PoradyOcet w kuchni - jak go używać na co dzień

Ocet w kuchni - jak go używać na co dzień

Ocet w kuchni - jak go używać na co dzień
Frania
12.08.2019 13:27, aktualizacja: 25.08.2019 12:42

Ocet w kuchni to podstawa. A skoro o nim już mowa, to czy wiesz jaki rodzaj octu pasuje do danej potrawy? Jeśli nie, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie!

Już za chwilę wszystko stanie się jasne, a Ty nie popełnisz więcej żadnego błędu w kuchni. W końcu odkryjesz wszystkie sekrety octu!

Ocet w kuchni z podziałem na rodzaj:

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów octu, dlatego każdemu z nich należy się chwila uwagi. Co więcej, warto wiedzieć dlaczego w domu powinno znaleźć się kilka odmian octu.

#1 Ocet ryżowy

pinterest.com‎
pinterest.com‎

Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej. Wyróżnia się łagodnym smakiem i ma żółty kolor w jasnym odcieniu. Możesz używać go do doprawiania ryżu do sushi, jak i dodatek do sałatek.

#2 Ocet jabłkowy

pixabay.com‎
pixabay.com‎

Jak sama nazwa wskazuje ma jabłkowy posmak. Świetnie nadaje się do przygotowania lekkiej marynaty. Stosuje się go również z wodą w celu odkwaszenia organizmu.

#3 Ocet winny biały

Obraz

Ocet wyprodukowany z białego wina również ma łagodny smak. Przy jego pomocy stworzysz m.in. ocet smakowy. Co więcej, możesz użyć go przy robieniu sosu i marynat z owoców, warzyw i grzybów.

#4 Ocet winny czerwony

Obraz

Był już ocet z białego wina, czas na czerwoną odmianę. Tego typu produkt przyda się przy pracy z wołowiną i dziczyzną.

#5 Ocet spirytusowy

Obraz

Wyróżnia się ostrym smakiem i zapachem. Stosuje się go głównie do nóżek w galarecie. Ponadto okazuje się przydatny jako środek czyszczący.

#6 Ocet balsamiczny

Obraz

I na koniec ocet balsamiczny w ciemnym kolorze, który ma kwaśno-słodki smak. Stanowi świetny dodatek do sosów sałatkowych, surowych ryb, makaronów i dań z ryżem.

Już wiesz jak wykorzystać ocet w kuchni w 100%
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także