Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę
Czego nie może zabraknąć na walentynkowej kolacji? Oczywiście pysznego i uroczego deseru. I tak się składa, że mam coś, co na pewno ci się spodoba.
12.02.2024 | aktual.: 12.02.2024 09:00
W walentynki jak przystało na święto zakochanych oprócz prezentów, spędzamy miło czas ze swoją drugą połówką. Bardzo często w romantycznych planach uwzględniona jest również kolacja przy świecach.
A skoro o takim posiłku już mowa, to po pysznym głównym daniu na stole musi pojawić się też coś słodkiego. I mam genialny przepis, który idealnie wpisuje się w walentynkowe menu. Domowe lizaki w kształcie serduszek są tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku. A kiedy już ich skosztujesz, natychmiast zakochasz się w tym niesamowitym smaku na całe życie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze walentynkowe serduszka zrobisz w mgnieniu oka. Druga połówka na pewno będzie zachwycona takim prezentem
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki kakao,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 40 ml wody,
- 40 ml oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- czerwony barwnik spożywczy.
Nadzienie do serduszek:
- 150 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki roztopionego masła.
Polewa:
- 200 g białej czekolady roztopionej,
- różowy barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, jajko, cukier, kakao, proszek do pieczenia, olej oraz wodę. Do mieszanki dodaję też barwnik spożywczy, dzięki czemu ciasto nabiera pięknego, czerwonego koloru.
Krok 2. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi. Następnie przelewam gotowy miks do formy do pieczenia. Na koniec wstawiam gotowe ciasto do mikrofalówki na 4 minuty.
Krok 3. Po upieczeniu rozdrabniam ciasto na mniejsze kawałki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Do tak przygotowanego ciasta dodaję następnie mascarpone, cukier puder oraz roztopione masło.
Krok 4. Mieszankę dzielę na mniejsze elementy, po czym z każdego takiego kawałka formuję kształt serduszka.
Krok 5. Gotowe serduszka nabijam na drewniany patyczek. Po czym zanurzam je w polewie. W tym przypadku przygotowałam dwie opcje — białą czekoladę solo oraz białą czekoladą z dodatkiem różowego barwnika, dzięki czemu ostatecznie polewa ma właśnie różowy kolor.
Krok 6. Tak przygotowane desery chłodzę przez 3 godziny w lodówce. Następnie nie zostaje już nic, jak się nimi zajadać. Smacznego!