Te cukierki to słodki powrót do dzieciństwa. Były hitem szkolnych sklepików

Sklejały buzie i zapewniały porządną dawkę cukru naszemu organizmowi. Mordklejki to słodkie cukierki, które w sklepiku szkolnym robiły prawdziwą furorę. Smak kultowych ciągutek możesz odtworzyć w swoim domu. Potrzebujesz do tego zaledwie czterech prostych składników.

Mordoklejki - PysznościMordoklejki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | tvirbickis
Ewa Malinowska

Mordoklejka to kultowy słodycz, który z pewnością pamięta wiele osób z pokolenia lat 80. i 90. Te ciągnące się cukierki, dostępne również w formie podłużnych batoników, był hitem szkolnego sklepiku i osiedlowych placów zabaw. Chociaż teraz półki aż uginają się pod wyborem różnych słodkości, to warto przypomnieć sobie uwielbiany smak z dzieciństwa. Do odbycia sentymentalnej podróży potrzebujesz zaledwie kilka prostych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Mordoklejki jak za dawnych lat

Przygotowanie mordoklejki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w garnku i podgrzewać je na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze charakterystycznej ciągnącej się konsystencji. Brzmi prosto, smakuje nieziemsko - czy może być lepiej?

Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa
Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa © Pexels | azerbaijan_stockers

Moja mama śmiała się zawsze, że mordoklejki to jej przepis na chwilę spokoju. I jest w tym sporo prawdy, bo zajęte ciumkaniem cukierków dzieci zachowują się wtedy aż nader cicho.

Składniki:

  • 140 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 50 g masła,
  • 500 g masy krówkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rondelek i wlej do niego masę krówkową.
  2. Ustaw palnik na minimalną moc i dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Całość podgrzewaj, mieszając co chwilę.
  3. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wcześniej smarując ją odrobiną masła.
  5. Wyłóż masę i wyrównaj jej brzeg przy użyciu długiego noża.
  6. Poczekaj, aż masa całkowicie ostygnie, a następnie włóż ją do lodówki.
  7. Pozostaw ją tam na kilka godzin, a później pokrój w kostki.

Do masy na mordoklejki możesz dodać również kakao, które dodatkowo zabarwi całość. Mordoklejki to idealny pomysł na słodką przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟