Z sera z wiaderka robię placki. Z owocami smakują jak marzenie. Dzieci mówią, że nie jadły lepszych
Podczas ciepłych dni placki królują w kuchni, bo w połączeniu z sezonowymi owocami smakują świetnie. Chwila przygotowań i można zjeść śniadanie jak w modnej kawiarni. Ostatnio wypróbowałam placki na bazie sera z wiaderka. Do tej pory robiłam z niego sernik, ale na lekkie i puszyste placki okazał się również świetnym produktem.
07.06.2024 | aktual.: 08.06.2024 00:46
Robiłeś sernik na zimno i zostało ci trochę sera? To dobry pomysł, by wykorzystać go na pyszne placki. Przygotowuje się je bardzo szybko. Najlepiej podać je z truskawkami, malinami bądź borówkami.
Taniej niż na mieście
Takie śniadanie choć jest na ciepło, zjemy z przyjemnością nawet w gorący poranek. Placki są lekkie, nie nasiąkają tłuszczem. Ich główny składnik to twaróg z wiaderka, który warto wyjąć wcześniej z lodówki, by miał temperaturę pokojową. Gdy kupujesz go specjalnie z myślą o przygotowaniu placków, możesz wybrać ten półtłusty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wybrać najlepszy ser do placków?
Ser z wiaderka powinien mieć zwartą, gęstą konsystencję, tak by nie spływał z łyżki. Dobrym znakiem jest też to, że nie ma w nim grudek i nie pływa w serwatce. Warto wybierać taki z krótkim składem, bez skrobi, barwników czy zagęstników, a także cukru. Lepiej dosłodzić masę do smaku pod swój gust. Osobiście wolę je bez tego składnika. Dojrzałe owoce dodają plackom naprawdę dużo słodyczy!
Przepis na serowe placki
Składniki:
- ok. 500 g sera z wiaderka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- cukier puder do smaku (opcjonalnie),
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż ser. Dodaj przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder, jeśli chcesz dosłodzić placki.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz to zrobić łyżką, mikser nie jest konieczny.
- Na patelni rozgrzej olej. Porcjami wykładaj ciasto i formuj placki. Smaż je po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu przekładaj placki na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Placki podawaj z owocami, syropem klonowym lub cukrem pudrem.