Przetestowałam trzy metody na oddzielenie żółtek od białek. Efekt jednej z nich totalnie mnie zaskoczył

Nie znosisz oddzielać białek od żółtek w tradycyjny sposób? Okazuje się, że dla tradycyjnej metody można znaleźć ciekawe alternatywy. Tylko czy są skuteczne? Postanowiłam to sprawdzić.

A ty, w jaki sposób oddzielasz białka od żółtek?A ty, w jaki sposób oddzielasz białka od żółtek?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Praca z jajkami w kuchni to podstawa. W końcu używamy ich zarówno do przygotowania smacznych dań, jak i domowych wypieków. Bardzo często, zanim użyjemy jajka do przepisu, musimy najpierw podzielić żółtko od białka. 

I choć z pozoru to zadanie nie wydaje się skomplikowane, kiedy przychodzi do praktyki, bywa różnie. Skorupka jajka ląduje nam w misce, do białka jakimś cudem dostaje się trochę żółtka lub białko, zamiast trafić do miski, jest dosłownie wszędzie, tylko nie w naczyniu. Czy można temu jakoś zaradzić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z 4 składników robię genialną przekąskę na ciepło. Znika w mgnieniu oka

Domowe patenty na oddzielenie żółtek od białek

Jestem ogromną miłośniczką domowych wypieków i nie wyobrażam sobie upieczenia idealnego biszkoptu bez oddzielenia żółtek od białek. Dlatego też postanowiłam przetestować alternatywne metody tej kulinarnej czynności. Wiele z takich rozwiązań bez problemu można znaleźć w internecie. Tylko czy one naprawdę działają? A jeśli tak, który z patentów jest najlepszy? 

Po małych poszukiwaniach wytypowałam trzy najpopularniejsze metody oddzielania żółtek od białek. Pierwsza z nich zakładała użycie łyżki z cedzakiem, druga kuchennego lejka, a trzecia plastikowej butelki. 

Przetestowałam trzy różne metody
Przetestowałam trzy różne metody © Archiwum Własne | Pyszności

Tego się nie spodziewałam

Choć wszystkie metody okazały się skuteczne, to muszę podkreślić, że trik z plastikową butelką okazał się najszybszy. W tym przypadku musiałam jedynie przyłożyć butelkę bezpośrednio do żółtka, które znajdowało się w jednej misce z białkiem i delikatnie ją nacisnąć. Po lekkim poluzowaniu nacisku żółtko bez większego problemu znalazło się w butelce. Byłam w prawdziwym szoku, bo początkowo obstawiałam, że to właśnie ta metoda okaże się totalną klapą. A tu proszę takie zaskoczenie!

Na drugim miejscu ulokowałabym trik z kuchennym lejkiem. W tym przypadku, żeby przyśpieszyć proces oddzielenia żółtka od białka, musiałam delikatnie kręcić lejkiem dookoła. Finalnie zostało w nim samo żółtko, a białko spłynęło do szklanki. 

Najdłuższą i najbardziej absorbującą metodą okazała się sztuczka z łyżką z cedzakiem. Po rozbiciu jajka na łyżce, pomimo małych otworów w kuchennym gadżecie, białko spływało bardzo powoli. Aby przyśpieszyć ten proces, wzięłam do ręki małą łyżeczkę i zaczęłam dociskać białko, aby szybciej wylądowało w miseczce. Misja zakończyła się sukcesem, ale nie była to szybka akcja. 

Podsumowując, sprawdziły się wszystkie metody. Co nie zmienia faktu, że moje serce skradł przede wszystkim patent z butelką. A ty masz swojego faworyta?

Marzena Pęcak (ps. Frania), dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę