Babcia Gienia do makaronu dodawała owoce. Wszystkie dzieci z podwórka przybiegały na obiad
Wspomnienia z dzieciństwa zamknięte są często w potrawach. Jednym z dań, które od razy wywołuje uśmiech na twarzy, jest pyszny makaron z owocami. Babcia Gienia dodawała do niego nie tylko truskawki, ale również soczyste, pyszne wiśnie.
10.06.2024 | aktual.: 10.06.2024 11:06
Kiedy drzewa uginały się pod ciężarem owoców, letnie obiady urozmaicały pyszne wiśnie zebrane z przydomowego ogródka babci Gieni. Nieco cierpkie owoce przełamywała ona solidną dawką cukru - nikt wtedy specjalnie nie zastanawiał się nad odpowiednim bilansowaniem posiłków i ograniczeniem go w diecie. Dziś z chęcią wracam do tego przepisu i serwuję makaron z wiśniami mojej rodzinie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron z wiśniami babci Gieni
Kiedy babcia wołała nas na obiad, razem z nami przybiegały wszystkie dzieci z podwórka. Solidna dawka makaronu ze słodkim, owocowym sosem dodawała energii i siły do zabawy. Chociaż znacznie popularniejsze w roli dodatku są truskawki, to w moim domu królowały wiśnie.
Czasem makaron pokrywał po prostu sos z gładko zblendowanych (oczywiście wcześniej pozbawionych pestek) wiśni. Nieraz babcia dorzucała też kawałki owoców lub dodawała twaróg, dzięki czemu danie zyskiwało białko i stawało się bardziej sycące. Makaron z wiśniami królował na letnie obiady. Przygotowanie go jest bardzo proste i przy tym jeszcze bardzo szybkie, dzięki czemu nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni w upalne dni.
Składniki:
- 100 g makaronu (np. świderki, kokardki, penne),
- 4 łyżki śmietany,
- 50 g wiśni bez pestek,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz wybrać dowolnym kształt.
- Pozbawione pestek wiśnie zblenduj wraz ze śmietaną oraz cukrem. Sprawdzą się tutaj zarówno świeże jak i mrożone owoce czy też wiśnie z kompotu.
- Ugotowany makaron polej sosem wiśniowym.
Makaron z wiśniami przełóż na talerz. Możesz całość dodatkowo udekorować kawałki owoców i posypać pokruszonym twarogiem. Smacznego!