Kaszubskie ruchanki pokocha cała rodzina. Puszyste jak chmurka, słodkie i pyszne
Kuchnia kaszubska to nie tylko śledzie i bulwy, ale również ruchanki. Pod osobliwą nazwą skrywają się pyszne, puszyste placuszki drożdżowe z jabłkami, przypominające racuchy. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.
25.07.2024 08:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na nie znają wszystkie kaszubskie gospodynie. Najczęściej pojawiają się na podwieczorek, chociaż nic nie sto na przeszkodzie, aby umiliły również śniadanie czy zasąpiły obiad. Tradycyjnie podaje się je z okrasą z cukru pudru lub w towarzystwie fjuta, czyli syropu z buraka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym są ruchanki?
Kiedy w domu kończył się chleb, a do pieczenia w piecu był jeszcze czas, gospodynie ratowały sytuację, smażąc na patelni małe placki z porcji ciasta żytniego. Zwykle jadło się je z cukrem i popijało kawą zbożową. Przygotowywały je zarówno bogatsze, jak i biedniejsze rodziny, które smażyły ruchanki bez tłuszczu, bezpośrednio na gorącym żeliwie. . Nazwa ruchanki pochodzi od kaszubskiego słowa "wyruchane" oznaczającego wyrośnięte lub wyrobione ciasto.
Później zaczęto dodawać jabłka i słodkie dodatki, zamieniając ruchanki w pyszny deser.
Przepis na kaszubskie ruchanki
Słodkie placuszki to przepis, który zdecydowanie warto mieć w swoich zapiskach nawet jeśli nie pochodzisz z Kaszub.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 400 ml mleka,
- 60 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 3 jabłka,
- masło klarowane lub olej,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mleko podgrzewam wraz z masłem, aż tłuszcz się rozpuści.
Krok 2. Do miski przesiewam mąkę pszenną i wsypuję suszone drożdże oraz cukier. Wlewam ciepłe mleko z masłem, wbijam jajka i wyrabiam ciasto. Przykrywam czystą ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 3. Jabłka obieram i kroję najpierw w dość cienkie plasterki, a następnie w kostkę i dorzucam do wyrośniętego ciasta.
Krok 4. Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej roślinny i wykładam przy pomocy dwóch łyżek porcje ciasta. Smażę z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 5. Gotowe ruchanki oprószam cukrem pudrem. Smacznego!