PrzepisTakie pierogi lepiła moja babcia. To prawdziwa poezja smaku!

Takie pierogi lepiła moja babcia. To prawdziwa poezja smaku!

Pierogi z kurkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Cooking Polish
Pierogi z kurkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Cooking Polish
10.06.2023 15:33, aktualizacja: 10.06.2023 19:01

Brak pomysłu na obiad? Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po przysmak, który królował w czasach twojego dzieciństwa. Z racji, że lada chwila rozpocznie się sezon na kurki, to warto jest sięgnąć po przepis na pierogi z kurkami. Nie tylko świetnie smakują, ale ich lepienie to sama przyjemność. To danie w sam raz na wakacyjny obiad.

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że pierogi to kultowe danie kuchni polskiej. Jak dobrze wiesz, można je ulepić i następnie ugotować lub upiec na kilka ciekawych sposobów. Cały sekret tkwi w nadzieniu. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakiego farszu użyć tym razem, to z racji, że rozpoczyna się sezon na kurki, warto sięgnąć po recepturę na pierogi z kurkami. W opinii wielu osób, są to najlepsze pierogi na świecie. A jakie jest twoje zdanie na ten temat?

Pierogi z kurkami - wyjątkowy przysmak z czasów dzieciństwa

Co powiesz na to, by cofnąć się o kilkanaście lub kilkadziesiąt lat wstecz i przenieść się to beztroskich czasów dzieciństwa? Z pewnością, zobaczysz wtedy twoją babcię lub mamę, które lepią pierogi. Nie są one jednak standardowe, bo to pierogi z kurkami. To dla wielu osób taki przysmak, który kojarzy się właśnie z czasem dzieciństwa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by również teraz odtworzyć recepturę babci lub mamy i podać je swoim dzieciom. Możesz być pewny tego, że będą zachwycone.

Kurki - Pyszności; Foto Canva.com
Kurki - Pyszności; Foto Canva.com

Kurki mają charakterystyczny, delikatny smak i intensywny aromat, które nadają pierogom wyjątkowego charakteru. Ich nuty grzybowe doskonale komponują się z delikatnym nadzieniem pierogów, tworząc smakowitą kombinację. Przygotowywanie pierogów z kurkami to proces, który może być wyjątkowo przyjemny, szczególnie jeśli robi się to razem z rodziną lub przyjaciółmi. Wspólne lepienie pierogów i dzielenie się wiedzą kulinarną to momenty, które mogą być cenne i pełne radości. Możesz je gotować, smażyć na maśle lub podać z kwaśną śmietaną i cebulką. Ciekawe, czy Jared Leto miał okazję spróbować takich pierogów.

Przepis na pierogi z kurkami - jak zrobić to popisowe danie?

Jeśli zależy ci na tym, by poznać najlepszy pierogi z kurkami przepis, to dobrze trafiłeś. Postanowiliśmy zaprezentować ci tę właściwą recepturę. Cały proces podziel sobie na dwie części - przygotowanie ciasta i farszu. Możesz być pewny tego, że będzie smacznie i wyjątkowo.

Składniki na ciasto:

  • jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży, dzięki czemu ciasto będzie bardziej elastyczne.

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 750 g świeżych kurek
  • sól i pieprz
  • łyżka smalcu.
Przygotowanie pierogów z kurkami - Pyszności; Foto Canva.com
Przygotowanie pierogów z kurkami - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania farszu - dobrze jest to zrobić dzień wcześniej. Opłucz i oczyść kurki. Ugotuj je przez 30 minut na małym ogniu w osolonej wodzie. Po tym czasie odlej wodę, wystudź kurki i pokrój je na mniejsze części. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na smalcu, aż się zeszkli. Wrzuć kurki i podsmażaj wszystko przez około 7 minut. Dopraw solą i pieprzem i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj ciasto. Do mąki dodaj jajko, sól i drożdże i wymieszaj do połączenia.
  3. Zagotuj wodę w czajniku, wlej do szklanki i dodaj łyżkę masła. Dokładnie wymieszaj, a gdy się rozpuści, to wlej do mąki.
  4. Gdy składniki się połączą, to zagnieć do uzyskania elastyczności.
  5. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  6. Kawałek ciasta rozwałkuj na blacie wysypanym mąką.
  7. Wytnij kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nałóż po czubatej łyżce farszu i zalep brzegi.
  8. Wrzuć pierogi na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotuj przez 2 minuty od czasu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także