PrzepisSłodkościProste ciasto z wiśniami i kruszonką to przepis na najlepszy deser. Tak piekła je moja babcia

Proste ciasto z wiśniami i kruszonką to przepis na najlepszy deser. Tak piekła je moja babcia

Kruche ciasto, wiśniowa warstwa i wykończenie z kruszonki i cukru pudru to połączenie po prostu idealne. Słodkość świetnie równoważy się z nieco cierpkim smakiem wiśni. Tak właśnie wygląda najlepsze ciasto na lato.

Ciasto wiśniowe z kruszonką
Ciasto wiśniowe z kruszonką
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

28.07.2024 | aktual.: 29.07.2024 23:30

Kiedy nadchodzi sezon na wiśnie, warto wykorzystać je do przygotowania smakowitych wypieków. Jednym z przepisów, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, jest ciasto z wiśniami na kruchym spodzie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat i cały czas cieszy się ogromnym powodzeniem — nie zostają po nim nawet okruszki.

Ciasto z wiśniami jak u babci

Pamiętacie smak babcinych ciast? To ciasto z wiśniami przeniesie wprost do dzieciństwa. Wyjątkowa w tym placku jest pyszna masa wiśniowa z dodatkiem budyniu, dzięki czemu nabiera kremowej konsystencji. Ciasto jest tak proste w przygotowaniu, że poradzą sobie z nim nawet początkujący cukiernicy. Kiedy nadchodzi sezon na wiśnie to znak, że czas zabrać się za pieczenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z wiśniami i kruszonką — przepis

Składniki:

Kruszonka: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g zimnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy.

Spód: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie wiśniowe: 

  • 300 ml soku z wiśni,
  • 50 g cukru, 
  • 1 budyń śmietankowy.

Dodatkowe składniki: 

  • 200 g drylowanych wiśni.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć kruszonkę. Wstaw do lodówki na pół godziny.

Kruszonka
Kruszonka© Licencjodawca

Krok 2. Do garnka wlej sok z wiśni, dodaj cukier oraz budyń śmietankowy i podgrzewaj, aż zgęstnieje.

Sok z budyniem
Sok z budyniem© Pyszności

Krok 3. Przejdź do ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier biały i waniliowy, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło i zagnieć kruche ciasto.

Krok 4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej jej dno oraz część brzegu kawałkami ciasta. Nakłuj spód widelcem.

Kruche ciasto
Kruche ciasto© Pyszności

Krok 5. Wlej przestudzony budyń wiśniowy i dodaj wydrylowane wiśnie. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 40 minut.

Placek z wiśniami i kruszonką
Placek z wiśniami i kruszonką© Licencjodawca

Krok 6. Gotowe ciasto po przestudzeniu udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Placek z wiśniami i kruszonką
Placek z wiśniami i kruszonką© Pyszności

Ciasto z wiśniami można podawać również na ciepło, najlepiej w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Ten placek to idealny przepis na urodziny, imieniny, rodzinne uroczystości lub po prostu weekendową zachciankę na coś słodkiego.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideociasto
Wybrane dla Ciebie