Przepis na lody domowe w rożkach z różnymi smakami

Twoje dzieci mają ochotę na coś słodkiego? Zamiast kupować popularne lody w sklepie, możesz je przygotować w swoim domu. Za oknem coraz cieplej, więc to dobry moment, by podjąć się takiego wyzwania. Dzień Dziecka tuż-tuż, więc możesz sprawić radość swoim pociechom i całej rodzinie. Poznaj przepis na lody domowe w różkach. Będzie smacznie, słodko i kolorowo.

ObrazekLody domowe, fot. Canva
Karol Wiak

Nie ulega żadnej wątpliwości, że lody to jeden z najpopularniejszych słodkich przysmaków na letnią porę. Sięga się po nie, niemal przy każdej możliwej okazji. W sklepie, podczas zakupów, a także podczas rodzinnych spacerów, kiedy to chętnie wybierane są lody naturalne, czyli rzemieślnicze, których z każdym kolejnym rokiem przybywa w wielu polskich miejscowościach. Obecnie, za jedną porcję lub gałkę trzeba zapłacić średnio od 5 do 8 zł. Zamiast wydawać pieniądze na tego typu słodkie przysmaki, możesz zrobić domowe lody samodzielnie. To naprawdę proste. Przysmak będzie w pełni naturalny i naprawdę smaczny!

Jak zrobić lody domowe?

Zanim poznasz przepis na lody domowe, wiedz, że ten przysmak możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Mogą to być zarówno popularne sorbety, a także lody na bazie śmietany. W zależności od twoich i rodzinnych preferencji smakowych, jesteś w stanie wyczarować prawdziwe cudo, które w niczym nie ustępuje popularnym lodom rzemieślniczym. Twoje dzieci oraz cała rodzina będą zachwyceni. Co ważne, będą to lody w pełni naturalne - bez żadnych konserwantów i sztucznych barwników. Wystarczy kilka składników, chęci i zamrażarka.

Obrazek
Lody w wafelkach - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepisy na lody domowe - poznaj wyjątkowe opcje

Wydawać by się mogło, że lody domowe przepis to prawdziwe wyzwanie. Nic bardziej mylnego. Tego typu słodkości są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie przepłacaj za lody w sklepie i zrób je samodzielnie. Z myślą o tobie i całej twojej rodzinie, postanowiliśmy zaprezentować przepis na lody domowe w tych najpopularniejszych smakach, czyli śmietanka, truskawka i czekolada. Będziesz zachwycony, podobnie, jak twoje dzieci.

Przepis na domowe lody śmietankowe

Rozpoczynamy od tej najpopularniejszej opcji. Smak śmietankowy kojarzy się z czasem dzieciństwa, dlatego postaraj się zrobić taką opcję w swoim domu. Będzie smacznie i słodko.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 400 ml śmietanki 36 proc.
  • 60 g cukru.
Obrazek
Domowe lody śmietankowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wlej 200 ml śmietanki do garnka, wsyp cukier i podgrzej do rozpuszczenia.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj drugą część śmietanki, a także mleko. Wymieszaj wszystko dokładnie, przy pomocy miksera.
  3. Przełóż masę do pojemnika na lody i wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie, wyjmij je z zamrażarki, miksuj do uzyskania puszystej konsystencji i mroź przez min. 4 godziny.
  4. Po tym czasie, podawaj lody w rożkach, jak w popularnej lodziarni. Smacznego!

Przepis na lody domowe o smaku truskawkowym

Nie mogło tu zabraknąć prawdziwego klasyka, jeśli chodzi o lody. Czerwiec to sezon na truskawki, więc możesz ich użyć do przygotowania naturalnych i smacznych lodów. Jaki jest najprostszy przepis na lody truskawkowe?

Składniki:

  • około 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g cukru
  • 200 g śmietanki 30-36 proc.
Obrazek
Domowe lody truskawkowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, wysusz i odszypułkuj truskawki. Dodaj sok z cytryny oraz cukier i zmiksuj blenderem na mus. Wstaw mieszankę do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  2. Ubij na sztywno śmietanę i dodaj do truskawkowego musu.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie, można formować gałki i podawać w rożkach. Smacznego!

Lody domowe o smaku czekoladowym najprostszy przepis

Na sam koniec zostawiliśmy kolejny popularny smak, którym jest czekolada. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowe lody czekoladowe, to wiedz, że sam proces jest zbliżony do tego, co wcześnie. Zatem, do dzieła!

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 4 żółtka
  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 120 g gorzkiej czekolady.
Obrazek
Lody czekoladowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w rondelku śmietankę i mleko.
  2. Ubij żółtka z cukrem na najwyższych obrotach, aż uzyskasz puszystą masę. Zdejmij mleko z ognia i wlej do niego je cienką stróżką do ubitych żółtek. Miksuj wszystko na średnich obrotach.
  3. Zmiksowaną masę przelej do gorącego mleka i śmietanki. Mieszaj przez cały czas i podgrzewaj na małym ogniu, pilnując by masa nie zawrzała. Gdy masa zgęstnieje, to zdejmij ją z palnika.
  4. Dodaj czekoladę i wymieszaj aż się rozpuści. Przelej lody do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
  5. Po 30 minutach zmiksuj lody ponownie i znów wstaw do zamrażarki. Nie ma potrzeby dodatkowego mieszania lodów. Gdy się schłodzą, to wyjmij je z zamrażarki na kilkanaście minut przed podaniem. Smacznego!

Szukasz pomysłu na przekąskę? Przygotuj grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej