Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

Czego nie może zabraknąć na walentynkowej kolacji? Oczywiście pysznego i uroczego deseru. I tak się składa, że mam coś, co na pewno ci się spodoba.

Z takim deserem walentynki będą niezapomnianeZ takim deserem walentynki będą niezapomniane
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

W walentynki jak przystało na święto zakochanych oprócz prezentów, spędzamy miło czas ze swoją drugą połówką. Bardzo często w romantycznych planach uwzględniona jest również kolacja przy świecach

A skoro o takim posiłku już mowa, to po pysznym głównym daniu na stole musi pojawić się też coś słodkiego. I mam genialny przepis, który idealnie wpisuje się w walentynkowe menu. Domowe lizaki w kształcie serduszek są tak piękne, że nie sposób oderwać od nich wzroku. A kiedy już ich skosztujesz, natychmiast zakochasz się w tym niesamowitym smaku na całe życie. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serduszkowe lizaki to ekspresowy przepis na walentykowy deser. Idealny na ostatnią chwilę

Urocze walentynkowe serduszka zrobisz w mgnieniu oka. Druga połówka na pewno będzie zachwycona takim prezentem

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki kakao,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 40 ml wody,
  • 40 ml oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • czerwony barwnik spożywczy.

Nadzienie do serduszek:

  • 150 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki roztopionego masła. 

Polewa: 

  • 200 g białej czekolady roztopionej,
  • różowy barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu łączę ze sobą: mąkę, jajko, cukier, kakao, proszek do pieczenia, olej oraz wodę. Do mieszanki dodaję też barwnik spożywczy, dzięki czemu ciasto nabiera pięknego, czerwonego koloru.

Ciasto nabiera czerwonych rumieńców dzięki barwnikowi
Ciasto nabiera czerwonych rumieńców dzięki barwnikowi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi. Następnie przelewam gotowy miks do formy do pieczenia. Na koniec wstawiam gotowe ciasto do mikrofalówki na 4 minuty

Czas na wizytę w mikrofalówce
Czas na wizytę w mikrofalówce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po upieczeniu rozdrabniam ciasto na mniejsze kawałki przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Do tak przygotowanego ciasta dodaję następnie mascarpone, cukier puder oraz roztopione masło. 

Następnie przygotowuję nadzienie do przyszłych lizaków
Następnie przygotowuję nadzienie do przyszłych lizaków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mieszankę dzielę na mniejsze elementy, po czym z każdego takiego kawałka formuję kształt serduszka

I mamy serduszko!
I mamy serduszko! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe serduszka nabijam na drewniany patyczek. Po czym zanurzam je w polewie. W tym przypadku przygotowałam dwie opcje — białą czekoladę solo oraz białą czekoladą z dodatkiem różowego barwnika, dzięki czemu ostatecznie polewa ma właśnie różowy kolor. 

Z polewą deser wygląda jeszcze lepiej
Z polewą deser wygląda jeszcze lepiej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowane desery chłodzę przez 3 godziny w lodówce. Następnie nie zostaje już nic, jak się nimi zajadać. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej