WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Szef kuchni pokazał, jak prawidłowo używać solniczki. Całe życie robiłeś to źle

Solniczka to przedmiot, który można znaleźć w każdym domu. Teoretycznie, chyba każdy wie, jak jej używać i do czego służy. Okazuje się jednak, że nie do końca. Wiele wskazuje na to, że przez całe życie, niemal każdy z nas źle używał solniczki. Jak robić to poprawnie? Pokazał to jeden z szefów kuchni.

ObrazekSolniczka - Pyszności; Foto Canva.com i screen z tiktok.com/@chefpacoalmeida
Karol Wiak

Gotowanie bywa czasami skomplikowane. Aby osiągnąć mistrzostwo w tej dziedzinie, potrzebny jest talent i szerokie doświadczenie. Niemniej jednak istnieją pewne czynności kuchenne, z którymi poradzi sobie nawet małe dziecko. Do takiej kategorii, na pewno zalicza się solenie. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie ma nic prostszego niż użycie solniczki. Jednakże większość osób robi to nieprawidłowo. Gdzie popełniają błąd?

Sól - najpopularniejsza i podstawowa przyprawa w każdej kuchni

Jest taka przyprawa, którą dodaje się praktycznie do każdego dania. Jest to sól, która podkreśla smak potraw i wydobywa z nich wszystko, co najlepsze i najcenniejsze. Każdego dnia używasz soli do przyprawiania potraw. Dodajesz odrobinę soli na kanapkę, nieco więcej do zupy lub makaronu. Solenie może być problematyczne, szczególnie gdy tracisz wyczucie smaku. Wtedy potrawy mogą być niedosolone lub zbyt słone, co sprawia, że stają się nieprzyjemne.

Obrazek
Sól to najpopularniejsza przyprawa w każdej kuchni - Pyszności; Foto Canva.com

Być może sądzisz, że tylko doświadczony kucharz lub kucharka potrafi precyzyjnie określić, ile soli dodać. Z drugiej strony, korzystanie z solniczki wydaje się banalnie proste - po prostu ją chwytasz i potrząsasz. Przecież nie potrzeba specjalnego kursu, aby trzymać solniczkę. Ale czy na pewno? Odkąd pojawiła się aplikacja TikTok, różni influencerzy nieustannie przypominają, że nawet najprostsze czynności wykonuje się niewłaściwie. A jak wygląda sytuacja w przypadku solniczki?

Solniczka - jak prawidłowo jej używać?

Trudno uwierzyć, ale okazuje się, że istnieje wiele osób, które nieprawidłowo korzystają z solniczek lub pieprzniczek. Słynny szef kuchni, Paco Almeida, opublikował wideo w sieci, w którym przedstawia prawidłowy sposób korzystania z solniczki. Czy wystarczy jedynie złapać solniczkę i potrząsnąć nią, aby posolić potrawę? Otóż nie! Taki schemat należy jak najszybciej porzucić. Jak zatem należy postępować, aby właściwie posolić wybrane danie?

Wideo, udostępnione przez wspomnianego szefa kuchni, wyjaśnia ten proces w krótkim nagraniu. Według niego, solniczkę należy obrócić, a następnie delikatnie przesunąć widelcem po jej spodzie. Ten filmik wzbudził spore zainteresowanie wśród internautów. Nie brakuje opinii, że wykorzystywanie widelca do równomiernego solenia potraw to tylko generowanie niepotrzebnego zamieszania. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce