Rogaliki jak z PRL-u. Dodaj do ciasta 2 łyżki, a będą jak świeże kilka dni

Pamiętasz smak rogalików z marmoladą z dzieciństwa? Puszyste, miękkie i pyszne, nawet po kilku dniach od upieczenia. Sekret tkwi w prostym dodatku do ciasta.

Rogaliki jak z PRL-u. Dodaj do ciasta 2 łyżki, a będą jak świeże kilka dniRogaliki jak z PRL-u. Dodaj do ciasta 2 łyżki, a będą jak świeże kilka dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wspominanie dzieciństwa często towarzyszy nam w kuchni, zwłaszcza gdy chodzi o ulubione smaki z przeszłości. Rogaliki z marmoladą są jednym z tych klasyków, które kojarzą się z ciepłymi chwilami i aromatem świeżo upieczonego ciasta. Ale czy wiesz, że istnieje sposób, aby zachować ich świeżość na kilka dni? Oto prosty przepis na rogale, które pozostaną miękkie i wilgotne dłużej niż zwykle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

Sekret długiej świeżości rogalików

Pozornie zwykłe ciasto drożdżowe może zaskoczyć swoją trwałością, jeśli dodasz do niego specjalny składnik. Podczas wyrabiania ciasta, wystarczy wlać dwie łyżki oleju. Ten prosty trik sprawi, że rogale zachowają swoją wilgotność nawet przez kilka dni. Dzięki temu będą równie smaczne, co świeżo upieczone.

Przepis na rogaliki jak za dawnych lat

Przepis na te rogaliki jest prosty i bazuje na podstawowych składnikach: mące, drożdżach, mleku, jajkach, cukrze, maśle i marmoladzie. Wyrabianie ciasta wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego wart.

Składniki:

  • 500 g tortowej mąki pszennej,
  • 11 g suchych drożdży instant,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtk,a
  • 60 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szczypta soli,
  • ulubiona marmolada, dżem lub powidła do nadzienia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodaj ciepłe mleko, jajko i roztopione masło. Zaczynaj wyrabiać ciasto, stopniowo dodając olej. Wyrabiaj około 20 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  2. Owiń kulę ciasta folią spożywczą i odstaw na około 1-1,5 godziny, aby podrosło.
  3. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj jedną część na placek o grubości 2-3 mm i pokrój na trójkąty. Nałóż na każdy trójkąt łyżeczkę marmolady, a następnie zwiń w kształt rogalika.
  4. Pozostaw rogale do wyrośnięcia na około 25 minut, a następnie posmaruj je rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż się zrumienią.
  6. Podawaj rogale posypane cukrem pudrem lub polane domowym lukrem.

Dzięki temu prostemu trikowi, rogale z marmoladą zachowają swoją świeżość na dłużej, a ty będziesz mógł cieszyć się ich pysznym smakiem nawet przez kilka dni po upieczeniu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku