Kaszubskie ruchanki pokocha cała rodzina. Puszyste jak chmurka, słodkie i pyszne
Kuchnia kaszubska to nie tylko śledzie i bulwy, ale również ruchanki. Pod osobliwą nazwą skrywają się pyszne, puszyste placuszki drożdżowe z jabłkami, przypominające racuchy. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli.
25.07.2024 08:02
Przepis na nie znają wszystkie kaszubskie gospodynie. Najczęściej pojawiają się na podwieczorek, chociaż nic nie sto na przeszkodzie, aby umiliły również śniadanie czy zasąpiły obiad. Tradycyjnie podaje się je z okrasą z cukru pudru lub w towarzystwie fjuta, czyli syropu z buraka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym są ruchanki?
Kiedy w domu kończył się chleb, a do pieczenia w piecu był jeszcze czas, gospodynie ratowały sytuację, smażąc na patelni małe placki z porcji ciasta żytniego. Zwykle jadło się je z cukrem i popijało kawą zbożową. Przygotowywały je zarówno bogatsze, jak i biedniejsze rodziny, które smażyły ruchanki bez tłuszczu, bezpośrednio na gorącym żeliwie. . Nazwa ruchanki pochodzi od kaszubskiego słowa "wyruchane" oznaczającego wyrośnięte lub wyrobione ciasto.
Później zaczęto dodawać jabłka i słodkie dodatki, zamieniając ruchanki w pyszny deser.
Przepis na kaszubskie ruchanki
Słodkie placuszki to przepis, który zdecydowanie warto mieć w swoich zapiskach nawet jeśli nie pochodzisz z Kaszub.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 400 ml mleka,
- 60 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 3 jabłka,
- masło klarowane lub olej,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mleko podgrzewam wraz z masłem, aż tłuszcz się rozpuści.
Krok 2. Do miski przesiewam mąkę pszenną i wsypuję suszone drożdże oraz cukier. Wlewam ciepłe mleko z masłem, wbijam jajka i wyrabiam ciasto. Przykrywam czystą ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 3. Jabłka obieram i kroję najpierw w dość cienkie plasterki, a następnie w kostkę i dorzucam do wyrośniętego ciasta.
Krok 4. Na patelni rozgrzewam masło klarowane lub olej roślinny i wykładam przy pomocy dwóch łyżek porcje ciasta. Smażę z obu stron, aż się zarumienią.
Krok 5. Gotowe ruchanki oprószam cukrem pudrem. Smacznego!