Kuzyn dorsza, a tańszy i pyszny. Polacy omijają tę rybę szerokim łukiem
09.02.2024 15:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dorsz, łosoś, śledź, makrela czy pstrąg to ryby, które często pojawiają się na naszych stołach. Zapominamy, że morza i jeziora obfitują w dziesiątki równie smacznych, ale zdrowych ryb. Czas je odczarować.
Smaczne, zdrowe, niskokaloryczne. Pełne białka i nienasyconych tłuszczów z grupy omega. Tak, chodzi o ryby. Dietetycy zalecają, aby jeść je co najmniej 3 razy w tygodniu. Wielu z nas trzyma się tej zasady. Zajadamy się dorszem, łososiem, halibutem, makrelą czy śledziem.
Nie powinniśmy się ograniczać. W sklepach znajdziesz mnóstwo ryb, które są równie smaczne i wartościowe, a do tego o połowę tańszę. Jedną z nich jest mintaj, który przez wiele lat był owiany złą sławą. Czas go odczarować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta ryba to daleki kuzyn dorsza. Kosztuje o połowę mniej, a jest równie wartościowa
Mintaj to ryba z rodziny dorszowatych. Mięso mintaja jest niskokaloryczne i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzony do złudzenia przypomina popularnego dorsza, jednak w odróżnieniu od swojego kuzyna, jest znacznie tańszy. Kosztuje ok. 28 zł za kilogram.
Ryba naturalnie występuje na terenie Oceanu Spokojnego, dlatego też jest tak popularna w Stanach Zjednoczonych. Panierowany mintaj to główny składnik Filet-O-Fish, który jest serwowany w sieci McDonald's. W Polsce możemy dostać ją w formie mrożonki lub paluszków rybnych.
Mintaj jest równie wartościowy co dorsz. W 150 g ryby znajduje się zaledwie 138 kcal, a także 29 g białka i 0,66 g nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowego. To nie koniec dobroci. Mintaj obfituje w witaminy B, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, a także ułatwiają koncentrację.
Jak wykorzystać mintaja w kuchni?
Mięso mintaja jest chude i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzone jest miękkie, soczyste i kruche. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Rybę można dodać do zupy, curry czy zapiekanki lub obtoczyć ją w panierce i usmażyć. Pamiętaj jednak, że smażona ryba jest o wiele bardziej kaloryczna niż ta ugotowana czy upieczona. Jeśli jesteś na diecie niskokalorycznej, ugotuj ją na parze wraz z bukietem warzyw.
Kupując mintaja, zwróć uwagę na pochodzenie ryby. Wybieraj tylko te, które pochodzą ze zrównoważonych połowów. Na opakowaniu powinien znajdować się certyfikat MSC. Będziesz mieć pewność, że w mięsie nie ma rtęci czy szkodliwych zanieczyszczeń, a ryby hodowane są w odpowiednich warunkach.