Z sera z wiaderka robię placki. Z owocami smakują jak marzenie. Dzieci mówią, że nie jadły lepszych

Podczas ciepłych dni placki królują w kuchni, bo w połączeniu z sezonowymi owocami smakują świetnie. Chwila przygotowań i można zjeść śniadanie jak w modnej kawiarni. Ostatnio wypróbowałam placki na bazie sera z wiaderka. Do tej pory robiłam z niego sernik, ale na lekkie i puszyste placki okazał się również świetnym produktem.

Placuszki z sera smakują genialniePlacuszki z sera smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | petroos
Dorota Gepert

Robiłeś sernik na zimno i zostało ci trochę sera? To dobry pomysł, by wykorzystać go na pyszne placki. Przygotowuje się je bardzo szybko. Najlepiej podać je z truskawkami, malinami bądź borówkami.

Taniej niż na mieście

Takie śniadanie choć jest na ciepło, zjemy z przyjemnością nawet w gorący poranek. Placki są lekkie, nie nasiąkają tłuszczem. Ich główny składnik to twaróg z wiaderka, który warto wyjąć wcześniej z lodówki, by miał temperaturę pokojową. Gdy kupujesz go specjalnie z myślą o przygotowaniu placków, możesz wybrać ten półtłusty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Jak wybrać najlepszy ser do placków?

Ser z wiaderka powinien mieć zwartą, gęstą konsystencję, tak by nie spływał z łyżki. Dobrym znakiem jest też to, że nie ma w nim grudek i nie pływa w serwatce. Warto wybierać taki z krótkim składem, bez skrobi, barwników czy zagęstników, a także cukru. Lepiej dosłodzić masę do smaku pod swój gust. Osobiście wolę je bez tego składnika. Dojrzałe owoce dodają plackom naprawdę dużo słodyczy!

Przepis na serowe placki

Składniki:

  • ok. 500 g sera z wiaderka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • cukier puder do smaku (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż ser. Dodaj przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder, jeśli chcesz dosłodzić placki.
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz to zrobić łyżką, mikser nie jest konieczny.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami wykładaj ciasto i formuj placki. Smaż je po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
  4. Po usmażeniu przekładaj placki na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  5. Placki podawaj z owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej