PrzepisPrzepis ma ponad 100 lat. Te pierogi biją na głowę nawet ruskie

Przepis ma ponad 100 lat. Te pierogi biją na głowę nawet ruskie

Pierogi (zdjęcie ilustracyjne, Pixabay)
Pierogi (zdjęcie ilustracyjne, Pixabay)
23.06.2023 19:10, aktualizacja: 24.06.2023 14:19

Pierogi od zawsze kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia i wakacjami u babci. Proste danie, za którym szalało wiele osób. Mieliśmy ruskie, z twarogiem, mięsem lub z kapustą i grzybami. Teraz mamy coś szczególnego. Poznaj wspaniały przepis na pierogi, który ma aż 100 lat.

Na jednej porcji chyba się nie skończy. Ta babcina receptura zawróci ci w głowie. Jeśli masz dość tradycyjnych pierogów (co jest dziwne, bo one nigdy się nie nudzą), to ten przepis pokochasz. Sto lat temu świecił tryumfy, więc czemu nie mogłoby być tak teraz?

Te pierogi mają 100 lat. Przestrzegajcie zasad, a wyjdą jak u babci

Już samo przygotowanie pokazuje, że znacznie różnią się one od pierogów, które znamy. W środku znajdziemy bowiem pewien składnik, który często pojawia się na śniadaniu. Są to jajka ze szczypiorkiem. To nie jest jedyna rzecz, która w tej recepturze was zaskoczy. Ciasto, które otula farsz, dzięki jednemu trikowi jest wyjątkowe. Trzeba moczyć je przez godzinę w rozpuszczonym maśle. To sprawi, że pierogi będą miały idealną konsystencję.

Myślisz, że to już wszystko? Nic bardziej mylnego! Tych pierogów nie lepimy w tradycyjny sposób. Zapomnij o tym. Zwijacie je, w taki sam sposób jak krokiety.

Pierogi (Wikimedia Commons)
Pierogi (Wikimedia Commons)

Przygotowywanie tych pierogów to bułka z masłem

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej (około 5 szklanek),
  • 600 ml wody,
  • kostka masła,
  • łyżeczka soli,
  • pęczek szczypiorku z dymką,
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Wykonanie

  1. Zacznij od przesiania mąki i połączenia jej z ciepłą wodą i solą. Wyrabiaj, aż powstanie gładka i jednolita masa. Przełóż ją do miski, zakryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
  2. Roztop masło i przełóż je do żaroodpornego naczynia.
  3. Ciasto podziel na kilkanaście części i uformuj z nich kulki. Spłaszcz je i włóż do roztopionego masła. Całość przykryj folią i odstaw na 60 minut.
  4. Ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj i podsmaż na oleju do miękkości. Obydwa składniki połącz ze sobą i dopraw.
  5. Ciasto na pierogi wyciągnij z naczynia z masłem. Każdy kawałek cienko rozwałkuj i połóż na niego farsz. Zwiń je jak krokiety lub gołąbki.
  6. Danie piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 35 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także