WideoKaszubskie ruchanki pokocha cała rodzina. Puszyste jak chmurka, słodkie i pyszne

Kaszubskie ruchanki pokocha cała rodzina. Puszyste jak chmurka, słodkie i pyszne

Kuchnia kaszubska to nie tylko śledzie i bulwy, ale również ruchanki. Pod osobliwą nazwą skrywają się pyszne, puszyste placuszki drożdżowe z jabłkami, przypominające racuchy. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.

Kaszubskie ruchanki
Kaszubskie ruchanki
Źródło zdjęć: © Pyszności

25.07.2024 08:02

Przepis na nie znają wszystkie kaszubskie gospodynie. Najczęściej pojawiają się na podwieczorek, chociaż nic nie sto na przeszkodzie, aby umiliły również śniadanie czy zasąpiły obiad. Tradycyjnie podaje się je z okrasą z cukru pudru lub w towarzystwie fjuta, czyli syropu z buraka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym są ruchanki?

Kiedy w domu kończył się chleb, a do pieczenia w piecu był jeszcze czas, gospodynie ratowały sytuację, smażąc na patelni małe placki z porcji ciasta żytniego. Zwykle jadło się je z cukrem i popijało kawą zbożową. Przygotowywały je zarówno bogatsze, jak i biedniejsze rodziny, które smażyły ruchanki bez tłuszczu, bezpośrednio na gorącym żeliwie. . Nazwa ruchanki pochodzi od kaszubskiego słowa "wyruchane" oznaczającego wyrośnięte lub wyrobione ciasto.

Później zaczęto dodawać jabłka i słodkie dodatki, zamieniając ruchanki w pyszny deser.

Przepis na kaszubskie ruchanki

Słodkie placuszki to przepis, który zdecydowanie warto mieć w swoich zapiskach nawet jeśli nie pochodzisz z Kaszub.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 400 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 3 jabłka,
  • masło klarowane lub olej,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mleko podgrzewam wraz z masłem, aż tłuszcz się rozpuści.

Krok 2. Do miski przesiewam mąkę pszenną i wsypuję suszone drożdże oraz cukier. Wlewam ciepłe mleko z masłem, wbijam jajka i wyrabiam ciasto. Przykrywam czystą ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.

Ciasto na ruchanki
Ciasto na ruchanki© Pyszności

Krok 3. Jabłka obieram i kroję najpierw w dość cienkie plasterki, a następnie w kostkę i dorzucam do wyrośniętego ciasta.

Krok 4. Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej roślinny i wykładam przy pomocy dwóch łyżek porcje ciasta. Smażę z obu stron, aż się zarumienią.

Smażenie racuchów
Smażenie racuchów© Pyszności

Krok 5. Gotowe ruchanki oprószam cukrem pudrem. Smacznego!

Ruchanki po kaszubsku
Ruchanki po kaszubsku© Pyszności
Wybrane dla Ciebie