Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka
Krówka to jedno z moich ukochanych ciast. Miękki biszkopt skrywa w sobie prostą i pyszną masę budyniową, którą dodatkowo podkręcam malinowym dżemem oraz chrupiącymi orzechami.
02.10.2023 09:48
Karmelowa krówka z orzechami to przepis, który sprawdzi się na wiele okazji, również tych odświętnych. W moim domu znika błyskawicznie, a w foremce zostają tylko okruszki. Dodatek malinowego dżemu świetnie przełamuje słodki smak masy budyniowej, a orzechy dodają ciekawą konsystencję.
Ciasto prezentuje się po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania przyda się odrobina cierpliwości, ale za to nie potrzeba specjalnych umiejętności cukierniczych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa krówkowa:
- 500 ml mleka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 400 g cukru,
- 100 g masła.
Masa budyniowa:
- 700 ml mleka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 200 g miękkiego masła.
Dodatkowo:
- 1 dżem malinowy,
- orzechy laskowe - garść,
- orzechy włoskie mielone - garść.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, stopniowo pod koniec dodając również cukier, żółtka oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę przelewam do tortownicy z dnem wyłożonym papierem. Piekę przez 40 minut w 175 st. Celsjusza. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 2: Przechodzę do przygotowania masy krówkowej. Do miski wlewam mleko, dodaję masło, cukier oraz cukier waniliowy i mieszam. Podgrzewam do momentu, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje.
Krok 3: Robię masę budyniową. Wlewam 200 ml mleka do proszków budyniowych i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko podgrzewam w rondelku i wlewam masę z budyniem. Cały czas mieszam do momentu, aż budyń nie zgęstnieje i odstawiam do wystudzenia.
Krok 4: Masło ubijam mikserem, dodając po łyżce przestudzonego budyniu.
Krok 5: Przestudzony biszkopt dzielę na dwie części. Na dolnej rozprowadzam dżem malinowy (sprawdzi się też np. porzeczkowy) i połową przygotowanej masy budyniowej.
Krok 6: Przykrywam całość drugim biszkoptem i rozprowadzam pozostały budyń. Dodaję orzechy laskowe oraz mielone orzechy włoskie. Polewam masą krówkową i odstawiam do lodówki na całą noc lub przynajmniej 4 godziny.
Krok 7: Gotowe ciasto dzielę na kawałki i serwuję moim bliskim. Smacznego!