WideoNajlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Najlepszy przepis na ciasto krówka z orzechową posypką i dżemem malinowym. Znika w mgnieniu oka

Krówka to jedno z moich ukochanych ciast. Miękki biszkopt skrywa w sobie prostą i pyszną masę budyniową, którą dodatkowo podkręcam malinowym dżemem oraz chrupiącymi orzechami.

Ciasto krówka- Pyszności
Ciasto krówka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

02.10.2023 09:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Karmelowa krówka z orzechami to przepis, który sprawdzi się na wiele okazji, również tych odświętnych. W moim domu znika błyskawicznie, a w foremce zostają tylko okruszki. Dodatek malinowego dżemu świetnie przełamuje słodki smak masy budyniowej, a orzechy dodają ciekawą konsystencję.

Ciasto prezentuje się po prostu bosko, a smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania przyda się odrobina cierpliwości, ale za to nie potrzeba specjalnych umiejętności cukierniczych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa krówkowa:

  • 500 ml mleka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 400 g cukru,
  • 100 g masła.

Masa budyniowa:

  • 700 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 200 g miękkiego masła.

Dodatkowo:

  • 1 dżem malinowy,
  • orzechy laskowe - garść,
  • orzechy włoskie mielone - garść.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Zaczynam od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli, stopniowo pod koniec dodając również cukier, żółtka oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę przelewam do tortownicy z dnem wyłożonym papierem. Piekę przez 40 minut w 175 st. Celsjusza. Odstawiam do wystudzenia.

Biszkopt- Pyszności
Biszkopt- Pyszności© Licencjodawca

Krok 2: Przechodzę do przygotowania masy krówkowej. Do miski wlewam mleko, dodaję masło, cukier oraz cukier waniliowy i mieszam. Podgrzewam do momentu, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje.

Krok 3: Robię masę budyniową. Wlewam 200 ml mleka do proszków budyniowych i dokładnie mieszam. Pozostałe mleko podgrzewam w rondelku i wlewam masę z budyniem. Cały czas mieszam do momentu, aż budyń nie zgęstnieje i odstawiam do wystudzenia.

Krok 4: Masło ubijam mikserem, dodając po łyżce przestudzonego budyniu.

Masa budyniowa- Pyszności
Masa budyniowa- Pyszności© Licencjodawca

Krok 5: Przestudzony biszkopt dzielę na dwie części. Na dolnej rozprowadzam dżem malinowy (sprawdzi się też np. porzeczkowy) i połową przygotowanej masy budyniowej.

Ciasto krówka- Pyszności
Ciasto krówka- Pyszności© Licencjodawca

Krok 6: Przykrywam całość drugim biszkoptem i rozprowadzam pozostały budyń. Dodaję orzechy laskowe oraz mielone orzechy włoskie. Polewam masą krówkową i odstawiam do lodówki na całą noc lub przynajmniej 4 godziny.

Ciasto krówka- Pyszności
Ciasto krówka- Pyszności© Licencjodawca

Krok 7: Gotowe ciasto dzielę na kawałki i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Masa krówkowa- Pyszności
Masa krówkowa- Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideodeser