Babciny patent na aksamitne powidła śliwkowe. Wystarczy dodać jeden produkt

Po przeczytaniu tego artykułu i zastosowaniu zamieszczonej w nim porady już nigdy nie przyrządzisz powideł śliwkowych w innych sposób. Aksamitna konsystencja, trudna do opisania delikatność i boski smak przemawiają za tym, by ten babciny patent zajął wysokie miejsce w rankingu naszych ulubionych trików kulinarnych.

Powidła śliwkowe o aksamitnej konsystencji zapewni jeden dodatkowy składnikPowidła śliwkowe o aksamitnej konsystencji zapewni jeden dodatkowy składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Intensywny fiolet mieniący się wśród liści drzew świadczy o tym, że przyszedł czas na utęsknione zbiory śliwek. Ten czas mamy już za sobą. Teraz należy odpowiedzieć sobie na pytanie, co przyrządzić z tych pysznych i zdrowych owoców. Ciasta? No pewnie, kochamy je miłością szczerą i niezachwianą. Kompot? Bez niego dzieciaki mogą wszcząć w domu bunt. A może powidła? Jak najbardziej! I to właśnie tą ostatnią propozycją chcemy się dzisiaj zająć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremówka z goframi to połączenie idealne. Po prostu palce lizać!

Tradycyjne przygotowanie powideł śliwkowych opiera się na dwóch podstawowych produktach: owocach i cukrze. Spokojnie, nie zamierzamy wykreślać żadnego z tych składników. Proponujemy jednak, że do tej zgranej paczki dołączyło jeszcze... masło!

Jak się okazuje, powidła śliwkowe z masłem stają się cudownie delikatne, rozpływające w ustach, wprost aksamitne. Nie, tego nie da się opisać słowami — po prostu musisz spróbować. Przepis, który zamieściliśmy poniżej, powinien ci w tym pomóc. Śliwki w dłoń, masło z lodówki i do dzieła! Desery, kanapki i naleśniki z powidłami nie będą przecież czekały!

Aksamitne powidła śliwkowe

Składniki:

  1. 1,5 kg śliwek np. węgierek,
  2. 200 g cukru,
  3. 80 g masła,
  4. 1 łyżka cynamonu,
  5. dwie łyżki soku z cytryny.
Wydrylowane śliwki, cukier, masło, trochę cierpliwości i powidła śliwkowe gotowe
Wydrylowane śliwki, cukier, masło, trochę cierpliwości i powidła śliwkowe gotowe © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i osuszone śliwki przekrój i wydryluj pestki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozpuść masło. Dodaj cukier, cynamon i śliwki. Smaż przez 2-3 godziny, mieszając i uważając na to, żeby nic się nie przypaliło. Owoce muszą stać się bardzo miękkie i wypuścić dużo soku.
  3. Powidła śliwkowe przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Możesz teraz je zapasteryzować. Zrób to, na przykład umieszczając zakręcone słoiki w rozgrzanym do 110 stopni piekarniku i trzymając je tam 20 minut. Teraz zapas na zimę jest już gotowy. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej