Kuzyn dorsza, a tańszy i pyszny. Polacy omijają tę rybę szerokim łukiem

Dorsz, łosoś, śledź, makrela czy pstrąg to ryby, które często pojawiają się na naszych stołach. Zapominamy, że morza i jeziora obfitują w dziesiątki równie smacznych, ale zdrowych ryb. Czas je odczarować.

Mintaj — daleki kuzyn dorsza.Mintaj — daleki kuzyn dorsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk

Smaczne, zdrowe, niskokaloryczne. Pełne białka i nienasyconych tłuszczów z grupy omega. Tak, chodzi o ryby. Dietetycy zalecają, aby jeść je co najmniej 3 razy w tygodniu. Wielu z nas trzyma się tej zasady. Zajadamy się dorszem, łososiem, halibutem, makrelą czy śledziem.

Nie powinniśmy się ograniczać. W sklepach znajdziesz mnóstwo ryb, które są równie smaczne i wartościowe, a do tego o połowę tańszę. Jedną z nich jest mintaj, który przez wiele lat był owiany złą sławą. Czas go odczarować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Ta ryba to daleki kuzyn dorsza. Kosztuje o połowę mniej, a jest równie wartościowa

Mintaj to ryba z rodziny dorszowatych. Mięso mintaja jest niskokaloryczne i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzony do złudzenia przypomina popularnego dorsza, jednak w odróżnieniu od swojego kuzyna, jest znacznie tańszy. Kosztuje ok. 28 zł za kilogram.

Ryba naturalnie występuje na terenie Oceanu Spokojnego, dlatego też jest tak popularna w Stanach Zjednoczonych. Panierowany mintaj to główny składnik Filet-O-Fish, który jest serwowany w sieci McDonald's. W Polsce możemy dostać ją w formie mrożonki lub paluszków rybnych.

Mintaj jest równie wartościowy co dorsz. W 150 g ryby znajduje się zaledwie 138 kcal, a także 29 g białka i 0,66 g nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowego. To nie koniec dobroci. Mintaj obfituje w witaminy B, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, a także ułatwiają koncentrację.

Jak wykorzystać mintaja w kuchni?

Mięso mintaja jest chude i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzone jest miękkie, soczyste i kruche. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Rybę można dodać do zupy, curry czy zapiekanki lub obtoczyć ją w panierce i usmażyć. Pamiętaj jednak, że smażona ryba jest o wiele bardziej kaloryczna niż ta ugotowana czy upieczona. Jeśli jesteś na diecie niskokalorycznej, ugotuj ją na parze wraz z bukietem warzyw.

Kupując mintaja, zwróć uwagę na pochodzenie ryby. Wybieraj tylko te, które pochodzą ze zrównoważonych połowów. Na opakowaniu powinien znajdować się certyfikat MSC. Będziesz mieć pewność, że w mięsie nie ma rtęci czy szkodliwych zanieczyszczeń, a ryby hodowane są w odpowiednich warunkach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥