PoradyKuzyn dorsza, a tańszy i pyszny. Polacy omijają tę rybę szerokim łukiem

Kuzyn dorsza, a tańszy i pyszny. Polacy omijają tę rybę szerokim łukiem

Mintaj — daleki kuzyn dorsza.
Mintaj — daleki kuzyn dorsza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Joanna Tkaczuk
09.02.2024 15:23

Dorsz, łosoś, śledź, makrela czy pstrąg to ryby, które często pojawiają się na naszych stołach. Zapominamy, że morza i jeziora obfitują w dziesiątki równie smacznych, ale zdrowych ryb. Czas je odczarować.

Smaczne, zdrowe, niskokaloryczne. Pełne białka i nienasyconych tłuszczów z grupy omega. Tak, chodzi o ryby. Dietetycy zalecają, aby jeść je co najmniej 3 razy w tygodniu. Wielu z nas trzyma się tej zasady. Zajadamy się dorszem, łososiem, halibutem, makrelą czy śledziem.

Nie powinniśmy się ograniczać. W sklepach znajdziesz mnóstwo ryb, które są równie smaczne i wartościowe, a do tego o połowę tańszę. Jedną z nich jest mintaj, który przez wiele lat był owiany złą sławą. Czas go odczarować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta ryba to daleki kuzyn dorsza. Kosztuje o połowę mniej, a jest równie wartościowa

Mintaj to ryba z rodziny dorszowatych. Mięso mintaja jest niskokaloryczne i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzony do złudzenia przypomina popularnego dorsza, jednak w odróżnieniu od swojego kuzyna, jest znacznie tańszy. Kosztuje ok. 28 zł za kilogram.

Ryba naturalnie występuje na terenie Oceanu Spokojnego, dlatego też jest tak popularna w Stanach Zjednoczonych. Panierowany mintaj to główny składnik Filet-O-Fish, który jest serwowany w sieci McDonald's. W Polsce możemy dostać ją w formie mrożonki lub paluszków rybnych.

Mintaj jest równie wartościowy co dorsz. W 150 g ryby znajduje się zaledwie 138 kcal, a także 29 g białka i 0,66 g nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego i nerwowego. To nie koniec dobroci. Mintaj obfituje w witaminy B, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, a także ułatwiają koncentrację.

Jak wykorzystać mintaja w kuchni?

Mięso mintaja jest chude i bogate w białko. Odpowiednio przyrządzone jest miękkie, soczyste i kruche. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Rybę można dodać do zupy, curry czy zapiekanki lub obtoczyć ją w panierce i usmażyć. Pamiętaj jednak, że smażona ryba jest o wiele bardziej kaloryczna niż ta ugotowana czy upieczona. Jeśli jesteś na diecie niskokalorycznej, ugotuj ją na parze wraz z bukietem warzyw.

Kupując mintaja, zwróć uwagę na pochodzenie ryby. Wybieraj tylko te, które pochodzą ze zrównoważonych połowów. Na opakowaniu powinien znajdować się certyfikat MSC. Będziesz mieć pewność, że w mięsie nie ma rtęci czy szkodliwych zanieczyszczeń, a ryby hodowane są w odpowiednich warunkach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także