Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Krówka to jedno z moich ukochanych ciast. Miękki biszkopt skrywa w sobie prostą i pyszną masę budyniową, którą dodatkowo podkręcam malinowym dżemem oraz chrupiącymi orzechami.

Ciasto krówka- PysznościCiasto krówka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Karmelowa krówka z orzechami to przepis, który sprawdzi się na wiele okazji, również tych odświętnych. W moim domu znika błyskawicznie, a w foremce zostają tylko okruszki. Dodatek malinowego dżemu świetnie przełamuje słodki smak masy budyniowej, a orzechy dodają ciekawą konsystencję.

Ciasto prezentuje się po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania przyda się odrobina cierpliwości, ale za to nie potrzeba specjalnych umiejętności cukierniczych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa krówkowa:

  • 500 ml mleka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400 g cukru,
  • 100 g masła.

Masa budyniowa:

  • 700 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo:

  • 1 dżem malinowy,
  • orzechy laskowe - garść,
  • orzechy włoskie mielone - garść.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, stopniowo pod koniec dodając również cukier, żółtka oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę przelewam do tortownicy z dnem wyłożonym papierem. Piekę przez 40 minut w 175 st. Celsjusza. Odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Przechodzę do przygotowania masy krówkowej. Do miski wlewam mleko, dodaję masło, cukier oraz cukier waniliowy i mieszam. Podgrzewam do momentu, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje.

Krok 3: Robię masę budyniową. Wlewam 200 ml mleka do proszków budyniowych i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko podgrzewam w rondelku i wlewam masę z budyniem. Cały czas mieszam do momentu, aż budyń nie zgęstnieje i odstawiam do wystudzenia.

Krok 4: Masło ubijam mikserem, dodając po łyżce przestudzonego budyniu.

Masa budyniowa- Pyszności
Masa budyniowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Przestudzony biszkopt dzielę na dwie części. Na dolnej rozprowadzam dżem malinowy (sprawdzi się też np. porzeczkowy) i połową przygotowanej masy budyniowej.

Ciasto krówka- Pyszności
Ciasto krówka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Przykrywam całość drugim biszkoptem i rozprowadzam pozostały budyń. Dodaję orzechy laskowe oraz mielone orzechy włoskie. Polewam masą krówkową i odstawiam do lodówki na całą noc lub przynajmniej 4 godziny.

Ciasto krówka- Pyszności
Ciasto krówka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Gotowe ciasto dzielę na kawałki i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Masa krówkowa- Pyszności
Masa krówkowa- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości