PrzepisSłodkościTe cukierki to słodki powrót do dzieciństwa. Były hitem szkolnych sklepików

Te cukierki to słodki powrót do dzieciństwa. Były hitem szkolnych sklepików

Mordoklejki - Pyszności
Mordoklejki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | tvirbickis
19.02.2024 11:13, aktualizacja: 19.03.2024 11:24

Sklejały buzie i zapewniały porządną dawkę cukru naszemu organizmowi. Mordklejki to słodkie cukierki, które w sklepiku szkolnym robiły prawdziwą furorę. Smak kultowych ciągutek możesz odtworzyć w swoim domu. Potrzebujesz do tego zaledwie czterech prostych składników.

Mordoklejka to kultowy słodycz, który z pewnością pamięta wiele osób z pokolenia lat 80. i 90. Te ciągnące się cukierki, dostępne również w formie podłużnych batoników, był hitem szkolnego sklepiku i osiedlowych placów zabaw. Chociaż teraz półki aż uginają się pod wyborem różnych słodkości, to warto przypomnieć sobie uwielbiany smak z dzieciństwa. Do odbycia sentymentalnej podróży potrzebujesz zaledwie kilka prostych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mordoklejki jak za dawnych lat

Przygotowanie mordoklejki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w garnku i podgrzewać je na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze charakterystycznej ciągnącej się konsystencji. Brzmi prosto, smakuje nieziemsko - czy może być lepiej?

Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa
Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa © Pexels | azerbaijan_stockers

Moja mama śmiała się zawsze, że mordoklejki to jej przepis na chwilę spokoju. I jest w tym sporo prawdy, bo zajęte ciumkaniem cukierków dzieci zachowują się wtedy aż nader cicho.

Składniki:

  • 140 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 50 g masła,
  • 500 g masy krówkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rondelek i wlej do niego masę krówkową.
  2. Ustaw palnik na minimalną moc i dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Całość podgrzewaj, mieszając co chwilę.
  3. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wcześniej smarując ją odrobiną masła.
  5. Wyłóż masę i wyrównaj jej brzeg przy użyciu długiego noża.
  6. Poczekaj, aż masa całkowicie ostygnie, a następnie włóż ją do lodówki.
  7. Pozostaw ją tam na kilka godzin, a później pokrój w kostki.

Do masy na mordoklejki możesz dodać również kakao, które dodatkowo zabarwi całość. Mordoklejki to idealny pomysł na słodką przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także