Kruche rogaliki będą smakować jak u babci. Nie zapomnij dodać łyżeczki tego produktu
Stolik przykryty obrusem w kwiaty, a na nim dzbanek z kompotem i talerz pachnących rogalików. Tak, z tym wypiekiem często mamy sielskie wspomnienia. Dla przeciwwagi kojarzy się on też z dużą ilością pracy. Niekoniecznie musi tak być. Podpowiadamy, jak je zrobić szybko, a będą smakować jak na wakacjach u babci.
Rogaliki, kto by miał na to czas? Wyrabiania ciasta, potem zawijanie... Jednak są sposoby, by naprawdę szybko sobie z tym poradzić. A na pewno radość, jaką sprawimy dzieciom czy bliskim będzie ogromna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona
Drożdże? Niekoniecznie
Nasze babcie często przepis na ciasto rogaliki miały w pamięci i zawsze wychodziły im doskonałe. Z reguły robiły najpierw drożdżowy zaczyn, potem długo wyrabiały ciasto. Drożdżowe ciasto nie należy do najłatwiejszych. Obawiasz się, że sobie z tym nie poradzisz? Rogalików wcale nie trzeba robić z drożdżowego ciasta. Można je przygotować znacznie prościej.
Kwaśny i niezawodny
Jest prostszy sposób na ciasto na rogaliki. Nie obawiaj się, że bez drożdży będą mniej pulchne. Wystarczy pamiętać o jednym składniku, który zawsze ratuje sytuacje. Dzięki niemu ciasto jest pulchne, puszyste i nie przesuszone. Kolejna zaleta? Pięknie wyrośnie. Dodaje się go na końcu. I mimo ostrego smaku, nie będzie on w rogalikach absolutnie wyczuwalny. Pewnie się już domyślasz, że chodzi o ocet. Ten kwaśny produkt dodaje się też czasami do biszkoptu, ciasta drożdżowego, a nawet bezy. Warto mieć go pod ręką podczas wypieków.
Rogaliki z owocową konfiturą
Składniki:
- 400 g mąki,
- 200 g masła lub margaryny,
- 70 g cukru pudry,
- 2 żółtka,
- łyżeczka octu, np. jabłkowego,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 1 białko do posmarowania rogalików,
- 150 g konfitury owocowej, najlepiej domowej.
Sposób przygotowania:
- Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i dodaj do niej schłodzone masło i resztę składników ciasta. Ocet dodaj na końcu.
- Miksuj je przez chwilę, a potem przełóż na stolnicę lub blat i zagnieć ciasto.
- Wyrobione, elastyczne ciasto schładzaj w lodówce przez 15 minut. Potem podziel je na trzy części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 30 cm, dobrze podsypując blat mąką.
- Każde koło podziel na około 12 trójkątów. Na najszerszym brzegu każdego z nich nakładaj pół łyżeczki konfitur i zwijaj trójkąt w kierunku jego wierzchołka, zaginając jednocześnie boki na kształt rogala.
- Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
- Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Wystudzone rogaliki posypać delikatnie cukrem pudrem.