WAŻNE
TERAZ

Zełenski przyjedzie do Polski. Podał datę

Szef kuchni pokazał, jak prawidłowo używać solniczki. Całe życie robiłeś to źle

Solniczka to przedmiot, który można znaleźć w każdym domu. Teoretycznie, chyba każdy wie, jak jej używać i do czego służy. Okazuje się jednak, że nie do końca. Wiele wskazuje na to, że przez całe życie, niemal każdy z nas źle używał solniczki. Jak robić to poprawnie? Pokazał to jeden z szefów kuchni.

ObrazekSolniczka - Pyszności; Foto Canva.com i screen z tiktok.com/@chefpacoalmeida
Karol Wiak

Gotowanie bywa czasami skomplikowane. Aby osiągnąć mistrzostwo w tej dziedzinie, potrzebny jest talent i szerokie doświadczenie. Niemniej jednak istnieją pewne czynności kuchenne, z którymi poradzi sobie nawet małe dziecko. Do takiej kategorii, na pewno zalicza się solenie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie ma nic prostszego niż użycie solniczki. Jednakże większość osób robi to nieprawidłowo. Gdzie popełniają błąd?

Sól - najpopularniejsza i podstawowa przyprawa w każdej kuchni

Jest taka przyprawa, którą dodaje się praktycznie do każdego dania. Jest to sól, która podkreśla smak potraw i wydobywa z nich wszystko, co najlepsze i najcenniejsze. Każdego dnia używasz soli do przyprawiania potraw. Dodajesz odrobinę soli na kanapkę, nieco więcej do zupy lub makaronu. Solenie może być problematyczne, szczególnie gdy tracisz wyczucie smaku. Wtedy potrawy mogą być niedosolone lub zbyt słone, co sprawia, że stają się nieprzyjemne.

Obrazek
Sól to najpopularniejsza przyprawa w każdej kuchni - Pyszności; Foto Canva.com

Być może sądzisz, że tylko doświadczony kucharz lub kucharka potrafi precyzyjnie określić, ile soli dodać. Z drugiej strony, korzystanie z solniczki wydaje się banalnie proste - po prostu ją chwytasz i potrząsasz. Przecież nie potrzeba specjalnego kursu, aby trzymać solniczkę. Ale czy na pewno? Odkąd pojawiła się aplikacja TikTok, różni influencerzy nieustannie przypominają, że nawet najprostsze czynności wykonuje się niewłaściwie. A jak wygląda sytuacja w przypadku solniczki?

Solniczka - jak prawidłowo jej używać?

Trudno uwierzyć, ale okazuje się, że istnieje wiele osób, które nieprawidłowo korzystają z solniczek lub pieprzniczek. Słynny szef kuchni, Paco Almeida, opublikował wideo w sieci, w którym przedstawia prawidłowy sposób korzystania z solniczki. Czy wystarczy jedynie złapać solniczkę i potrząsnąć nią, aby posolić potrawę? Otóż nie! Taki schemat należy jak najszybciej porzucić. Jak zatem należy postępować, aby właściwie posolić wybrane danie?

Wideo, udostępnione przez wspomnianego szefa kuchni, wyjaśnia ten proces w krótkim nagraniu. Według niego, solniczkę należy obrócić, a następnie delikatnie przesunąć widelcem po jej spodzie. Ten filmik wzbudził spore zainteresowanie wśród internautów. Nie brakuje opinii, że wykorzystywanie widelca do równomiernego solenia potraw to tylko generowanie niepotrzebnego zamieszania. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

Wybrane dla Ciebie
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇