PrzepisCiastaGdy szwagierka przyniosła to ciasto, uśmiechnęła się nawet teściowa. Smakuje lepiej niż szarlotka

Gdy szwagierka przyniosła to ciasto, uśmiechnęła się nawet teściowa. Smakuje lepiej niż szarlotka

Jabłecznik z budyniem - Pyszności
Jabłecznik z budyniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.06.2024 12:20, aktual.: 10.06.2024 12:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, które niezmiennie cieszy się ogromną popularnością. W połączeniu z budyniem staje się jeszcze smaczniejsza i bardziej wykwintna.

Moja szwagierka zamiast klasycznej szarlotki stawia na zupełnie inny dodatek. Między ciastem i jabłkami skrywa się bowiem warstwa pysznego budyniu. Kiedy podała ją pierwszy raz, nie mogła opędzić się bez próśb o przepis. Szarlotka z budyniem szybko zdeklasowała tradycyjny przepis i została hitem w naszym domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka z budyniem

Szarlotka jest częstym gościem na polskich stołach podczas rodzinnych uroczystości, świąt oraz spotkań towarzyskich. Podawana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Szarlotka  to idealny pomysł na deser.
Szarlotka to idealny pomysł na deser. © YouTube | smaki- katriny

Jeśli szukasz pysznej odmiany, sięgnij po szarlotkę z dodatkiem budyniu. Kremowa, waniliowa masa znakomicie współgra z kruchym ciastem, jabłkami oraz słodką kruszonką. Moja teściowa była wniebowzięta i sama od tej pory korzysta z tego przepisu.

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 płaska łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 700 ml mleka.
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 kg prażonych jabłek,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj posiekane nożem masło, cukier puder, żółtka, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Posiekaj całość nożem, a następnie zagnieć kruche ciasto.
  2. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Budynie rozpuść w 150 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy i cały czas mieszając, podgrzewaj, aż powstanie budyń.
  4. Połowę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o większych oczkach i wyłóż nim blaszkę z papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 15 minut w 180 st. Celsjusza. Odstaw do wystudzenia.
  6. Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka i wyrównaj.
  7. Następnie wyłóż przygotowany budyń.
  8. Na górę zetrzyj drugą połowę kruchego ciasta.
  9. Piecz przez 40 minut w 180 st. Celsjusza.

Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia, aby budyń się nie rozpłynął. Po kilku godzinach udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także