Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Krówka to jedno z moich ukochanych ciast. Miękki biszkopt skrywa w sobie prostą i pyszną masę budyniową, którą dodatkowo podkręcam malinowym dżemem oraz chrupiącymi orzechami.

Ciasto krówka- PysznościCiasto krówka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Karmelowa krówka z orzechami to przepis, który sprawdzi się na wiele okazji, również tych odświętnych. W moim domu znika błyskawicznie, a w foremce zostają tylko okruszki. Dodatek malinowego dżemu świetnie przełamuje słodki smak masy budyniowej, a orzechy dodają ciekawą konsystencję.

Ciasto prezentuje się po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania przyda się odrobina cierpliwości, ale za to nie potrzeba specjalnych umiejętności cukierniczych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa krówkowa:

  • 500 ml mleka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400 g cukru,
  • 100 g masła.

Masa budyniowa:

  • 700 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo:

  • 1 dżem malinowy,
  • orzechy laskowe - garść,
  • orzechy włoskie mielone - garść.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, stopniowo pod koniec dodając również cukier, żółtka oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę przelewam do tortownicy z dnem wyłożonym papierem. Piekę przez 40 minut w 175 st. Celsjusza. Odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Przechodzę do przygotowania masy krówkowej. Do miski wlewam mleko, dodaję masło, cukier oraz cukier waniliowy i mieszam. Podgrzewam do momentu, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje.

Krok 3: Robię masę budyniową. Wlewam 200 ml mleka do proszków budyniowych i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko podgrzewam w rondelku i wlewam masę z budyniem. Cały czas mieszam do momentu, aż budyń nie zgęstnieje i odstawiam do wystudzenia.

Krok 4: Masło ubijam mikserem, dodając po łyżce przestudzonego budyniu.

Masa budyniowa- Pyszności
Masa budyniowa- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Przestudzony biszkopt dzielę na dwie części. Na dolnej rozprowadzam dżem malinowy (sprawdzi się też np. porzeczkowy) i połową przygotowanej masy budyniowej.

Ciasto krówka- Pyszności
Ciasto krówka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Przykrywam całość drugim biszkoptem i rozprowadzam pozostały budyń. Dodaję orzechy laskowe oraz mielone orzechy włoskie. Polewam masą krówkową i odstawiam do lodówki na całą noc lub przynajmniej 4 godziny.

Ciasto krówka- Pyszności
Ciasto krówka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Gotowe ciasto dzielę na kawałki i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Masa krówkowa- Pyszności
Masa krówkowa- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟