Te naleśniki robię tylko z 3 składników. Nie ma lepszego przepisu

Puszyste, mięciutkie i elastyczne — brzmi jak naleśniki idealne? Poznaj przepis na proste placki z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki, a mimo to, wychodzą perfekcyjnie.

Dodaj zamiast mąki. Naleśniki będą miękkie i elastyczne. Dodaj zamiast mąki. Naleśniki będą miękkie i elastyczne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALF photo

Naleśniki były znane już w czasach starożytnych, jednak przyjmuje się, że wynaleziono je we Francji. Pierwszy znany przepis na naleśniki pochodzi z francuskiej książki kucharskiej, którą opublikowano w 1540 roku. Wówczas przygotowywano je z mąki, białego wina i białek. Placki miały być cienkie jak papier, stąd nazwa crêpe.

W każdym kraju robi się je nieco inaczej. We Francji są cienkie jak papier, a w Stanach Zjednoczonych puszyste niczym biszkopt, z kolei w Meksyku są chrupiące dzięki mące kukurydzianej. Mogłoby się wydawać, że to właśnie mąka jest najważniejszym składnikiem w naleśnikach. Okazuje się, że ten składnik można pominąć. Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na naleśniki z całego świata. Możemy wybierać spośród cienkich jak pergamin crêpe czy puszystych, japońskich omletów. W niemalże każdym przepisie znajduje się mąką. To właśnie ona "scala" ciasto i sprawia, że placki wychodzą miękkie i elastyczne.

Osoby borykające się z celiakią czy nietolerancją glutenu muszą obejść się ze smakiem. Choć w większości marketów można znaleźć bezglutenowe mieszanki do naleśników, placki zwykle wychodzą suche, a nawet twarde.

Szukasz sprawdzonego przepisu na naleśniki bez mąki? Wypróbuj poniższy przepis. Nie ma ani grama mąki czy też skrobi. Potrzebujesz tylko trzech składników — mascarpone, jajek i masła. Placki wychodzą miękkie i elastyczne. Można zaryzykować stwierdzenie, że są smaczniejsze niż klasyczne naleśniki, a co najlepsze, przygotujesz je w kilka chwil.

Naleśniki bez mąki — przepis

Składniki:

  • 5 dużych jajek,
  • 50 g mascarpone,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. Rozbij jajka i wrzuć je do miski. Dodaj mascarpone i rozpuszczone masło. Masę zmiksuj blenderem.
  2. Wlej niewielką ilość ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię. Nie dodawaj tłuszczu — nie będzie już potrzebny. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się rumiane.

Porady:

Mascarpone możesz zamienić na ricottę, kremówkę lub inny tłusty serek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie