasta. Nakłuj spód widelcem.
Krok 5. Wlej przestudzony budyń wiśniowy i dodaj wydrylowane wiśnie. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 40 minut.
Krok 6. Gotowe ciasto po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto z wiśniami można podawać również na ciepło, najlepiej w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Ten placek to idealny przepis na urodziny, imieniny, rodzinne uroczystości lub po prostu weekendową zachciankę na coś słodkiego.