Naleśniki bez grama mąki. Smakują niczym popularne praliny
Raffaello to popularne, kokosowe praliny wypełnione słodkim niczym ulepek kremem. Jeśli masz do nich słabość, koniecznie wypróbuj przepis na naleśniki a'la raffaello. Możesz jeść je bez wyrzutów sumienia, bowiem nie ma w nich ani grama mąki i cukru.
26.05.2024 13:47
Raffaello to chrupiący wafelek zanurzony w białej czekoladzie, którą obtacza się w wiórkach kokosowych. To dopiero początek przyjemności, bowiem to, co najlepsze, skrywa się w środku. Pralina została wypełniona słodkim kremem z dodatkiem chrupiącego migdała.
A gdyby tak przenieść ten smak na naleśniki? Zdrowe naleśniki, bez dodatku cukru czy mąki. Czy to w ogóle możliwie? Okazuje się, że tak. Poznaj przepis na dietetyczne naleśniki a'la raffaello. Mają niewiele kalorii, dlatego też mogą jeść je osoby będące na diecie odchudzającej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosowe naleśniki bez grama mąki. Smakują jak popularne praliny
Mąka, woda, mleko, jajka i odrobina cukru — to składniki, z których przygotowuje się naleśniki. Wystarczy wymieszać je ze sobą na gładką, lejącą się masę, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. I voilà, naleśniki gotowe! Gotowe placki można zjeść z dżemem, cukrem pudrem czy dowolnym wytrawnym nadzieniem.
Choć naleśniki nie należą do potraw wysokokalorycznych, składają się z samych węglowodanów. Wiele osób unika ich w swojej diecie, bowiem nadmiar tego makroskładnika może prowadzić do nadwagi. Jeśli jesteś jedną z takich osób, wypróbuj przepis na naleśniki bez mąki. Po usmażeniu są miękkie, puszyste i elastyczne. To zasługa kremówki, która zastępuje mąkę.
Takie naleśniki składają się z głównie z białka i tłuszczu. To doskonały pomysł na zdrowie śniadanie, które dostarczy ci mnóstwa energii i nasyci na długie godziny. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest nadzienie, które do złudzenia przypomina popularne, kokosowe praliny. Nie ma w nim ani grama cukru, więc możesz zjeść je bez wyrzutów sumienia.
Naleśniki a'la raffaello bez mąki — przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g kremówki (min. 36 proc.),
- łyżka wiórków kokosowych,
- łyżka płatków migdałowych,
- 150 g mascarpone (można zastąpić skyrem),
- 3 łyżki erytrolu bądź ksylitolu,
- opcjonalnie: maliny, truskawki, borówki.
Przygotowanie:
- Jajka zmiksuj z dwoma łyżkami kremówki. Tak przygotowaną masę wylej na dobrze rozgrzaną patelnię. Smaż placki z dwóch stron, aż staną się rumiane.
- Po usmażeniu naleśników zajmij się nadzieniem. Ubij kremówkę z dodatkiem słodzika. Dodaj do niej mascarpone lub skyr, a także podprażone wiórki kokosowe i migdałowe.
- Rozprowadź nadzienie na usmażonych naleśnikach i zwiń je w rolkę lub trójkąty. Podawaj jeszcze ciepłe.