Ten domowy majonez zaskakuje smakiem. Wszystko dzięki niebanalnemu składnikowi

To oczywiste — bez majonezu nie ma świąt. Jest niezbędnym dodatkiem do jajek wędlin i wielkanocnych sałatek. Można oczywiście korzystać z gotowych, ale kiedy przygotujesz ten domowy majonez, już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepowych półek. Zrobisz go w 10 minut. Oto obłędny majonez z awokado.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Nasze babcie i mamy same przygotowywały majonez z pieczołowitością, ucierając niezbędne składniki. Do dziś wiele gospodyń przedkłada ten domowy nad gotowe produkty. Inni z nas mają swoje ulubione marki. Prezentujemy dziś przepis na oryginalny majonez z guacamole. Kluczem jego wyjątkowego smaku jest awokado. Jakie kupić najlepiej sprawdzisz tu: awokado hass czy zielone? Które wybrać?

Majonez z awokado - przepis

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 cytryna
  • 500 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić majonez z awokado? To proste! Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Uwaga, jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz użyć więcej czosnku oraz dolać odrobinę octu winnego Ocet w kuchni – jak go używać na co dzień.
  2. Umyj cytrynę i wyciśnij z niej sok.
  3. Obierz awokado i wyjmij pestki. Zblenduj owoce z sokiem z cytryny, oliwą oraz czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Blenduj dalej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy. Majonez powinien mieć kremową strukturę.
  4. Tak przygotowany majonez z guacamole można przechowywać w lodówce ok. dwóch dni. Będzie doskonały jako dodatek do jajek, sałatek, wędlin i warzyw.

Zobacz także przepisy na inny domowy majonez: Domowy majonez – tego nie możesz przegapić! 

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
Masz dość tego, że awokado szybko ciemnieje? Jest na to sposób
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟