Przetestowałam trzy metody na oddzielenie żółtek od białek. Efekt jednej z nich totalnie mnie zaskoczył

Nie znosisz oddzielać białek od żółtek w tradycyjny sposób? Okazuje się, że dla tradycyjnej metody można znaleźć ciekawe alternatywy. Tylko czy są skuteczne? Postanowiłam to sprawdzić.

A ty, w jaki sposób oddzielasz białka od żółtek?A ty, w jaki sposób oddzielasz białka od żółtek?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Praca z jajkami w kuchni to podstawa. W końcu używamy ich zarówno do przygotowania smacznych dań, jak i domowych wypieków. Bardzo często, zanim użyjemy jajka do przepisu, musimy najpierw podzielić żółtko od białka. 

I choć z pozoru to zadanie nie wydaje się skomplikowane, kiedy przychodzi do praktyki, bywa różnie. Skorupka jajka ląduje nam w misce, do białka jakimś cudem dostaje się trochę żółtka lub białko, zamiast trafić do miski, jest dosłownie wszędzie, tylko nie w naczyniu. Czy można temu jakoś zaradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z 4 składników robię genialną przekąskę na ciepło. Znika w mgnieniu oka

Domowe patenty na oddzielenie żółtek od białek

Jestem ogromną miłośniczką domowych wypieków i nie wyobrażam sobie upieczenia idealnego biszkoptu bez oddzielenia żółtek od białek. Dlatego też postanowiłam przetestować alternatywne metody tej kulinarnej czynności. Wiele z takich rozwiązań bez problemu można znaleźć w internecie. Tylko czy one naprawdę działają? A jeśli tak, który z patentów jest najlepszy? 

Po małych poszukiwaniach wytypowałam trzy najpopularniejsze metody oddzielania żółtek od białek. Pierwsza z nich zakładała użycie łyżki z cedzakiem, druga kuchennego lejka, a trzecia plastikowej butelki. 

Przetestowałam trzy różne metody
Przetestowałam trzy różne metody © Archiwum Własne | Pyszności

Tego się nie spodziewałam

Choć wszystkie metody okazały się skuteczne, to muszę podkreślić, że trik z plastikową butelką okazał się najszybszy. W tym przypadku musiałam jedynie przyłożyć butelkę bezpośrednio do żółtka, które znajdowało się w jednej misce z białkiem i delikatnie ją nacisnąć. Po lekkim poluzowaniu nacisku żółtko bez większego problemu znalazło się w butelce. Byłam w prawdziwym szoku, bo początkowo obstawiałam, że to właśnie ta metoda okaże się totalną klapą. A tu proszę takie zaskoczenie!

Na drugim miejscu ulokowałabym trik z kuchennym lejkiem. W tym przypadku, żeby przyśpieszyć proces oddzielenia żółtka od białka, musiałam delikatnie kręcić lejkiem dookoła. Finalnie zostało w nim samo żółtko, a białko spłynęło do szklanki. 

Najdłuższą i najbardziej absorbującą metodą okazała się sztuczka z łyżką z cedzakiem. Po rozbiciu jajka na łyżce, pomimo małych otworów w kuchennym gadżecie, białko spływało bardzo powoli. Aby przyśpieszyć ten proces, wzięłam do ręki małą łyżeczkę i zaczęłam dociskać białko, aby szybciej wylądowało w miseczce. Misja zakończyła się sukcesem, ale nie była to szybka akcja. 

Podsumowując, sprawdziły się wszystkie metody. Co nie zmienia faktu, że moje serce skradł przede wszystkim patent z butelką. A ty masz swojego faworyta?

Marzena Pęcak (ps. Frania), dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟