Gdy szwagierka przyniosła to ciasto, uśmiechnęła się nawet teściowa. Smakuje lepiej niż szarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, które niezmiennie cieszy się ogromną popularnością. W połączeniu z budyniem staje się jeszcze smaczniejsza i bardziej wykwintna.

Jabłecznik z budyniem - PysznościJabłecznik z budyniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Moja szwagierka zamiast klasycznej szarlotki stawia na zupełnie inny dodatek. Między ciastem i jabłkami skrywa się bowiem warstwa pysznego budyniu. Kiedy podała ją pierwszy raz, nie mogła opędzić się bez próśb o przepis. Szarlotka z budyniem szybko zdeklasowała tradycyjny przepis i została hitem w naszym domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Szarlotka z budyniem

Szarlotka jest częstym gościem na polskich stołach podczas rodzinnych uroczystości, świąt oraz spotkań towarzyskich. Podawana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Szarlotka bez pieczenia to idealny pomysł na deser. Składniki potrzebne do jej wykonania z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Szarlotka to idealny pomysł na deser. © YouTube | smaki- katriny

Jeśli szukasz pysznej odmiany, sięgnij po szarlotkę z dodatkiem budyniu. Kremowa, waniliowa masa znakomicie współgra z kruchym ciastem, jabłkami oraz słodką kruszonką. Moja teściowa była wniebowzięta i sama od tej pory korzysta z tego przepisu.

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 płaska łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 700 ml mleka.
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 kg prażonych jabłek,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj posiekane nożem masło, cukier puder, żółtka, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć kruche ciasto.
  2. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Budynie rozpuść w 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i cały czas mieszając, podgrzewaj, aż powstanie budyń.
  4. Połowę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o większych oczkach i wyłóż nim blaszkę z papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 15 minut w 180 st. Celsjusza. Odstaw do wystudzenia.
  6. Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka i wyrównaj.
  7. Następnie wyłóż przygotowany budyń.
  8. Na górę zetrzyj drugą połowę kruchego ciasta.
  9. Piecz przez 40 minut w 180 st. Celsjusza.

Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia, aby budyń się nie rozpłynął. Po kilku godzinach udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟