Królowała w peerelowskich kawiarniach. Klasyczny przepis na najlepszą wuzetkę

Wuzetka dawniej obowiązkowo znajdowała się w menu każdej szanującej się kawiarni. Dziś przepis pokryła cienka warstwa kurzu i najwyższa pora przypomnieć sobie ciastko, które w PRL-u pokochali niemal wszyscy warszawiacy, stając się przy tym symbolem stolicy.

Wuzetka - PysznościWuzetka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PX Media
Ewa Malinowska

Bazą jest kakaowy, miękki biszkopt, przełożony bitą śmietaną i dodatkowo udekorowany czekoladową polewą. W czasach, gdy oferta różnych ciast i deserów z całego świata jest naprawdę ogromna, wuzetka odeszła nieco w cień. Czas jednak przywrócić jej dawny blask, bo smakuje po prostu nieziemsko. Przepis jest nieco czasochłonny, ale przy tym naprawdę prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Skąd wzięła się wuzetka?

Mówi się, że nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, przecinającej Stare Miasto od połowy XX wieku. Budowa trasy była jedną z największych inwestycji tamtych czasów, a wuzetka miała być słodkim hołdem dla dźwigającej się z gruzów stolicy oraz robotników, którzy pracowali przy budowie. Deser miał być nawet serwowany w kawiarni znajdującej się w pobliżu trasy W-Z.

Druga teoria skupia się na fonetycznym przekształceniu skrótowca WZK, używanego przez gospodynie. Skrót ten oznaczał "wypiek z czekoladą i kremem" lub "wypiek z kremem", a panie dla uproszczenia skróciły go do WZ, co z czasem przekształciło się w "wuzetkę".

Wuzetka
Wuzetka © Adobe Stock

Bez względu na to, która teoria jest prawdziwa, wuzetka wciąż urzeka swoim ponadczasowym charakterem. Połączenie biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i pomady czekoladowej tworzy słodki, kremowy smak, który zachwyca pokolenia.

Wuzetka - jak ją zrobić?

To nie tylko pyszne ciasto, ale też słodki kawałek powojennej historii Polski, z której możemy być dumni. Warto nie tylko skusić się na nią w cukierni, ale również przygotować w swoim domu.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny lub opakowanie śmietan fix,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.

Poncz:

  • 100 ml mocnej, czarnej herbaty,
  • sok z połowy cytryny.

Polewa:

  • 100 g czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  2. Do piany z białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  3. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
  5. Wlej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  6. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i dalej miksuj.
  7. Rozpuść żelatynę lub śmietan fix i dodaj do kremu. Dokładnie zmiksuj.
  8. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrój na dwie części.
  9. Nasącz jedną część ponczem przygotowanym z przestudzonej herbaty z sokiem z cytryny.
  10. Posmaruj powidłami śliwkowymi i rozłóż krem. Przykryj drugą częścią biszkoptu i nasącz ponczem.
  11. Przygotuj polewę: podgrzej mleko, dodaj żelatynę i czekoladę. Dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  12. Polej ciasto polewą i udekoruj według uznania.

Wuzetkę włóż do lodówki i schładzaj do czasu zastygnięcia polewy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy