Kuzyn dorsza, a tańszy i pyszny. Polacy omijają tę rybę szerokim łukiem

Dorsz, łosoś, śledź, makrela czy pstrąg to ryby, które często pojawiają się na naszych stołach. Zapominamy, że morza i jeziora obfitują w dziesiątki równie smacznych, ale zdrowych ryb. Czas je odczarować.

Mintaj — daleki kuzyn dorsza.Mintaj — daleki kuzyn dorsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk

Smaczne, zdrowe, niskokaloryczne. Pełne białka i nienasyconych tłuszczów z grupy omega. Tak, chodzi o ryby. Dietetycy zalecają, aby jeść je co najmniej 3 razy w tygodniu. Wielu z nas trzyma się tej zasady. Zajadamy się dorszem, łososiem, halibutem, makrelą czy śledziem.

Nie powinniśmy się ograniczać. W sklepach znajdziesz mnóstwo ryb, które są równie smaczne i wartościowe, a do tego o połowę tańszę. Jedną z nich jest mintaj, który przez wiele lat był owiany złą sławą. Czas go odczarować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Ta ryba to daleki kuzyn dorsza. Kosztuje o połowę mniej, a jest równie wartościowa

Mintaj to ryba z rodziny dorszowatych. Mięso mintaja jest niskokaloryczne i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzony do złudzenia przypomina popularnego dorsza, jednak w odróżnieniu od swojego kuzyna, jest znacznie tańszy. Kosztuje ok. 28 zł za kilogram.

Ryba naturalnie występuje na terenie Oceanu Spokojnego, dlatego też jest tak popularna w Stanach Zjednoczonych. Panierowany mintaj to główny składnik Filet-O-Fish, który jest serwowany w sieci McDonald's. W Polsce możemy dostać ją w formie mrożonki lub paluszków rybnych.

Mintaj jest równie wartościowy co dorsz. W 150 g ryby znajduje się zaledwie 138 kcal, a także 29 g białka i 0,66 g nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowego. To nie koniec dobroci. Mintaj obfituje w witaminy B, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, a także ułatwiają koncentrację.

Jak wykorzystać mintaja w kuchni?

Mięso mintaja jest chude i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzone jest miękkie, soczyste i kruche. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Rybę można dodać do zupy, curry czy zapiekanki lub obtoczyć ją w panierce i usmażyć. Pamiętaj jednak, że smażona ryba jest o wiele bardziej kaloryczna niż ta ugotowana czy upieczona. Jeśli jesteś na diecie niskokalorycznej, ugotuj ją na parze wraz z bukietem warzyw.

Kupując mintaja, zwróć uwagę na pochodzenie ryby. Wybieraj tylko te, które pochodzą ze zrównoważonych połowów. Na opakowaniu powinien znajdować się certyfikat MSC. Będziesz mieć pewność, że w mięsie nie ma rtęci czy szkodliwych zanieczyszczeń, a ryby hodowane są w odpowiednich warunkach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa