Wokół żółtka pojawiła się sina obwódka? Większość nie wie, co oznacza

Czy zdarzyło ci się kiedykolwiek ugotować jajko, obrać je i zauważyć siną obwódkę wokół żółtka? Zastanawiałeś się, czy takie jajko jest bezpieczne do spożycia? Niewiele osób wie, co jest przyczyną takiego zjawiska i co ono oznacza.

Sine jajka  - PysznościSine jajka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sal61
Ewa Malinowska

Jajka na twardo to potrawa, którą Polacy uwielbiają i to nie tylko od święta. Czasami jednak, po ugotowaniu i przekrojeniu jajka, zaskakuje nas mała niespodzianka - nieestetyczna szara lub zielona otoczka wokół żółtka. Wiele osób, błędnie, interpretuje to jako oznakę, że jajko jest zepsute. Nic bardziej mylnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Skąd bierze się sina obwódka jajka?

Powodem pojawienia się nieestetycznej obwódki jest zbyt długie gotowanie. Jeśli gotujemy jaja dłużej niż 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której z żółtka wytrącają się siarka i żelazo. Te dwa pierwiastki tworzą związek chemiczny, siarczek żelaza, który charakteryzuje się właśnie sinym kolorem.

gotowanie jajek
gotowanie jajek © Adobe Stock

Dlatego, jeśli zauważysz taką obwódkę, nie musisz się obawiać - możesz bezpiecznie zjeść takie jajko. Zmiana koloru jest jedynie defektem estetycznym, który może wpływać na doznania wizualne, ale nie wpływa w żaden sposób na smak i nie jest szkodliwy dla zdrowia.

Ile gotować jajka na twardo?

Długie gotowanie, poza zmianą koloru, ma jeszcze jeden minus — prowadzi do utraty wartości odżywczych. Jeśli jednak nie jesteś fanem jaj na miękko lub półmiękko, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś jadł je jak do tej pory. Jajka na twardo powinny gotować się 7-8 minut od momentu zagotowania wody. Dzięki temu żółtko zostanie słonecznie żółte. Po ugotowaniu zalej jaja zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Perfekcyjnie ugotowane jajka na twardo to ozdoba świątecznego stołu
Perfekcyjnie ugotowane jajka na twardo to ozdoba świątecznego stołu © 123RF

Podczas gotowania jajka, do garnka możesz dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Ten prosty trick ułatwi ci później usuwanie skorupki. Podobnie zadziała dodana do wody soda oczyszczona. Po ugotowaniu uderz jajko lekko o brzeg garnka lub kuchenny blat, aby skorupka nieco popękała. Gdy jajka przestygną, możesz zabrać się za obieranie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"