Te cukierki to słodki powrót do dzieciństwa. Były hitem szkolnych sklepików

Sklejały buzie i zapewniały porządną dawkę cukru naszemu organizmowi. Mordklejki to słodkie cukierki, które w sklepiku szkolnym robiły prawdziwą furorę. Smak kultowych ciągutek możesz odtworzyć w swoim domu. Potrzebujesz do tego zaledwie czterech prostych składników.

Mordoklejki - PysznościMordoklejki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | tvirbickis
Ewa Malinowska

Mordoklejka to kultowy słodycz, który z pewnością pamięta wiele osób z pokolenia lat 80. i 90. Te ciągnące się cukierki, dostępne również w formie podłużnych batoników, był hitem szkolnego sklepiku i osiedlowych placów zabaw. Chociaż teraz półki aż uginają się pod wyborem różnych słodkości, to warto przypomnieć sobie uwielbiany smak z dzieciństwa. Do odbycia sentymentalnej podróży potrzebujesz zaledwie kilka prostych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Mordoklejki jak za dawnych lat

Przygotowanie mordoklejki jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w garnku i podgrzewać je na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze charakterystycznej ciągnącej się konsystencji. Brzmi prosto, smakuje nieziemsko - czy może być lepiej?

Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa
Krówki mordoklejki to przysmak dzieciństwa © Pexels | azerbaijan_stockers

Moja mama śmiała się zawsze, że mordoklejki to jej przepis na chwilę spokoju. I jest w tym sporo prawdy, bo zajęte ciumkaniem cukierków dzieci zachowują się wtedy aż nader cicho.

Składniki:

  • 140 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 50 g masła,
  • 500 g masy krówkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rondelek i wlej do niego masę krówkową.
  2. Ustaw palnik na minimalną moc i dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Całość podgrzewaj, mieszając co chwilę.
  3. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wcześniej smarując ją odrobiną masła.
  5. Wyłóż masę i wyrównaj jej brzeg przy użyciu długiego noża.
  6. Poczekaj, aż masa całkowicie ostygnie, a następnie włóż ją do lodówki.
  7. Pozostaw ją tam na kilka godzin, a później pokrój w kostki.

Do masy na mordoklejki możesz dodać również kakao, które dodatkowo zabarwi całość. Mordoklejki to idealny pomysł na słodką przekąskę, która z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy