PrzepisPrzekąskiBabciny patent na aksamitne powidła śliwkowe. Wystarczy dodać jeden produkt

Babciny patent na aksamitne powidła śliwkowe. Wystarczy dodać jeden produkt

Powidła śliwkowe o aksamitnej konsystencji zapewni jeden dodatkowy składnik
Powidła śliwkowe o aksamitnej konsystencji zapewni jeden dodatkowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.10.2023 16:42

Po przeczytaniu tego artykułu i zastosowaniu zamieszczonej w nim porady już nigdy nie przyrządzisz powideł śliwkowych w innych sposób. Aksamitna konsystencja, trudna do opisania delikatność i boski smak przemawiają za tym, by ten babciny patent zajął wysokie miejsce w rankingu naszych ulubionych trików kulinarnych.

Intensywny fiolet mieniący się wśród liści drzew świadczy o tym, że przyszedł czas na utęsknione zbiory śliwek. Ten czas mamy już za sobą. Teraz należy odpowiedzieć sobie na pytanie, co przyrządzić z tych pysznych i zdrowych owoców. Ciasta? No pewnie, kochamy je miłością szczerą i niezachwianą. Kompot? Bez niego dzieciaki mogą wszcząć w domu bunt. A może powidła? Jak najbardziej! I to właśnie tą ostatnią propozycją chcemy się dzisiaj zająć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne przygotowanie powideł śliwkowych opiera się na dwóch podstawowych produktach: owocach i cukrze. Spokojnie, nie zamierzamy wykreślać żadnego z tych składników. Proponujemy jednak, że do tej zgranej paczki dołączyło jeszcze... masło!

Jak się okazuje, powidła śliwkowe z masłem stają się cudownie delikatne, rozpływające w ustach, wprost aksamitne. Nie, tego nie da się opisać słowami — po prostu musisz spróbować. Przepis, który zamieściliśmy poniżej, powinien ci w tym pomóc. Śliwki w dłoń, masło z lodówki i do dzieła! Desery, kanapki i naleśniki z powidłami nie będą przecież czekały!

Aksamitne powidła śliwkowe

Składniki:

  1. 1,5 kg śliwek np. węgierek,
  2. 200 g cukru,
  3. 80 g masła,
  4. 1 łyżka cynamonu,
  5. dwie łyżki soku z cytryny.
Wydrylowane śliwki, cukier, masło, trochę cierpliwości i powidła śliwkowe gotowe
Wydrylowane śliwki, cukier, masło, trochę cierpliwości i powidła śliwkowe gotowe© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone śliwki przekrój i wydryluj pestki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozpuść masło. Dodaj cukier, cynamon i śliwki. Smaż przez 2-3 godziny, mieszając i uważając na to, żeby nic się nie przypaliło. Owoce muszą stać się bardzo miękkie i wypuścić dużo soku.
  3. Powidła śliwkowe przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Możesz teraz je zapasteryzować. Zrób to, na przykład umieszczając zakręcone słoiki w rozgrzanym do 110 stopni piekarniku i trzymając je tam 20 minut. Teraz zapas na zimę jest już gotowy. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także