Takie pierogi lepiła moja babcia. To prawdziwa poezja smaku!

Brak pomysłu na obiad? Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po przysmak, który królował w czasach twojego dzieciństwa. Z racji, że lada chwila rozpocznie się sezon na kurki, to warto jest sięgnąć po przepis na pierogi z kurkami. Nie tylko świetnie smakują, ale ich lepienie to sama przyjemność. To danie w sam raz na wakacyjny obiad.

ObrazekPierogi z kurkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Cooking Polish
Karol Wiak

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że pierogi to kultowe danie kuchni polskiej. Jak dobrze wiesz, można je ulepić i następnie ugotować lub upiec na kilka ciekawych sposobów. Cały sekret tkwi w nadzieniu. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakiego farszu użyć tym razem, to z racji, że rozpoczyna się sezon na kurki, warto sięgnąć po recepturę na pierogi z kurkami. W opinii wielu osób, są to najlepsze pierogi na świecie. A jakie jest twoje zdanie na ten temat?

Pierogi z kurkami - wyjątkowy przysmak z czasów dzieciństwa

Co powiesz na to, by cofnąć się o kilkanaście lub kilkadziesiąt lat wstecz i przenieść się to beztroskich czasów dzieciństwa? Z pewnością, zobaczysz wtedy twoją babcię lub mamę, które lepią pierogi. Nie są one jednak standardowe, bo to pierogi z kurkami. To dla wielu osób taki przysmak, który kojarzy się właśnie z czasem dzieciństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by również teraz odtworzyć recepturę babci lub mamy i podać je swoim dzieciom. Możesz być pewny tego, że będą zachwycone.

Obrazek
Kurki - Pyszności; Foto Canva.com

Kurki mają charakterystyczny, delikatny smak i intensywny aromat, które nadają pierogom wyjątkowego charakteru. Ich nuty grzybowe doskonale komponują się z delikatnym nadzieniem pierogów, tworząc smakowitą kombinację. Przygotowywanie pierogów z kurkami to proces, który może być wyjątkowo przyjemny, szczególnie jeśli robi się to razem z rodziną lub przyjaciółmi. Wspólne lepienie pierogów i dzielenie się wiedzą kulinarną to momenty, które mogą być cenne i pełne radości. Możesz je gotować, smażyć na maśle lub podać z kwaśną śmietaną i cebulką. Ciekawe, czy Jared Leto miał okazję spróbować takich pierogów.

Przepis na pierogi z kurkami - jak zrobić to popisowe danie?

Jeśli zależy ci na tym, by poznać najlepszy pierogi z kurkami przepis, to dobrze trafiłeś. Postanowiliśmy zaprezentować ci tę właściwą recepturę. Cały proces podziel sobie na dwie części - przygotowanie ciasta i farszu. Możesz być pewny tego, że będzie smacznie i wyjątkowo.

Składniki na ciasto:

  • jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży, dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne.

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 750 g świeżych kurek
  • sól i pieprz
  • łyżka smalcu.
Obrazek
Przygotowanie pierogów z kurkami - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania farszu - dobrze jest to zrobić dzień wcześniej. Opłucz i oczyść kurki. Ugotuj je przez 30 minut na małym ogniu w osolonej wodzie. Po tym czasie odlej wodę, wystudź kurki i pokrój je na mniejsze części. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na smalcu, aż się zeszkli. Wrzuć kurki i podsmażaj wszystko przez około 7 minut. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj ciasto. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże i wymieszaj do połączenia.
  3. Zagotuj wodę w czajniku, wlej do szklanki i dodaj łyżkę masła. Dokładnie wymieszaj, a gdy się rozpuści, to wlej do mąki.
  4. Gdy składniki się połączą, to zagnieć do uzyskania elastyczności.
  5. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  6. Kawałek ciasta rozwałkuj na blacie wysypanym mąką.
  7. Wytnij kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nałóż po czubatej łyżce farszu i zalep brzegi.
  8. Wrzuć pierogi na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotuj przez 2 minuty od czasu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem