Ten domowy majonez zaskakuje smakiem. Wszystko dzięki niebanalnemu składnikowi

To oczywiste — bez majonezu nie ma świąt. Jest niezbędnym dodatkiem do jajek wędlin i wielkanocnych sałatek. Można oczywiście korzystać z gotowych, ale kiedy przygotujesz ten domowy majonez, już nigdy nie sięgniesz po ten ze sklepowych półek. Zrobisz go w 10 minut. Oto obłędny majonez z awokado.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Nasze babcie i mamy same przygotowywały majonez z pieczołowitością, ucierając niezbędne składniki. Do dziś wiele gospodyń przedkłada ten domowy nad gotowe produkty. Inni z nas mają swoje ulubione marki. Prezentujemy dziś przepis na oryginalny majonez z guacamole. Kluczem jego wyjątkowego smaku jest awokado. Jakie kupić najlepiej sprawdzisz tu: awokado hass czy zielone? Które wybrać?

Majonez z awokado - przepis

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 cytryna
  • 500 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić majonez z awokado? To proste! Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Uwaga, jeśli wolisz bardziej pikantne potrawy, możesz użyć więcej czosnku oraz dolać odrobinę octu winnego Ocet w kuchni – jak go używać na co dzień.
  2. Umyj cytrynę i wyciśnij z niej sok.
  3. Obierz awokado i wyjmij pestki. Zblenduj owoce z sokiem z cytryny, oliwą oraz czosnkiem. Dopraw całość do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Blenduj dalej aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy. Majonez powinien mieć kremową strukturę.
  4. Tak przygotowany majonez z guacamole można przechowywać w lodówce ok. dwóch dni. Będzie doskonały jako dodatek do jajek, sałatek, wędlin i warzyw.

Zobacz także przepisy na inny domowy majonez: Domowy majonez – tego nie możesz przegapić! 

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby