PrzepisDeseryKruche rogaliki będą smakować jak u babci. Nie zapomnij dodać łyżeczki tego produktu

Kruche rogaliki będą smakować jak u babci. Nie zapomnij dodać łyżeczki tego produktu

Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem.
Rogaliki można ozdobić cukrem pudrem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.05.2024 13:23

Stolik przykryty obrusem w kwiaty, a na nim dzbanek z kompotem i talerz pachnących rogalików. Tak, z tym wypiekiem często mamy sielskie wspomnienia. Dla przeciwwagi kojarzy się on też z dużą ilością pracy. Niekoniecznie musi tak być. Podpowiadamy, jak je zrobić szybko, a będą smakować jak na wakacjach u babci.

Rogaliki, kto by miał na to czas? Wyrabiania ciasta, potem zawijanie... Jednak są sposoby, by naprawdę szybko sobie z tym poradzić. A na pewno radość, jaką sprawimy dzieciom czy bliskim będzie ogromna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdże? Niekoniecznie

Nasze babcie często przepis na ciasto rogaliki miały w pamięci i zawsze wychodziły im doskonałe. Z reguły robiły najpierw drożdżowy zaczyn, potem długo wyrabiały ciasto. Drożdżowe ciasto nie należy do najłatwiejszych. Obawiasz się, że sobie z tym nie poradzisz? Rogalików wcale nie trzeba robić z drożdżowego ciasta. Można je przygotować znacznie prościej.

Kwaśny i niezawodny

Jest prostszy sposób na ciasto na rogaliki. Nie obawiaj się, że bez drożdży będą mniej pulchne. Wystarczy pamiętać o jednym składniku, który zawsze ratuje sytuacje. Dzięki niemu ciasto jest pulchne, puszyste i nie przesuszone. Kolejna zaleta? Pięknie wyrośnie. Dodaje się go na końcu. I mimo ostrego smaku, nie będzie on w rogalikach absolutnie wyczuwalny. Pewnie się już domyślasz, że chodzi o ocet. Ten kwaśny produkt dodaje się też czasami do biszkoptu, ciasta drożdżowego, a nawet bezy. Warto mieć go pod ręką podczas wypieków.

Rogaliki z owocową konfiturą

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 70 g cukru pudry,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka octu, np. jabłkowego,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 1 białko do posmarowania rogalików,
  • 150 g konfitury owocowej, najlepiej domowej.

Sposób przygotowania:

  1. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę i dodaj do niej schłodzone masło i resztę składników ciasta. Ocet dodaj na końcu.
  2. Miksuj je przez chwilę, a potem przełóż na stolnicę lub blat i zagnieć ciasto.
  3. Wyrobione, elastyczne ciasto schładzaj w lodówce przez 15 minut. Potem podziel je na trzy części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła o średnicy około 30 cm, dobrze podsypując blat mąką.
  4. Każde koło podziel na około 12 trójkątów. Na najszerszym brzegu każdego z nich nakładaj pół łyżeczki konfitur i zwijaj trójkąt w kierunku jego wierzchołka, zaginając jednocześnie boki na kształt rogala.
  5. Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
  6. Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Wystudzone rogaliki posypać delikatnie cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także