Gdy szwagierka przyniosła to ciasto, uśmiechnęła się nawet teściowa. Smakuje lepiej niż szarlotka
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, które niezmiennie cieszy się ogromną popularnością. W połączeniu z budyniem staje się jeszcze smaczniejsza i bardziej wykwintna.
10.06.2024 | aktual.: 15.07.2024 12:59
Moja szwagierka zamiast klasycznej szarlotki stawia na zupełnie inny dodatek. Między ciastem i jabłkami skrywa się bowiem warstwa pysznego budyniu. Kiedy podała ją pierwszy raz, nie mogła opędzić się bez próśb o przepis. Szarlotka z budyniem szybko zdeklasowała tradycyjny przepis i została hitem w naszym domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka z budyniem
Szarlotka jest częstym gościem na polskich stołach podczas rodzinnych uroczystości, świąt oraz spotkań towarzyskich. Podawana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
Jeśli szukasz pysznej odmiany, sięgnij po szarlotkę z dodatkiem budyniu. Kremowa, waniliowa masa znakomicie współgra z kruchym ciastem, jabłkami oraz słodką kruszonką. Moja teściowa była wniebowzięta i sama od tej pory korzysta z tego przepisu.
Składniki:
- 380 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 1 płaska łyżka śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 budynie waniliowe,
- 700 ml mleka.
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1,5 kg prażonych jabłek,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj posiekane nożem masło, cukier puder, żółtka, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć kruche ciasto.
- Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Budynie rozpuść w 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i cały czas mieszając, podgrzewaj, aż powstanie budyń.
- Połowę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o większych oczkach i wyłóż nim blaszkę z papierem do pieczenia.
- Piecz przez 15 minut w 180 st. Celsjusza. Odstaw do wystudzenia.
- Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka i wyrównaj.
- Następnie wyłóż przygotowany budyń.
- Na górę zetrzyj drugą połowę kruchego ciasta.
- Piecz przez 40 minut w 180 st. Celsjusza.
Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia, aby budyń się nie rozpłynął. Po kilku godzinach udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!