Ten domowy majonez zaskakuje smakiem. Wszystko dzięki niebanalnemu składnikowi

To oczywiste — bez majonezu nie ma świąt. Jest niezbędnym dodatkiem do jajek wędlin i wielkanocnych sałatek. Można oczywiście korzystać z gotowych, ale kiedy przygotujesz ten domowy majonez, już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepowych półek. Zrobisz go w 10 minut. Oto obłędny majonez z awokado.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Nasze babcie i mamy same przygotowywały majonez z pieczołowitością, ucierając niezbędne składniki. Do dziś wiele gospodyń przedkłada ten domowy nad gotowe produkty. Inni z nas mają swoje ulubione marki. Prezentujemy dziś przepis na oryginalny majonez z guacamole. Kluczem jego wyjątkowego smaku jest awokado. Jakie kupić najlepiej sprawdzisz tu: awokado hass czy zielone? Które wybrać?

Majonez z awokado - przepis

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 cytryna
  • 500 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić majonez z awokado? To proste! Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Uwaga, jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz użyć więcej czosnku oraz dolać odrobinę octu winnego Ocet w kuchni – jak go używać na co dzień.
  2. Umyj cytrynę i wyciśnij z niej sok.
  3. Obierz awokado i wyjmij pestki. Zblenduj owoce z sokiem z cytryny, oliwą oraz czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Blenduj dalej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy. Majonez powinien mieć kremową strukturę.
  4. Tak przygotowany majonez z guacamole można przechowywać w lodówce ok. dwóch dni. Będzie doskonały jako dodatek do jajek, sałatek, wędlin i warzyw.

Zobacz także przepisy na inny domowy majonez: Domowy majonez – tego nie możesz przegapić! 

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża