Przepis ma ponad 100 lat. Te pierogi biją na głowę nawet ruskie

Pierogi od zawsze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia i wakacjami u babci. Proste danie, za którym szalało wiele osób. Mieliśmy ruskie, z twarogiem, mięsem lub z kapustą i grzybami. Teraz mamy coś szczególnego. Poznaj wspaniały przepis na pierogi, który ma aż 100 lat.

ObrazekPierogi (zdjęcie ilustracyjne, Pixabay)
Paulina Hermann

Na jednej porcji chyba się nie skończy. Ta babcina receptura zawróci ci w głowie. Jeśli masz dość tradycyjnych pierogów (co jest dziwne, bo one nigdy się nie nudzą), to ten przepis pokochasz. Sto lat temu świecił tryumfy, więc czemu nie mogłoby być tak teraz?

Te pierogi mają 100 lat. Przestrzegajcie zasad, a wyjdą jak u babci

Już samo przygotowanie pokazuje, że znacznie różnią się one od pierogów, które znamy. W środku znajdziemy bowiem pewien składnik, który często pojawia się na śniadaniu. Są to jajka ze szczypiorkiem. To nie jest jedyna rzecz, która w tej recepturze was zaskoczy. Ciasto, które otula farsz, dzięki jednemu trikowi jest wyjątkowe. Trzeba moczyć je przez godzinę w rozpuszczonym maśle. To sprawi, że pierogi będą miały idealną konsystencję.

Myślisz, że to już wszystko? Nic bardziej mylnego! Tych pierogów nie lepimy w tradycyjny sposób. Zapomnij o tym. Zwijacie je, w taki sam sposób jak krokiety.

Obrazek
Pierogi (Wikimedia Commons)

Przygotowywanie tych pierogów to bułka z masłem

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek),
  • 600 ml wody,
  • kostka masła,
  • łyżeczka soli,
  • pęczek szczypiorku z dymką,
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Wykonanie

  1. Zacznij od przesiania mąki i połączenia jej z ciepłą wodą i solą. Wyrabiaj, aż powstanie gładka i jednolita masa. Przełóż ją do miski, zakryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
  2. Roztop masło i przełóż je do żaroodpornego naczynia.
  3. Ciasto podziel na kilkanaście części i uformuj z nich kulki. Spłaszcz je i włóż do roztopionego masła. Całość przykryj folią i odstaw na 60 minut.
  4. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj i podsmaż na oleju do miękkości. Obydwa składniki połącz ze sobą i dopraw.
  5. Ciasto na pierogi wyciągnij z naczynia z masłem. Każdy kawałek cienko rozwałkuj i połóż na niego farsz. Zwiń je jak krokiety lub gołąbki.
  6. Danie piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat