Weź z lodówki słoiczek i dodaj do ciasta na pierogi. Wyjdzie mięciutkie i elastyczne

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Tak naprawdę mąka, woda i sól wystarczą, by cieszyć się delikatnymi pierogami. Są jednak patenty, które ułatwiają przygotowanie miękkiego i elastycznego ciasta. Jeden z nich szczególnie zadziwia, ale... działa.

Jak zrobić idealne pierogi? Jak zrobić idealne pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Klasyczne ciasto na pierogi bazuje na trzech składnikach - wodzie, mące i soli. Tylko tyle wystarczy, by stworzyć miękkie i pyszne ciasto. Trzeba przy tym zadbać jednak o szczegóły - o odpowiedni typ mąki (450 lub 480), o to, by woda była gorąca, a samo ciasto wyrabiać energicznie przez ok. 20 minut. Znane są też patenty na ulepszenie pierogowego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi?

Wiele osób zachwala dodawanie do niego tłuszczu, najlepiej roztopionego masła. Dodatek ten sprawi, że ciasto stanie się miękkie i delikatne, a zarazem elastyczne. Inni cenią sobie pierogowe ciasto z dodatkiem jajek. Przeciwnicy tego patentu wskazują, że jajka niekorzystanie wpływają na konsystencję ciasta, sprawiając, że staje się ono twarde po ugotowaniu. Niemniej jest jeszcze jeden składnik, który pozwoli ci uzyskać miękkie i delikatne ciasto. Mowa o... majonezie.

Patent na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów
Patent na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów © Pixabay

Majonez wpływa korzystnie na konsystencję ciasta pierogowego - czyni je bardziej elastycznym i miękkim. Ponadto dodatek majonezu sprawia, że ciasto łatwiej lepi się i nie staje się zbyt suche. To m.in. dzięki temu, że majonez jest źródłem tłuszczu, który nieco "zmiękcza" pierogowe ciasto.

Pierogi przygotowane na bazie ciasta z majonezem mają też nieco inny smak - bardziej wyrazisty, podkręcony kwasowością majonezu. Po ugotowaniu zaś stają się lekkie i delikatne, rozpływające się w ustach. Musisz wypróbować ten patent.

Miękkie ciasto na pierogi z majonezem. Przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski razem z solą. Usyp z niej kopczyk, w środku zrób wgłębienie i zacznij wlewać do niego wodę. Wymieszaj składniki, w międzyczasie dodając łyżkę majonezu.
  2. Wymieszane składniki przełóż na blat i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj je do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
  3. Gotowe ciasto uformuj w kulkę i odstaw na pół godziny, by "odpoczęło". Koniecznie przykryj je miską. Możesz użyć podgrzanej miski - wówczas ciasto nie będzie "wracać" podczas wałkowania.
  4. Gotowe ciasto podziel na trzy równe części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Wytnij kółka szklanką, nadziej wedle uznania, a na końcu zlep brzegi.
  5. Gotowe pierogi przykryj, by nie wysychały. Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"