Te naleśniki robię tylko z 3 składników. Nie ma lepszego przepisu

Puszyste, mięciutkie i elastyczne — brzmi jak naleśniki idealne? Poznaj przepis na proste placki z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki, a mimo to, wychodzą perfekcyjnie.

Dodaj zamiast mąki. Naleśniki będą miękkie i elastyczne. Dodaj zamiast mąki. Naleśniki będą miękkie i elastyczne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

Naleśniki były znane już w czasach starożytnych, jednak przyjmuje się, że wynaleziono je we Francji. Pierwszy znany przepis na naleśniki pochodzi z francuskiej książki kucharskiej, którą opublikowano w 1540 roku. Wówczas przygotowywano je z mąki, białego wina i białek. Placki miały być cienkie jak papier, stąd nazwa crêpe.

W każdym kraju robi się je nieco inaczej. We Francji są cienkie jak papier, a w Stanach Zjednoczonych puszyste niczym biszkopt, z kolei w Meksyku są chrupiące dzięki mące kukurydzianej. Mogłoby się wydawać, że to właśnie mąka jest najważniejszym składnikiem w naleśnikach. Okazuje się, że ten składnik można pominąć. Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na naleśniki z całego świata. Możemy wybierać spośród cienkich jak pergamin crêpe czy puszystych, japońskich omletów. W niemalże każdym przepisie znajduje się mąką. To właśnie ona "scala" ciasto i sprawia, że placki wychodzą miękkie i elastyczne.

Osoby borykające się z celiakią czy nietolerancją glutenu muszą obejść się ze smakiem. Choć w większości marketów można znaleźć bezglutenowe mieszanki do naleśników, placki zwykle wychodzą suche, a nawet twarde.

Szukasz sprawdzonego przepisu na naleśniki bez mąki? Wypróbuj poniższy przepis. Nie ma ani grama mąki czy też skrobi. Potrzebujesz tylko trzech składników — mascarpone, jajek i masła. Placki wychodzą miękkie i elastyczne. Można zaryzykować stwierdzenie, że są smaczniejsze niż klasyczne naleśniki, a co najlepsze, przygotujesz je w kilka chwil.

Naleśniki bez mąki — przepis

Składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • 50 g mascarpone,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. Rozbij jajka i wrzuć je do miski. Dodaj mascarpone i rozpuszczone masło. Masę zmiksuj blenderem.
  2. Wlej niewielką ilość ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię. Nie dodawaj tłuszczu — nie będzie już potrzebny. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się rumiane.

Porady:

Mascarpone możesz zamienić na ricottę, kremówkę lub inny tłusty serek.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują